Μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, οι τιμές των μετοχών και οι αξίες των εισηγμένων εταιριών εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην της Ελλάδας. Ο λόγος είναι κυρίως τα χαμηλά επιτόκια που οι Κεντρικές Τράπεζες παράλογα συντηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα της PwC (στοιχεία 31 Μαρτίου 2021) οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο “αξίζουν” σήμερα 31,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί ότι το άθροισμα του ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας το 2020 ήταν 35,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο με βάση την χρηματιστηριακή αξία, καθώς και τις χώρες και τους τομείς από τους οποίους προέρχονται.
Την κυριαρχία των αμερικάνικων εταιριών Apple, Microsoft, Amazon ,Alphabet (Google) και Facebook έσπασε η εταιρία κολοσσός ενέργειας Saudi Aramco, η οποία πέρασε στην δεύτερη θέση . Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται 7 εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ, δύο εταιρίες με έδρα την Κίνα και μια με έδρα την Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Russel Industry Classification στις πρώτες 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου κυριαρχούν οι εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου (5 εταιρίες), ακολουθούν οι εταιρίες καταναλωτικών ειδών (3), μια εταιρία ανήκει στον κλάδο της ενέργειας και μια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Είναι σαφές ότι αυτή η πανδημία ευνόησε τους πλούσιους, διεύρυνε τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και πρόσθεσε σε ολόκληρο τον κόσμο 100 εκατομμύρια νέους φτωχούς.
Είναι πλέον προφανές ότι απαιτείται ριζική αλλαγή του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική συνοχή ,στο περιβάλλον και στην διακυβέρνηση με διαφάνεια για μακροχρόνια βιωσιμότητα των εταιριών.
Στη βάση αυτή οι αρχές του Environment Social Government κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να αλλάξουν προς το καλύτερο την δομή και λειτουργία των αγορών και των πολιτών.