Φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και ειδική επενδυτική μέριμνα για τα 9 νησιά που έχουν πιεστεί από το προσφυγικό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, μέσω του οποίου αναμένεται να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτόν 4,8 δισεκατομμύρια. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία έχει σταλεί προς έγκριση στους Θεσμούς και εκτιμάτε ότι θα παρουσιαστεί έως του τέλος Μαρτίου μαζί με το συνολικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη χώρα.
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης σε ημερίδα με θέμα «Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Νόμου» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Καινοτομία του νέου Αναπτυξιακού είναι ότι εταιρείες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξη τους σε αυτόν. Αναφορικά με τις παρεχόμενες φοροαπαλλαγές αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στο φόρο εισοδήματος,. Ο νέος νόμος θα προβλέπει επίσης ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων , η οποία όπως τονίστηκε από στελέχη του υπουργείου Οικονομίας θα μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού .
Παράλληλα θα προβλέπεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε το επενδυτικό σχέδιο και το οποίο θα είναι: έως 5 εκατομμύρια ευρώ ανά, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο, ενώ οι δύο κλάδοι στους οποίους θα εστιάσει ο νέος Αναπτυξιακός θα είναι: το Software Engineering made in Greece προκειμένου να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων και η αγροδιατροφική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι τον τουρισμό.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει ενισχύσεις για:
-Μηχανολογικό εξοπλισμό: Αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα και θα δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές, ενώ οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες.
-Γενική Επιχειρηματικότητα: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και επιχορήγηση μισθολογικού κόστους. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης - δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, περιοχές με μείωση πληθυσμού πάνω από 30%, παραμεθόριες και νησιωτικές- θα μπορούν να λαμβάνουν και επιχορήγηση έως 70% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
- Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ: Προβλέπεται επιχορήγηση στο 70%, 100% φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους. Όσες επιχειρήσεις ανήκουν την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης, θα μπορούν να λάβουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
- Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ: Για μηχανήματα –εγκαταστάσεις η επιχορήγηση φθάνει 70%, προβλέπονται φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύεται το leasing και το μισθολογικό κόστος. Όσες επιχειρήσεις ανήκουν την κατηγορία της ειδικής ενίσχυσης θα μπορούν να λάβουν και επιχορήγηση έως 100% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται.
-Επενδύσεις μείζονος σημασίας (πάνω από 20 εκατ. ευρώ):Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ. Αφορά επενδύσεις για πάνω από 20 εκατ. ευρώ ενώ η προϋπόθεση είναι για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.
-Συνέργιες και δικτυώσεις clusters: Για τη δημιουργία κοινών υποδομών θα μπορούν να λάβουν το 100% της επιχορήγησης, φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.
-Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών: Προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.
-Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας:Θα γίνει προκήρυξη προκείμενου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην οποία βρίσκονται ή κάποιο Πανεπιστήμιο να καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός είναι να εγκριθεί μια τέτοια ομάδα ανά περιφέρεια.