Παγκόσμια οικονομία: Tα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παγκόσμια οικονομία: Tα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
Οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιθυνόντων χάραξης οικονομικής πολιτικής και των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές και αβέβαιες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που τροφοδοτούν τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητάς στην τρέχουσα συγκυρία συνοψίζονται ακολούθως.

Οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιθυνόντων χάραξης οικονομικής πολιτικής και των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές και αβέβαιες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που τροφοδοτούν τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητάς στην τρέχουσα συγκυρία συνοψίζονται ακολούθως.

Το πρωτόγνωρο σοκ προσφοράς που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων (ενεργειακή κρίση, δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και υψηλός πληθωρισμός) αρχίζει πλέον να προκαλεί σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται ραγδαία καθώς άνω του ενός τρίτου της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη σημειώσει (ή πρόκειται να σημειώσει) δύο τουλάχιστον συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης (και, σε μεγάλο βαθμό, συγχρονισμένης) σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Σε γενικές γραμμές, τα ονομαστικά παρεμβατικά επιτόκια είναι πλέον πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια δεν έχουν ακόμη επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Τα ανωτέρω ενισχύουν την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομίων δε θα διστάσουν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική επιβράδυνση (ή ακόμα και ύφεση), καθώς η μείωση του υψηλού πληθωρισμού απαιτεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (δηλ. υψηλότερα παρεμβατικά επιτόκια). Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 6,0% το 2021 σε 3,2% το 2022 και σε 2,7% το 2023 (-0,2 ποσοστιαίες μονάδες αναθεώρηση σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη). Επιπλέον, δεν αποκλείεται ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής του παγκόσμιου ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω του 2% ή ακόμα και να σημειωθεί αρνητική μεταβολή στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η πρότερη εμπειρία δείχνει ότι μια ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό χαμηλότερου του 2,5% μπορεί να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ύφεση. Συνεπώς, το επόμενο έτος δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την 6η κατά σειρά παγκόσμια ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντωμεταξύ, σχεδόν ομόφωνη είναι η άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για ένα διευρυνόμενο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 50% του παγκόσμιου πληθωρισμού οφείλεται στη μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση που συντελέστηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Λιγότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε αρκετές οικονομίες του πλανήτη συντελείται ήδη δημοσιονομική περιστολή ενώ, προς το παρόν, οι μεσο-μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σε γενικές γραμμές συγκρατημένες. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πιθανό να κορυφωθεί στα τέλη του 2022, αλλά προβλέπεται να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 4,7% το 2021 σε 8,8% το 2022, πριν υποχωρήσει σε 6,5% και 4,1% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ασυνήθιστα μεγάλοι και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: α) έλλειψη επαρκούς συντονισμού μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, β) ενεργειακή κρίση και συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, γ) έλλειψη σημαντικής προόδου στη διαδικασία αναδιάρθρωση του χρέους ενός σημαντικού αριθμού αναπτυσσόμενων οικονομιών. Συνολικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός υφεσιακού επεισοδίου βραχυπρόθεσμα, καθώς οι νομισματικές αρχές στοχεύουν σε θετικά πραγματικά επιτόκια για την μείωση του πληθωρισμού και την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει μέγιστο αντίκτυπο στις πραγματικές μεταβλητές μετά από περίπου ένα έτος, αλλά στον πληθωρισμό μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια. Αυτή η υστέρηση μεταξύ του βραχυπρόθεσμου κόστους των πολιτικών αποπληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων οφελών τους εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία και την καταλληλόλητα των πολιτικών αυτών. Επιπλέον, ενισχύει τις πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης εν μέσω απωλειών θέσεων εργασίας και συνεχιζόμενου πληθωρισμού. Όσον αφορά τον συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω όσο συνεχίζεται η δυσανάλογη εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική για την καταστολή του πληθωρισμού (αυξήσεις πραγματικών επιτοκίων). Η συνέχιση της δυναμικής αυτής μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δυναμική του χρέους και των λοιπών δημοσιονομικών μεγεθών. Η πρόσφατη κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται από πολλούς ως προειδοποιητική βολή για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η απόκλιση μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλές και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Δείχνει πώς η έλλειψη της απαραίτητης στόχευσης από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να ακυρώσει την απαραίτητη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών και να προκαλέσει μεγάλους κραδασμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Πήρε άνετη πλειοψηφία ο Απόστολος Τζιτζικώστας και αναλαμβάνει Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού

23:50

Σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα επενδύει η Scania

23:37

Κικίλιας: Σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ μετά από 24 χρόνια

23:21

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Σέρβοι «ψηφίζουν» Ντόναλντ Τραμπ - Ο ρόλος του Κοσόβου

23:13

Στάση αναμονής στην Wall Street λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

23:00

Μεσανατολικό: Διαπραγματεύσεις Χαμάς - Φατάχ στο Κάιρο για επίτευξη εθνικής συναίνεσης

22:46

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να προσφέρει «εκατομμύρια δολάρια» για την απελευθέρωση κάθε ομήρου

22:38

Ράλι 3% για το πετρέλαιο μετά το «χτύπημα» του OPEC+

22:22

Συρία: Νεκρός ο επικεφαλής του δικτύου πληροφοριών της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα

22:06

Έρχονται τροποποιήσεις στον νόμο για τις αδειοδοτήσεις των λαϊκών αγορών

22:02

Γεωργιάδης: Μεγάλο βήμα εμπρός το ν/σ για τον προσωπικό γιατρό και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

21:59

Τζιτζικώστας: Τα Τέμπη δεν έπρεπε να συμβούν - Κορυφαία μου προτεραιότητα η σιδηροδρομική σύνδεση πόλεων

21:57

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχεί για την αυξανόμενη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη

21:52

Γερμανία: Ο Σολτς ζήτησε «σοβαρότητα» από τους εταίρους - «Εγώ είμαι ο καγκελάριος»

21:36

Φάμελλος: Ο Στ. Κασσελάκης τροφοδοτεί την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ

21:31

Ζελένσκι: 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

21:20

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων

21:08

Eurogroup: Πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα - Σημαντικές οι ανάγκες χρηματοδότησης

21:05

Ρωσία: Οι προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία ήταν «οι πιο αντιδημοκρατικές» στην ιστορία

20:52

Λίβανος: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα

20:47

Γιούνκερ: Η Ευρώπη πρέπει να προσεγγίσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ως «ενήλικη»

20:34

Συνελήφθη 30χρονη για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους - Είχε τα κλειδιά του διαμερίσματος

20:17

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χειμερινή βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 200 εκατ. ευρώ

20:16

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αρχίζει η «μάχη γιγάντων» - Το κλίμα πόλωσης και οι μεγάλες ανησυχίες στην Ευρώπη

20:05

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ δε διαθέτει εθνικό σχέδιο για μια Βιώσιμη, Ανθεκτική και Δίκαιη Ανάπτυξη

19:54

Σερβία: Παραιτείται ο υπουργός Μεταφορών μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο Νόβι Σαντ

19:42

ΔΕΣΦΑ: Υπογραφή Κοινού Ομολογιακού Δανείου 810 εκατ. ευρώ

19:33

LIVE η ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα - Τι έγινε με άλλους δύο υποψήφιους Επιτρόπους

19:29

Noval: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος o Μιχαήλ Παναγής

19:24

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider