Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το Washington Group

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το Washington Group

Σχεδόν απίθανη θα πρέπει να θωρείται πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς στο Washington Group που έγινε σήμερα στο Γουίσλερ του Καναδά δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στην οποία μετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ο Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ, δεν επιλύθηκαν οι διαφορές σχετικά με τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδος.

Πηγή της ΕΕ, ανέφερε πως αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου», είπε.

Από την πλευρά του ΔΝΤ είχε ξεκαθαριστεί πως εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του Ταμείου, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του.

Να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, αλλά θα έχει ενεργό συμμετοχή στη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Σε κάθε περίπτωση ανατροπές δεν αποκλείονται, δεδομένου ότι έχει υπάρξει σύγκλιση στη διάρκεια των επεκτάσεων των δανείων του EFSF, από την τριετία στην οποία επέμενε το Βερολίνο, στα 5-6 χρόνια.

Η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην όποια ελάφρυνση χρέους φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει ελέγχους ανά πενταετία και για 20 χρόνια στην τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το λεγόμενο γαλλικό κλειδί.

Σε μια συμβιβαστική πρόταση η Κομισιόν έχει βάλει στο τραπέζι προκαταβολικό κλείδωμα των μελλοντικών παρεμβάσεων ώστε να είναι εφικτή η εκπόνηση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους με συγκεκριμένες σταθερές και ακύρωσή τους, κατά περίπτωση, εάν από τον έλεγχο προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα.

Αυτό το πακέτο δεσμεύσεων θα βρίσκεται σε αποκλειστική συνάρτηση με την ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα ελέγχει την τήρηση των συμφωνηθέντων και εάν θα έχει ενεργό συμμετοχή στην επιτήρηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένα σκέλος της διευθέτησης χρέους, αφορά στις επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF με ενδεχόμενο πλαφόν 2% στα επιτόκια δανείων διάσωσης στην Αθήνα, ένα δεύτερο σκέλος των παρεμβάσεων συνδέεται με το λεγόμενο γαλλικό κλειδί, επί του οποίου το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαιτέρως αυστηρό και ένα τρίρο σκέλος με την επιστροφή υπό όρους 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έως και το 2022 από τα κέρδη τα οποία έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ εξαιτίας της διακράτησης ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs).

Στην αρχική εκδοχή της γαλλικής πρότασης, ο μηχανισμός προέβλεπε ότι ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πάγωναν, θα πληρώνονταν κανονικά ή μερικώς οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον επίσημο τομέα.

Η Γερμανία είχε εξαρχής βάλει βέτο ώστε σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης να μην επιτρέπεται αυτόματα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ επιδιώκει και ρήτρα ακύρωσης της συμφωνίας διευθέτησης εάν οι όροι της δεν τηρούνται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider