Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, πολλά μέτωπα, πραγματικά ή εντέχνως παραφουσκωμένα, θα βρίσκουν λύση, μέσω διαφόρων διαδρομών, με πιο βολική αυτή της αποσιώπησής τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «χορεύουν» στο δικό τους ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τις ευθυγραμμίσει με το συμφέρον του καταναλωτή.
Ενδεικτικό της ιστορίας αυτής αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών, όπου αυτό που έχει επικοινωνηθεί είναι το πολύ καλό κλίμα, τα πολλά χαμόγελα και οι ταυτόσημες απόψεις περί της αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπροστά στη νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση.
Τα «μπινελίκια», που κάποτε… κοσμούσαν (κατά κοινή παραδοχή τους) τις συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αντικατασταθεί από χαμόγελα και τα δυσάρεστα θέματα έχουν «σκουπιστεί» κάτω από το χαλί, ενόψει εκλογών και Πάσχα.
«Θύμα», όμως, του καλού κλίματος είναι ο πολίτης, καθώς δεν τέθηκε κανένα μείζον ζήτημα. Αρχικά δεν τέθηκε το θέμα της απαράδεκτης διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.
Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων μάς είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μία κάποια ομαλοποίηση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης, ιδίως μετά την ανακοίνωση κάποιων μικρών αυξήσεων από τις τράπεζες των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μάταια, όμως, η προσδοκία καθώς το χάσμα μεταξύ επιτοκίων - δανείων και επιτοκίων - καταθέσεων μεγαλώνει σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Δε συζητήθηκε ούτε ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις που απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις με αφανισμό, ούτε το θέμα των στεγαστικών δανείων, 9τα οποία δε δίνονται παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, εκεί που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων. Για άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και σε προκλητικές περιπτώσεις «φίλων και γνωστών».
Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και φυσικά οι απλοί καταναλωτές;
Και οι Τράπεζες; Τι υποτίθεται ότι πουλάνε, όμως, οι τράπεζες; Εμπιστοσύνη. Αν δεν αποκαταστήσουν αυτή σχέση με τον κάθε πελάτη, αποταμιευτή, καταθέτη, δανειολήπτη, επενδυτή, τότε η κρίση που ήδη βλέπουμε να έρχεται θα δημιουργήσει νέα σοβαρά θέματα.