Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου αλλά και ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότησή της αναδιάρθρωσης αυτής, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε συνεργασία με ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Ήδη η αρμόδια για τη Βιομηχανία υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη υπέγραψε υπουργική απόφαση συγκρότησης δύο σχετικών ομάδων εργασίας, όπου πέρα από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου συμμετέχουν στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και όλων των Τραπεζών. Οι δύο ομάδες εργασίας καλούνται να παραδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε τρεις μήνες.

Η αναγκαιότητα των νέων ρυθμίσεων προέκυψε από τις αναλυτικές συζητήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ επιχειρήσεων, τραπεζών και υπουργείου αλλά και τις εργασίες του Φόρουμ Βιομηχανίας που συνέστησε το υπουργείο Οικονομίας.

Στόχος του Υπουργείου είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες το θεσμικό πλαίσιο να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, ώστε να αποφευχθούν χιλιάδες εκκαθαρίσεις εταιρειών που επί της ουσίας δεν οδηγούν – κατά κανόνα – στην επαναλειτουργία αλλά στο μαρασμό, στο οριστικό κλείσιμο και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Άλλωστε οι βιομηχανικές επιχειρήσεις διαφέρουν ουσιωδώς χρηματοδοτικά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις καθώς από τη μία διαθέτουν υψηλές εξασφαλίσεις και πάγια στοιχεία μεγάλης αξίας ενώ από την άλλη τα κεφάλαια κίνησης αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την εξωστρέφειά τους και για την παραγωγική διαδικασία συνολικά.

Η πρώτη ομάδα θα έχει αντικείμενο την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων βιομηχανικών επιχειρήσεων με πρόβλεψη ενιαίων κανόνων, σύμφωνα με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα υπάγονται στο νέο πλαίσιο. Η δεύτερη ομάδα θα έχει αντικείμενο την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider