Η αντίδραση των αγορών στην κρίση που προκάλεσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκαλώντας Μακεδονία την ΠΓΔΜ, κατέδειξε ότι η Κυβέρνηση «στηρίζεται σε πήλινα πόδια».
Οι επενδυτές προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις ομολόγων και μετοχών εκτιμώντας ότι η ανομοιογενής κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την Κυβέρνηση είναι πολύ εύκολο να απολεσθεί. Με άλλα λόγια η «αγορά» συνειδητοποίησε μετά από μία μεγάλη «περίοδο χάριτος» ότι τελικώς ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι όμηρος της ετερόκλητης αυτής πλειοψηφίας.
Η ενδοκυβερνητική κρίση η οποία προκλήθηκε για ένα εθνικό θέμα, περίπου έξι μήνες μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης συνεργασίας υπενθύμισε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι το χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα δεν γεφυρώνεται επειδή η οικονομική πολιτική είναι εν πολλοίς προκαθορισμένη από το Τρίτο Μνημόνιο. Κάτι που οι επενδυτές φαίνεται να μην λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους όλο αυτό το διάστημα θεωρώντας ότι οι πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων είχαν «λειανθεί» από τη στιγμή που τα μεγάλα αγκάθια (φορολογικό, ασφαλιστικό, αγροτικό) που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυβερνητικός συνασπισμός μπορούσαν να αναχθούν απευθείας στις απαιτήσεις των δανειστών. Το ασυγχώρητο λεκτικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε κατά τον κ. Καμμένο ο κ. Μουζάλας, ανέτρεψε στην πράξη την παραπάνω αντίληψη, αποδεικνύοντας ότι η «οικονομία» δεν είναι το άπαν για τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής.
Έτσι χθες, και ενώ η διαπραγμάτευση με τους επονομαζόμενους Θεσμούς συνεχίζονταν κανονικά, χωρίς μάλιστα να εμφανίζονται ανυπέρβλητα εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωση της, η «πυξίδα στην αγορά ομολόγων τρελάθηκε». Η απαίτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την καρατόμηση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, επηρέασε περισσότερο τους βραχυχρόνιους τίτλους, οι οποίοι συνήθως είναι και οι πιο ευαίσθητοι. Οι ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν οδήγησαν την απόδοση (η οποία αυξάνεται όταν υποχωρεί η τιμή) του διετούς ομολόγου σε σημαντική άνοδο κατά περίπου 2% φθάνοντας μία ανάσα κάτω από το 10%.
Ανάλογη εικόνα παρατηρήθηκε και στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Άυλων Συναλλαγών της τράπεζας της Ελλάδος όπου καταγράφηκαν πωλήσεις περίπου 17 εκατ. ευρώ (τζίρος ασυνήθιστα υψηλός για τους ρυθμούς που κινείται τους τελευταίου μήνες η συγκεκριμένη αγορά).
Αρνητικά αντέδρασε όμως και το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κλείνει την Τετάρτη με απώλειες της τάξεως του 1,3%. Με δεδομένο ότι οι όποιες πρωτοβουλίες (ανασχηματισμός κλπ) λάβει ο πρωθυπουργός για την εκτόνωση της κρίσης θα ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής, οι επόμενες μέρες θα δείξουν κατά πόσοι οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες στις αγορές θα έχουν συνέχεια και δυναμική.