Mε το φόβο να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις βρίσκεται η μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συνεχής αύξηση των φόρων αλλά και το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις φορολογικές και ασφαλιστικές κλίμακες βάζει θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια την κάθετη πτώση των πωλήσεων τους.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη τους . Παρά τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που μείωσαν εντός του 2015 το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένει η εκπεφρασμένη αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο επόμενο εξάμηνο. Ήδη οι 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016.
Συγκεκριμένα το 37,6% δηλώνει ότι ενδεχομένως να μην μπορέσει να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις το 2016 και το 36,1% τις ασφαλιστικές του εισφορές. Το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος το 23,3% των μικρομεσαίων δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο της επιχείρησης τους, το 24,3% τους προμηθευτές τους, το 22% την εφορία και το 26,9% τους λογαριασμούς προς ΔΕΚΟ ενώ τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν τις οφειλές τους προς των ΟΑΕΕ.
Την ίδια στιγμή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 14,5% των μικρών επιχειρήσεων με το 57,4% των επιχειρηματιών να δηλώνουν ότι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις όφειλες τους στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δις, εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίγματα 20 δις. Και ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες στα χρέη τους ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα τις πλήττει είναι τα χρέη του δημοσίου προς αυτές. Το 50,3% των μικρών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α) άγνωστο όμως πότε.
Με δεδομένο ότι το δεύτερο εξαμήνου του 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις είδαν επιδείνωση των οικονομικών τους, με περισσότερο από το 30% να καταγράφουν ζημιές στον ισολογισμό του , οι επόμενοι μήνες φαντάζουν για τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εφιαλτικοί. Έρευνα το Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος δείχνει ότι το 58% των επιχειρηματιών προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών τους ενώ 62,1% βλέπουν συνολικά μείωση της ρευστότητας τους. Ειδικότερα προβλήματα ρευστότητας το επόμενο διάστημα δηλώνουν ότι θα έχουν το 23,.3% των επιχειρήσεων που ανήκουν στο εμπόριο, το 27% των μεταποιητικών επιχειρήσεων και το 25,3% των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών. Μάλιστα ενώ το Ιούλιο του 2015 μόλις οι 4 στις 10 επιχειρήσεων βρίσκονταν με τον κίνδυνο του λουκέτου το περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό έφτασε στο 52,2% δηλαδή με το κίνδυνο του λουκέτου βρίσκεται ήδη η μια στις δυο επιχειρήσεις ενώ από αυτές τουλάχιστον το 18,1% δηλαδή 21.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν έως το τέλος του 2016.