Έντονος συναγωνισμός και μονομαχίες ως την τελευταία χεριά. Αστέρια που έλαμψαν και άλλα που «θάμπωσαν». Σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες που έκλεισαν τον κύκλο τους και άλλοι που τώρα άνοιξαν το δικό τους. Μονομαχίες που «έκοψαν την ανάσα», προγνωστικά που επιβεβαιώθηκαν και άλλα που διαψεύστηκαν. Σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, η πρώτη εβδομάδα «ανήκει» δικαιωματικά στην κολύμβηση και οι εννέα αγωνιστικές ημέρες στο «Tokyo Aquatics Center» αποζημίωσαν τους εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο που τις παρακολούθησαν τηλεοπτικά.
Οι ΗΠΑ πρώτευσαν για άλλη μία φορά στον πίνακα των μεταλλίων, όμως δεν είχαν την κυριαρχική εικόνα των προηγούμενων διοργανώσεων. Από τα 16 χρυσά του Λονδίνου και τα 14 του Ρίο (σε 32 αγωνίσματα), φέτος έπεσαν στα 11, παρότι τα αγωνίσματα αυξήθηκαν σε 35 και μάλιστα οι Αμερικανοί επικράτησαν σε δύο από τα τρία νέα αγωνίσματα του προγράμματος. Η Αυστραλία επέστρεψε δυναμικά με εννέα χρυσά μετάλλια, ενώ ισχυρές ομάδες εμφάνισαν επίσης η Μεγάλη Βρετανία και η Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό το μοίρασμα των τίτλων στα επτά ομαδικά αγωνίσματα, με τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία να παίρνουν από δύο χρυσά και την Κίνα άλλο ένα.
Από τα 26 ατομικά αγωνίσματα που έγιναν στο Ρίο (στο Τόκιο προστέθηκαν τα 800μ. ελεύθερο των ανδρών και τα 1.500μ. των γυναικών), μόλις δύο Ολυμπιονίκες κατάφεραν να κρατήσουν τον τίτλο τους κι αυτοί ήταν ακλόνητα φαβορί: ο Βρετανός Ανταμ Πίτι στα 100μ. πρόσθιο και η Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι στα 800μ. ελεύθερο. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που συμμετείχαν (γιατί περίπου οι μισοί δεν αγωνίστηκαν στο Τόκιο, είτε γιατί έχουν αποσυρθεί, είτε γιατί δεν προκρίθηκαν, είτε στην περίπτωση του Σουν Γιανγκ λόγω τιμωρίας) δεν κατάφεραν καν να διεκδικήσουν την κορυφή.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ο Κάλεμπ Ντρέσελ είναι πλέον ο σουπερστάρ της παγκόσμιας κολύμβησης και το επιβεβαίωσε στους Ολυμπιακούς. Ο Αμερικανός κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια (τρία ατομικά και δύο ομαδικά), έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα και συμμετείχε σε άλλο ένα (στη μικτή ομαδική), ενώ κέρδισε την πολυαναμενόμενη μονομαχία με τον Αυστραλό Ολυμπιονίκη του Ρίο, Κάιλ Τσάλμερς, στα 100μ. ελεύθερο. Του έλειψε το μετάλλιο στη mixed σκυταλοδρομία, όμως γι΄αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά οι αλλοπρόσαλλες επιλογές των υπευθύνων της αμερικανικής ομάδας.
Η Εμα ΜακΚίον, από την άλλη, έγραψε το όνομά της στα βιβλία ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς κατέκτησε επτά μετάλλια (τέσσερα χρυσά και τρία χάλκινα), ισοφαρίζοντας το απόλυτο ρεκόρ που κατείχε η Σοβιετική γυμνάστρια Μαρία Γκοροχόφσκαγια από το 1952. Η Αυστραλή κολυμβήτρια πέτυχε ένα σπουδαίο νταμπλ στα σπριντ του ελεύθερου και βοήθησε τη χώρα της να κερδίσει τις δύο από τις τρεις γυναικείες «σκυτάλες».
Σε δεύτερο πλάνο, υπήρξαν κι άλλοι πρωταγωνιστές. Πρώτη και καλύτερη η Αυστραλή Αριάρνε Τίτμους, που «αποκαθήλωσε» την Κέιτι Λεντέκι σε 200μ. και 400μ. ελεύθερο, ενώ πήρε και το ασημένιο στα 800μ. Ο Εβγκένι Ρίλοφ «έσπασε» την αμερικανική κυριαρχία στο ύπτιο, κέρδισε τόσο τα 100μ. όσο και τα 200μ. και χάρισε στη Ρωσία τα πρώτα της χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια από το 1996. «Νταμπλ» στα αντίστοιχα αγωνίσματα των γυναικών έκανε η Κέιλι ΜακΚίοουν, η οποία πήρε κι ένα τρίτο χρυσό με την Αυστραλία στα 4Χ100μ. μικτή, ενώ η Γιούι Οχάσι χάρισε στην οικοοδέσποινα Ιαπωνία δύο χρυσά στα αγωνίσματα της μικτής ατομικής.
Ο Ανταμ Πίτι, πέραν της αναμενόμενης νίκης του στα 100μ. πρόσθιο, βοήθησε τη Βρετανία να κερδίσει τη mixed σκυταλοδρομία και να πάρει το ασημένιο στη μικτή ομαδική ανδρών, πιέζοντας ως το τέλος τις ΗΠΑ (που χρειάστηκε να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ για να κερδίσουν). Ο συμπατριώτης του Τομ Ντιν ηγήθηκε των βρετανικών θριάμβων στα 200μ. ελεύθερο («1-2» με τον Ντάνκαν Σκοτ) και στα 4Χ200μ., ενώ η Κινέζα Ζουφέι Γιανγκ πήρε χρυσά στα 200μ. πεταλούδα και στα 4Χ200μ. ελεύθερο και ασημένια στα 100μ. πεταλούδα και στη μικτή ομαδική. Ο Ούγγρος Κριστόφ Μίλακ δεν έχει αντίπαλο στα 200μ. πεταλούδα, γι΄αυτό ίσως έχει μεγαλύτερη αξία το ασημένιο στα 100μ., όπου πίεσε πολύ τον Ντρέσελ και ξεπέρασε τον Φελπς για το Νο2 όλων των εποχών. Τέλος, η Τατιάνα Σενμέικερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο και έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Νότια Αφρική που παίρνει χρυσό στην κολύμβηση μετά από 25 χρόνια, ενώ ήταν και δεύτερη στα 100μ.
Όσο για την Λεντέκι, τα τέσσερα μετάλλια που πήρε (δύο χρυσά και δύο ασημένια) και η τρίτη συνεχόμενη νίκη της στα 800μ., επίτευγμα που μόνο δύο κολυμβήτριες έχουν καταφέρει στο παρελθόν, θα έπρεπε να την κατατάσσουν στις μεγάλες πρωταγωνίστριες. Ομως, η 24χρονη Αμερικανίδα πήγε στο Τόκιο με στόχο πέντε χρυσά μετάλλια (τα τέσσερα που είχε πάρει στο Ρίο συν τα 1.500μ.) και είδε την Τίτμους να τη νικάει δύο φορές, ενώ στα 200μ. ελεύθερο δεν κατάφερε καν να ανέβει στο βάθρο.
ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Οι Αμερικανοί δεν είχαν κερδίσει χρυσό στις μεγάλες αποστάσεις των ανδρών μετά το 1984 και ούτε αυτή τη φορά είχαν ιδιαίτερες προσδοκίες. Ο Μπόμπι Φίνκε, όμως, κατάφερε να επικρατήσει του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού (Παλτρινιέρι, Ρόμαντσουκ, Βέλμπροκ) και να θριαμβεύσει τόσο στα 800μ. όσο και στα 1.500μ. ελεύθερο, χαρίζοντας ουσιαστικά στις ΗΠΑ την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων.
Η Αμερικανίδα Λίλι Κινγκ θεωρείτο από τα... άχαστα φαβορί για να διατηρήσει τον τίτλο της στα 100μ. πρόσθιο, είδε όμως τη 17χρονη συμπατριώτισσά της Λίντια Τζέικομπι να της «κλέβει» τη δόξα και το χρυσό μετάλλιο και η ίδια τερμάτισε τρίτη, πίσω και από τη Σενμέικερ. Εκπληξη θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί και η νίκη της Μάγκι ΜακΝιλ στον πολύ ανταγωνιστικό τελικό των 100μ. πεταλούδα, αν και η Καναδή είναι η εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια του αγωνίσματος. Αξιοσημείωτα βεβαίως και τα δύο ασημένια μετάλλια της Σίομπαν Χάουγκι από το Χονγκ Κονγκ, σε 100μ. και 200μ. ελεύθερο.
Καμία έκπληξη όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το σοκ που προκάλεσε η νίκη του Αχμέντ Χαφναουί στα 400μ. ελεύθερο. Σε ένα αγώνισμα όπου δεν υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί, ο Τυνήσιος πέρασε όγδοος στο τελικό και ήρθε από το... κάγκελο για να χαρίσει στη χώρα του το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της στην κλασική κολύμβηση.
ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
Μετά το θρίαμβο του Ρίο, όπου κατέκτησε τέσσερα χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο, η Κατίνκα Χόζου ήθελε κατ΄ελάχιστον στο Τόκιο να επιβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία της στη μικτή ατομική. Η Ουγγαρέζα, όμως, εμφανίστηκε αγνώριστη και έμεινε εκτός βάθρου (5η στα 400μ., 7η στα 200μ.), ενώ στα 200μ. ύπτιο αποκλείστηκε στα προκριματικά.
Ο Ιάπωνας Νταϊγια Σέτο ήταν το μεγάλο φαβορί στα 400μ. μικτή, αλλά δεν μπήκε ούτε στον τελικό, ενώ στα 200μ. έμεινε για λίγο εκτός βάθρου. Ο Αμερικανός Ράιαν Μέρφι «παρέδωσε» στον Ρίλοφ τους τίτλους του στο ύπτιο, όμως χειρότερη εντύπωση προκάλεσε η αόριστη καταγγελία περί «μη καθαρής κούρσας» που έκανε μετά τον τελικό των 200μ. (αν και αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του).
Ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αυτές της Σάρα Σιέστρεμ και του Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κατάκτηση μόνο ενός ασημένιου μεταλλίου για τον καθένα θα ήταν κραυγαλέα αποτυχία, όμως αμφότεροι έχουν σοβαρή δικαιολογία. Η Σουηδή έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει τους Ολυμπιακούς, μετά το ατύχημα που είχε το χειμώνα και της κόστισε ένα κάταγμα στον αγκώνα, ενώ ο Ιταλός ταλαιπωρήθηκε τον Ιούνιο από λοιμώδη μονοπυρήνωση και έχασε πολύ έδαφος στην προετοιμασία του.
ΤΑ «ΑΝΤΙΟ»
Κάθε κλείσιμο Ολυμπιακού κύκλου σηματοδοτεί και το κλείσιμο του αθλητικού κύκλου για κάποιους σπουδαίους αθλητές. Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι και ο Λάζλο Τσεχ αποχαιρέτησαν τις πισίνες χωρίς μετάλλιο στο Τόκιο, αλλά και μόνο η συμμετοχή τους στους τελικούς των 200μ. ελεύθερο και των 200μ. μικτή ατομική αντίστοιχα είχαν ιστορική αξία. Η Ιταλίδα ήταν φιναλίστ του αγωνίσματος για πέμπτη σερί διοργάνωση, έχοντας κατακτήσει ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Ούγγρος έκλεισε την καριέρα του με δέκα ατομικούς τελικούς σε Ολυμπιακούς Αγώνες και 13 συνολικά, μένοντας πάντως με το... παράπονο του χρυσού που του ξέφυγε (τέσσερα ασημένια, δύο χάλκινα). Τι φταίει κι αυτός που έπεσε πάνω στην εποχή Φελπς;
Στην κατηγορία αυτή ενδεχομένως να ενταχθούν και άλλοι κολυμβητές και κολυμβήτριες, όπως η Χόζου, η Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο (τέταρτη στα 50μ. ελεύθερο), η Κέιτ Κάμπελ (δύο χρυσά στις σκυταλοδρομίες κι ένα χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο) και ο Φλοράν Μανοντού (ασημένιο στα 50μ. ελεύθερο, το μοναδικό μετάλλιο της Γαλλίας στη διοργάνωση). Σε αντίθεση με την Πελεγκρίνι και τον Τσεχ, κανείς εξ αυτών δεν έχει ανακοινώσει ως τώρα την αποχώρησή του, αλλά ηλικιακά είναι δύσκολο να προλάβουν τους Ολυμπιακούς του 2024.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
«Ναι μεν, αλλά...». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του απολογισμού, αναφορικά με την παρουσία της ελληνικής κολύμβησης στο Τόκιο. Ναι μεν η πέμπτη θέση του Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο ισοφαρίζει το καλύτερο πλασάρισμα Έλληνα κολυμβητή σε Ολυμπιακούς, μετά το 1896, αλλά βάσει των χρόνων που σημειώθηκαν το μετάλλιο ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Ναι μεν σπουδαία η παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης Αννας Ντουντουνάκη, που βελτίωσε ακόμη περισσότερο το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα, αλλά ο αποκλεισμός από τον τελικό για μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου είναι... δυσκολοχώνευτος. Ναι μεν σημαντική η πρόκριση και η συμμετοχή τριών σκυταλοδρομιών, αλλά το βήμα παραπάνω (πρόκριση σε τελικό) δεν έγινε και μοιάζει δύσκολο να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Ο Απόστολος Χρήστου είχε, βάσει φετινού χρόνου, θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο, αλλά οι κούρσες του δεν ήταν καλές. Ο ίδιος το απέδωσε σε έλλειψη προσαρμογής και άφησε αιχμές για την επιλογή να μεταβεί η αποστολή στο Τόκιο μόλις πέντε ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων (τα 100μ. ύπτιο ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα). Η αλήθεια είναι ότι στις επόμενες κούρσες του, στα 100μ. ελεύθερο και τις μικτές σκυταλοδρομίες, πήγε σαφώς πιο κοντά στους χρόνους του.
Ο Ανδρέας Βαζαίος δεν ήταν σε καλή κατάσταση και έμεινε εκτός ημιτελικών στα 200μ. μικτή ατομική, αν και στα 4Χ100μ. ελεύθερο, όπου κολύμπησε πρώτος, πέτυχε ατομικό ρεκόρ. Ο Απόστολος Παπαστάμος πήρε την τιμητική 14η θέση στα 400μ. μικτή, πέτυχε την καλύτερη επίδοση της τελευταίας διετίας, αλλά πλέον πρέπει να βελτιωθεί ώστε να δικαιώσει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε ως έφηβος, με τα χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ο Δημήτρης Μάρκος πήγε κοντά στους χρόνους του και κρατάει την εμπειρία, ενώ ο Κώστας Εγγλεζάκης ήταν ο άτυχος της υπόθεσης, καθώς ένας τραυματισμός του στέρησε τη δυνατότητα της παρθενικής συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη τέσσερις αθλητές μας μετείχαν μόνο σε ομαδικά αγωνίσματα, με τον Βαγγέλη Μακρυγιάννη να πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ στα 100μ. ύπτιο, πέφτονας πρώτος στη μικτή ομαδική ανδρών, και τη Νόρα Δράκου να καταγράφει την τρίτη Ολυμπιακή συμμετοχή της.
Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο:
ΑΝΔΡΕΣ
======
ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ
50μ. ελεύθερο Κριστιάν Γκολομέεβ 5 21.72
100μ. ελεύθερο Απόστολος Χρήστου 18 48.50
200μ. ελεύθερο Δημήτρης Μάρκος 31 1:49.16
800μ. ελεύθερο Δημήτρης Μάρκος 26 7:58.68
100μ. ύπτιο Απόστολος Χρήστου 11 53.41
200μ. μικτή ατομική Ανδρέας Βαζαίος 24 1:58.84
Απόστολος Παπαστάμος 35 2:00.38
400μ. μικτή ατομική Απόστολος Παπαστάμος 14 4:12.50
4Χ100μ. ελεύθερο Ανδρέας Βαζαίος 15 3:15.29
Κριστιάν Γκολομέεβ
Οδυσσέας Μελαδίνης
Απόστολος Χρήστου
4Χ100μ. μικτή ομαδική Βαγγέλης Κακρυγιάννης 14 3:36.28
Κώστας Μερετσόλιας
Ανδρέας Βαζαίος
Απόστολος Χρήστου
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
========
ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ
100μ. πεταλούδα Άννα Ντουντουνάκη 9 57.25 (ΝΠΡ)
ΜΙΚΤΟ
=====
ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ
4Χ100μ. μικτή ομαδική Απόστολος Χρήστου 11 3:44.77 (ΝΠΡ)
Κώστας Μερετσόλιας
Άννα Ντουντουνάκη
Νόρα Δράκου
Αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των τελικών κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Τόκιο:
ΑΝΔΡΕΣ
50μ. ελεύθερο
1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 21.07 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Φλοράν Μανοντού (Γαλλία) 21.55
3. Μπρούνο Φράτους (Βραζιλία) 21.57
4. Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ) 21.60
5. Μπεν Πράουντ (Μ. Βρετανία) 21.72
. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) 21.72
7. Λορέντζο Τζατσέρι (Ιταλία) 21.78
8. Τομ Ντε Μπουρ (Ολλανδία) 21.79
100μ. ελεύθερο
1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 47.02 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Κάιλ Τσάλμερς (Αυστραλία) 47.08
3. Κλιμέντ Κολεσνίκοφ (Ρωσία) 47.44
4. Μαξίμ Γκρουσέ (Γαλλία) 47.72
5. Σουν-γου Χουάνγκ (Ν. Κορέα) 47.82
6. Αλεσάντρο Μιρέσι (Ιταλία) 47.86
7. Νταβίντ Ποποβίτσι (Ρουμανία) 48.04
8. Νάντορ Νέμετ (Ουγγαρία) 48.10
200μ. ελεύθερο
1. Τομ Ντιν (Μ. Βρετανία) 1:44.22
2. Ντάνκαν Σκοτ (Μ. Βρετανία) 1:44.26
3. Φερνάντο Σέφερ (Βραζιλία) 1:44.66
4. Νταβίντ Ποποβίτσι (Ρουμανία) 1:44.68
5. Μάρτιν Μαλιούτιν (Ρωσία) 1:45.01
6. Κίεραν Σμιθ (ΗΠΑ) 1:45.12
7. Σουν-γου Χουάνγκ (Ν. Κορέα) 1:45.26
8. Ντάνας Ράπσις (Λιθουανία) 1:45.78
400μ. ελεύθερο
1. Αχμέντ Χαφναουί (Τυνησία) 3:43.36
2. Τζακ ΜακΛάφλιν (Αυστραλία) 3:43.52
3. Κίεραν Σμιθ (ΗΠΑ) 3:43.94
4. Χένινγκ Μπένετ Μιλάιτνερ (Γερμανία) 3:44.07
. Φέλιξ Άουμπεκ (Αυστρία) 3:44.07
6. Γκαμπριέλε Ντέτι (Ιταλία) 3:44.88
7. Ελάιζα Γουίνινγκτον (Αυστραλία) 3:45.20
8. Τζέικ Μίτσελ (ΗΠΑ) 3:45.39
800μ. ελεύθερο
1. Ρόμπερτ Φίνκε (ΗΠΑ) 7:41.87
2. Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι (Ιταλία) 7:42.11
3. Μιχάιλο Ρόμαντσουκ (Ουκρανία) 7:42.33
4. Φλόριαν Βέλμπροκ (Γερμανία) 7:42.68
5. Τζακ ΜακΛάφλιν (Αυστραλία) 7:45.00
6. Σέρχι Φρόλοφ (Ουκρανία) 7:45.11
7. Φέλιξ Αουμπεκ (Αυστρία) 7:49.14
8. Γκιγιέρμε Κόστα (Βραζιλία) 7:53.31
1.500μ. ελεύθερο
1. Ρόμπερτ Φίνκε (ΗΠΑ) 14:39.65
2. Μιχάιλο Ρόμαντσουκ (Ουκρανία) 14:40.66
3. Φλόριαν Βέλμπροκ (Γερμανία) 14:40.91
4. Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι (Ιταλία) 14:45.01
5. Ντάνιελ Τζέρβις (Μ. Βρετανία) 14:55.48
6. Κιρίλ Μαρτινίτσεφ (Ρωσία) 14:55.85
7. Φέλιξ Αουμπεκ (Αυστρία) 15:03.47
8. Σέρχι Φρόλοφ (Ουκρανία) 15:04.26
100μ. ύπτιο
1. Εβγκένι Ρίλοφ (Ρωσία) 51.98 (Ρεκόρ Ευρώπης)
2. Κλιμέντ Κολεσνίκοφ (Ρωσία) 52.00
3. Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ) 52.19
4. Τόμας Τσέκον (Ιταλία) 52.30
5. Τζιαγού Σου (Κίνα) 52.51
6. Ούγκο Γκονζάλεθ (Ισπανία) 52.78
7. Μιτς Λάρκιν (Αυστραλία) 52.79
8. Ρόμπερτ Γκλίντα (Ρουμανία) 52.95
200μ. ύπτιο
1. Εβγκένι Ρίλοφ (Ρωσία) 1:53.27 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ) 1:54.15
3. Λιουκ Γκρίνμπακ (Μ. Βρετανία) 1:54.72
4. Μπράις Μέφορντ (ΗΠΑ) 1:55.49
5. Ανταμ Τέλεγκντι (Ουγγαρία) 1:56.15
6. Ράντοσλαβ Καβέτσκι (Πολωνία) 1:56.39
7. Ριοσούκε Ιριε (Ιαπωνία) 1:57.32
8. Νίκολας Γκαρσία (Ισπανία) 1:59.06
100μ. πρόσθιο
1. Ανταμ Πίτι (Μ. Βρετανία) 57.37
2. Αρνο Κάμινγκα (Ολλανδία) 58.00
3. Νικολό Μαρτινέγκι (Ιταλία) 58.33
4. Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ) 58.84
5. Τζέιμς Γουίλμπι (Μ. Βρετανία) 58.96
6. Ζιμπέι Γιαν (Κίνα) 58.99
. Αντριου Γουίλσον (ΗΠΑ) 58.99
8. Ιλια Σιμάνοβιτς (Λευκορωσία) 59.36
200μ. πρόσθιο
1. Αϊζαακ Στάμπλετι-Κουκ (Αυστραλία) 2:06.38 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Αρνο Κάμινγκα (Ολλανδία) 2:07.01
3. Μάτι Μάτσον (Φινλανδία) 2:07.13
4. Αντον Τσούπκοφ (Ρωσία) 2:07.24
5. Νικ Φινκ (ΗΠΑ) 2:07.93
6. Τζέιμς Γουίλμπι (Μ. Βρετανία) 2:08.19
7. Ριούγια Μούρα (Ιαπωνία) 2:08.42
8. Ερικ Πέρσον (Σουηδία) 2:08.88
100μ. πεταλούδα
1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 49.45 (Παγκόσμιο ρεκόρ)
2. Κριστόφ Μίλακ (Ουγγαρία) 49.68 (Ρεκόρ Ευρώπης)
3. Νόε Πόντι (Ελβετία) 50.74
4. Αντρέι Μινάκοφ (Ρωσία) 50.88
5. Γιάκουμπ Μαγέρσκι (Πολωνία) 50.92
. Μάθιου Τεμπλ (Αυστραλία) 50.92
7. Λουίς Κάρλος Μαρτίνες (Γουατεμάλα) 51.09
8. Γιόσιφ Μιλαντίνοφ (Βουλγαρία) 51.49
200μ. πεταλούδα
1. Κριστόφ Μίλακ (Ουγγαρία) 1:51.25 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Τομόρου Χόντα (Ιαπωνία) 1:53.73
3. Φεντερίκο Μπουρντίσο (Ιταλία) 1:54.45
4. Τάμας Κεντερέσι (Ουγγαρία) 1:54.52
5. Τσαντ Λε Κλος (Ν. Αφρική) 1:54.93
6. Λεονάρντο Ντε Ντέους (Βραζιλία) 1:55.19
7. Γκούναρ Μπεντζ (ΗΠΑ) 1:55.46
8. Κριστόφ Χμιελέβσκι (Πολωνία) 1:55.88
200μ. μικτή ατομική
1. Σουν Γουάνγκ (Κίνα) 1:55.00 (Ρεκόρ Ασίας)
2. Ντάνκαν Σκοτ (Μ. Βρετανία) 1:55.28
3. Ζερεμί Ντεπλάνς (Ελβετία) 1:56.17
4. Νταϊγια Σέτο (Ιαπωνία) 1:56.22
5. Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ) 1:57.31
6. Κοσούκε Χαγκίνο (Ιαπωνία) 1:57.49
7. Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) 1:57.68
8. Λιούις Κλέρμπαρτ (Ν. Ζηλανδία) 1:57.70
400μ. μικτή ατομική
1. Τσέις Κάλιζ (ΗΠΑ) 4:09.42
2. Τζέι Λίδερλαντ (ΗΠΑ) 4:10.28
3. Μπρέντον Σμιθ (Αυστραλία) 4:10.38
4. Νταβίντ Βεράζτο (Ουγγαρία) 4:10.59
. Μαξ Λίτσφιλντ (Μ. Βρετανία) 4:10.59
6. Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) 4:11.16
7. Λιούις Κλέρμπαρτ (Ν. Ζηλανδία) 4:11.22
8. Αλμπέρτο Ρατσέτι (Ιταλία) 4:11.32
4Χ100μ. ελεύθερο
1. ΗΠΑ 3:08.97
(Ντρέσελ, Πιερόνι, Μπέκερ, Απλ)
2. Ιταλία 3:10.11
(Μιρέσι, Τσέκον, Τζατσέρι, Φρίγκο)
3. Αυστραλία 3:10.22
(Τεμπλ, Ινσέρτι, Γκράχαμ, Τσάλμερς)
4. Καναδάς 3:10.82
5. Ουγγαρία 3:11.06
6. Γαλλία 3:11.09
7. Ρωσία 3:12.20
8. Βραζιλία 3:13.41
4Χ200μ. ελεύθερο
1. Μεγάλη Βρετανία 6:58.58 (Ρεκόρ Ευρώπης)
(Ντιν, Γκάι, Ρίτσαρντς, Σκοτ)
2. Ρωσία 7:01.81
(Μαλιούτιν, Γκίρεφ, Ρίλοφ, Ντόγκβαλιουκ)
3. Αυστραλία 7:01.84
(Γκράχαμ, Τσάλμερς, Ιντσέρτι, Νιλ)
4. ΗΠΑ 7:02.43
5. Ιταλία 7:03.24
6. Ελβετία 7:06.12
7. Γερμανία 7:06.51
8. Βραζιλία 7:08.22
4Χ100μ. μικτή ομαδική
1. ΗΠΑ 3:26.78 (Παγκόσμιο ρεκόρ)
(Μέρφι, Αντριου, Ντρέσελ, Απλ)
2. Μεγάλη Βρετανία 3:27.51 (Ρεκόρ Ευρώπης)
(Γκρίνμπακ, Πίτι, Γκάι, Σκοτ)
3. Ιταλία 3:29.17
(Τσέκον, Μαρτινέγκι, Μπουρντίσο, Μιρέσι)
4. Ρωσία 3:29.22
5. Αυστραλία 3:29.60
6. Ιαπωνία 3:29.91 (Ρεκόρ Ασίας)
7. Καναδάς 3:32.42
Κίνα ακυρώθηκε
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
50μ. ελεύθερο
1. Εμα ΜακΚίον (Αυστραλία) 23.81 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 24.07
3. Περνίλε Μπλούμε (Δανία) 24.21
4. Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο (Ολλανδία) 24.30
5. Καταρζίνα Βάσικ (Πολωνία) 24.32
. Κουινφένγκ Γου (Κίνα) 24.32
7. Κέιτ Κάμπελ (Αυστραλία) 24.36
8. Αμπεϊ Γουέτζιλ (ΗΠΑ) 24.41
100μ. ελεύθερο
1. Εμα ΜακΚίον (Αυστραλία) 51.96 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Σίομπαν Χάουγκι (Χονγκ Κονγκ) 52.27 (Ρεκόρ Ασίας)
3. Κέιτ Κάμπελ (Αυστραλία) 52.52
4. Πένι Ολεκσιακ (Καναδάς) 52.59
5. Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 52.68
6. Φέμκε Χέεμσκερκ (Ολλανδία) 52.79
7. Αννα Χόπκιν (Μ. Βρετανία) 52.83
8. Αμπεϊ Ουέιτζιλ (ΗΠΑ) 53.23
200μ. ελεύθερο
1. Αριάρνε Τίτμους (Αυστραλία) 1:53.50 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Σίομπαν Χάουγκι (Χονγκ Κονγκ) 1:53.92 (Ρεκόρ Ασίας)
3. Πένι Όλεκσιακ (Καναδάς) 1:54.70
4. Τζουνσουάν Γιανγκ (Κίνα) 1:55.01
5. Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 1:55.21
6. Μπάρμπορα Σεεμάνοβα (Τσεχία) 1:55.45
7. Φεντερίκα Πελεγκρίνι (Ιταλία) 1:55.91
8. Μάντισον Γουίλσον (Αυστραλία) 1:56.39
400μ. ελεύθερο
1. Αριάρνε Τίτμους (Αυστραλία) 3:56.69 (Ρεκόρ Ωκεανίας)
2. Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 3:57.36
3. Μπίνγκτζιε Λι (Κίνα) 4:01.08 (Ρεκόρ Ασίας)
4. Σάμερ ΜακΙντος (Καναδάς) 4:02.42
5. Μουχάν Τανγκ (Κίνα) 4:04.10
6. Ιζαμπέλ Γκόζε (Γερμανία) 4:04.98
7. Πέιτζ Μάντεν (ΗΠΑ) 4:06.81
8. Ερικα Φεργουέδερ (Ν. Ζηλανδία) 4:08.01
800μ. ελεύθερο
1. Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 8:12.57
2. Αριάρνε Τίτμους (Αυστραλία) 8:13.83 (Ρεκόρ Ωκεανίας)
3. Σιμόνα Κουανταρέλα (Ιταλία) 8:18.35
4. Κέιτι Γκράιμς (ΗΠΑ) 8:19.38
5. Τζιαντζιαχέ Γουάνγκ (Κίνα) 8:21.93
6. Κία Μέλβερτον (Αυστραλία) 8:22.25
7. Σάρα Κόλερ (Γερμανία) 8:24.56
8. Αναστασία Κιρπιτσνίκοβα (Ρωσία) 8:26.30
1.500μ. ελεύθερο
1. Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ) 15:37.34
2. Ερικα Σάλιβαν (ΗΠΑ) 15:41.41
3. Σάρα Κόλερ (Γερμανία) 15:42.91
4. Τζιαντζιαχέ Γουάνγκ (Κίνα) 15:46.37
5. Σιμόνα Κουανταρέλα (Ιταλία) 15:53.97
6. Κία Μέλβερτον (Αυστραλία) 16:00.36
7. Αναστασία Κιρπιτσνίκοβα (Ρωσία) 16:00.38
8. Μάντι Γκαφ (Αυστραλία) 16:05.81
100μ. ύπτιο
1. Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 57.47 (Ολυμπιακό Ρεκόρ)
2. Κάιλι Μάσε (Καναδάς) 57.72
3. Ρέγκαν Σμιθ (ΗΠΑ) 58.05
4. Ράιαν Ελίζαμπεθ Ουάιτ (ΗΠΑ) 58.43
5. Έμιλι Σίμπομ (Αυστραλία) 58.45
6. Κάθλιν Ντόσον (Μ. Βρετανία) 58.70
7. Κίρα Τουσάιντ (Ολλανδία) 59.11
8. Αναστασία Γκορμπένκο (Ισραήλ) 59.53
200μ. ύπτιο
1. Κέιλι ΜακΚίοουν (Αυστραλία) 2:04.68
2. Κάιλι Μάσε (Καναδάς) 2:05.42
3. Εμιλι Σίμπομ (Αυστραλία) 2:06.17
4. Ράιαν Ελίζαμπεθ Ουάιτ (ΗΠΑ) 2:06.39
5. Φίμπι Μπέικον (ΗΠΑ) 2:06.40
6. Τέιλορ Ρακ (Καναδάς) 2:08.24
7. Σουγουέι Πενγκ (Κίνα) 2:08.26
8. Γιασίν Λιου (Κίνα) 2:08.48
100μ. πρόσθιο
1. Λίντια Τζέικομπι (ΗΠΑ) 1:04.95
2. Τατιάνα Σενμέικερ (Ν. Αφρική) 1:05.22
3. Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) 1:05.54
4. Εβγκενία Τσικούνοβα (Ρωσία) 1:05.90
5. Γιούλια Εφίμοβα (Ρωσία) 1:06.02
6. Σόφι Χάνσον (Σουηδία) 1:06.07
7. Μαρτίνα Καράρο (Ιταλία) 1:06.19
8. Μόνα ΜακΣάρι (Ιρλανδία) 1:06.94
200μ. πρόσθιο
1. Τατιάνα Σενμέικερ (Ν. Αφρική) 2:18.95 (Παγκόσμιο ρεκόρ)
2. Λίλι Κινγκ (ΗΠΑ) 2:19.92
3. Ανι Λέιζορ (ΗΠΑ) 2:20.84
4. Εβγκενία Τσικούνοβα (Ρωσία) 2:20.88
5. Κεϊλίν Κόρμπετ (Ν. Αφρική) 2:22.06
6. Μόλι Ρένσο (Μ. Βρετανία) 2:22.65
7. Αμπι Γουντ (Μ. Βρετανία) 2:23.72
8. Φανί Λεκλουίζ (Βέλγιο) 2:24.57
100μ. πεταλούδα
1. Μάργκαρετ ΜακΝιλ (Καναδάς) 55.59 (Ρεκόρ Αμερικής)
2. Γιουφέι Ζανγκ (Κίνα) 55.64
3. Εμα ΜακΚίον (Αυστραλία) 55.72 (Ρεκόρ Ωκεανίας)
4. Τόρι Χασκ (ΗΠΑ) 55.73
5. Λουίζ Χάνσον (Σουηδία) 56.22
6. Μαρί Ουατέλ (Γαλλία) 56.27
7. Σάρα Σιέστρεμ (Σουηδία) 56.91
8. Αναστασία Σκουρντάι (Λευκορωσία) 57.05
200μ. πεταλούδα
1. Γιουφέι Ζανγκ (Κίνα) 2:03.86 (Ολυμπιακό ρεκόρ)
2. Ρέγκαν Σμιθ (ΗΠΑ) 2:05.30
3. Χάλι Φλίκινγκερ (ΗΠΑ) 2:05.65
4. Μπογκλάρκα Κάπας (Ουγγαρία) 2:06.53
5. Σβετλάνα Τσίμροβα (Ρωσία) 2:07.70
6. Λιγιάν Γιου (Κίνα) 2:07.85
7. Αλις Τόμας (Μ. Βρετανία) 2:07.90
8. Μπριάνα Θρόσελ (Αυστραλία) 2:09.48
200μ. μικτή ατομική
1. Γιούι Οχάσι (Ιαπωνία) 2:08.52
2. Αλεξ Ουόλς (ΗΠΑ) 2:08.65
3. Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ) 2:09.04
4. Αμπι Γουντ (Μ. Βρετανία) 2:09.15
5. Γιτίνγκ Γιου (Κίνα) 2:09.57
6. Σίντνεϊ Πίκρεμ (Καναδάς) 2:10.05
7. Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 2:12.38
8. Αλίσια Γουίλσον (Μ. Βρετανία) 2:12.86
400μ. μικτή ατομική
1. Γιούι Οχάσι (Ιαπωνία) 4:32.08
2. Εμα Ουέγιαντ (ΗΠΑ) 4:32.76
3. Χάλι Φλίκινγκερ (ΗΠΑ) 4:34.90
4. Μιρέια Μπελμόντε (Ισπανία) 4:35.13
5. Κατίνκα Χόζου (Ουγγαρία) 4:35.98
6. Βικτόρια Μιχαλιβάρι-Φάρκας (Ουγγαρία) 4:37.75
7. Εϊμι Γουίλμοτ (Μ. Βρετανία) 4:38.30
8. Ιλάρια Κουζινάτο (Ιταλία) 4:40.65
4Χ100μ. ελεύθερο
1. Αυστραλία 3:29.69 (παγκόσμιο ρεκόρ)
(Μπρ. Κάμπελ, Χάρις, ΜακΚίον, Κ. Κάμπελ)
2. Καναδάς 3:32.78
(Σάντσεζ, ΜακΝιλ, Σμιθ, Ολεκσιακ)
3. ΗΠΑ 3:32.81
(Μπράουν, Ουέιτζιλ, Χιντς, Μάνιουελ)
4. Ολλανδία 3:33.70
5. Μεγάλη Βρετανία 3:33.96
6. Σουηδία 3:34.69
7. Κίνα 3:34.76 (Ρεκόρ Ασίας)
8. Δανία 3:35.70
4Χ200μ. ελεύθερο
1. Κίνα 7:40.33 (Παγκόσμιο ρεκόρ)
(Τζουνσουάν Γιανγκ, Μουχάν Τανγκ, Γιουφέι Ζανγκ, Μπίνγκτζιε Λι)
2. ΗΠΑ 7:40.73 (Ρεκόρ Αμερικής)
(Σμιτ, Μάντεν, ΜακΛάφλιν, Λεντέκι)
3. Αυστραλία 7:41.29 (Ρεκόρ Ωκεανίας)
(Τίτμους, ΜακΚίον, Γουίλσον, Νιλ)
4. Καναδάς 7:43.77
5. Ρωσία 7:52.15
6. Γερμανία 7:53.89
7. Ουγγαρία 7:56.62
8. Γαλλία 7:58.15
4Χ100μ. μικτή ομαδική
1. Αυστραλία 3:51.60 (Ολυμπιακό ρεκόρ - Ρεκόρ Ωκεανίας)
(ΜακΚίοουν, Χότζες, ΜακΚίον, Κ. Κάμπελ)
2. ΗΠΑ 3:51.73
(Σμιθ, Τζέικομπι, Χασκ, Ουέιτζιλ)
3. Καναδάς 3:52.60
(Μάσε, Πίκρεμ, ΜακΝιλ, Ολεκσιακ)
4. Κίνα 3:54.13
5. Σουηδία 3:54.27
6. Ιταλία 3:56.68
7. Ρωσία 3:56.93
8. Ιαπωνία 3:58.12
MIXED
4Χ100μ. μικτή ομαδική
1. Μεγάλη Βρετανία 3:37.58 (Παγκόσμιο ρεκόρ)
(Ντόσον, Πίτι, Γκάι, Χόπκιν)
2. Κίνα 3:38.86
(Σου, Γιαν, Ζανγκ, Γιανγκ)
3. Αυστραλία 3:38.95
(ΜακΚίοουν, Στάμπλετι-Κουκ, Τεμπλ, ΜακΚίον)
4. Ιταλία 3:39.28
5. ΗΠΑ 3:40.58
6. Ολλανδία 3:41.25
7. Ρωσία 3:42.45
8. Ισραήλ 3:44.77
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
===================
ΧΩΡΑ ΧΡ. ΑΣΗΜ. ΧΑΛΚ. ΣΥΝ.
ΗΠΑ 11 10 9 30
Αυστραλία 9 3 8 20
Μεγάλη Βρετανία 4 3 1 8
Κίνα 3 2 1 6
Ρωσία 2 2 1 5
Ιαπωνία 2 1 0 3
Καναδάς 1 3 2 6
Ουγγαρία 1 1 0 2
Νότια Αφρική 1 1 0 2
Τυνησία 1 0 0 1
Ιταλία 0 2 4 6
Χονγκ Κονγκ 0 2 0 2
Ολλανδία 0 2 0 2
Ουκρανία 0 1 1 2
Γαλλία 0 1 0 1
Σουηδία 0 1 0 1
Βραζιλία 0 0 2 2
Γερμανία 0 0 2 2
Ελβετία 0 0 2 2
Δανία 0 0 1 1
Φινλανδία 0 0 1 1
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ