Μπορούμε να «αποκρούσουμε» τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορούμε να «αποκρούσουμε» τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα;
Οι λιανοπωλητές και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν εγκλωβιστεί στην πιο σκληρή διαμάχη τους για το κόστος τροφίμων μετα τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Οι λιανοπωλητές και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν εγκλωβιστεί στην πιο σκληρή διαμάχη τους για το κόστος τροφίμων μετα τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταφεύγουν σε ελέγχους τιμών για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά τουλάχιστον.

Παρά την πτώση τιμών της ενέργειας που αμβλύνουν τις συνολικές πιέσεις στις τιμές, η αύξηση του κόστους των τροφίμων συνέχισε να εκτινάσσεται στα ύψη, προκαλώντας ολοένα και πιο αντισυμβατικές παρεμβάσεις στην αγορά από πολιτικούς που προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή του κόσμου.

Τιμές Αερίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2023

Οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αυξήθηκαν 16,6 τοις εκατό το έτος έως τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον ονομαστικό πληθωρισμό 8,1 τοις εκατό. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα έχουν παραχθεί με τιμές ενέργειας 2022, που όπως αποτυπώνεται και στο παραπάνω γράφημα, ήταν στα μέγιστα τους. Η μείωση τιμών της ενέργειας θα καθυστερήσει αρκετά να φανεί στις τιμές καταναλωτή.

Μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο κόστος των βασικών προϊόντων, με το κόστος των αυγών να αυξάνεται κατά 22,7 τοις εκατό, το πλήρες γάλα αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό και τη ζάχαρη κατά 54,9 τοις εκατό. Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, όπως η Ουγγαρία και η Κροατία, έχουν προχωρήσει σε περιορισμό του τιμών των βασικών ειδών για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους, που τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο από το εισόδημά τους σε τρόφιμα.

Η Ελλάδα από την άλλη, έχει υιοθετήσει μια εναλλακτική προσέγγιση για τον περιορισμό των τιμών περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη με το γνωστό σε όλους Kαλάθι της νοικοκυράς. Το καλάθι αυτό το είδαμε στα Ελληνικά σούπερ μάρκετ από την αρχή της κρίσης και πολλές φορές μετονομάστηκε ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. το Πασχαλινό καλάθι).

Σε πλουσιότερες οικονομίες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, οι αρχές έχουν διαπραγματευτεί συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ για να προσφέρουν διάφορα βασικά αγαθά, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η Ισπανία είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα. Το συγκεκριμένο μέτρο βέβαια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κερδοφορίας των λιανοπωλητών αφού μπορεί να κρατήσουν τις τιμές σταθερές και να επωφεληθούν οι επιχειρηματίες, αντί των καταναλωτών. Τέτοιες πρακτικές, ελέγχονται μάλλον δύσκολα. Σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, δέχονται πιέσεις να περιορίσουν το κόστος αγαπημένων τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά.

Στο παρακάτω γράφημα της Eurostat παρατηρούμε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πολλές άλλες οικονομικές κατηγορίες. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα, δύσκολα θα δούμε να κάμπτεται αυτός στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ τις πρώτες μειώσεις μάλλον θα τις δούμε προς τα τέλη του Φθινοπώρου.

Τελευταία πάντως, ασκείται πίεση στους λιανοπωλητές για μειώσεις τιμών και αυτή είναι διαρκώς αθξανόμενη λόγω της απότομης πτώσης του κόστους των γεωργικών προϊόντων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του ΟΗΕ ήταν 19,7% χαμηλότερος τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πολλές οργανώσεις ανά την Ευρώπη ζητούν πλέον από τις κυβερνήσεις μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Η βελγική οργάνωση προστασίας των καταναλωτών ζήτησε ένα παρόμοιο μέτρο με την αρχική πρόταση για το καλάθι κατά του πληθωρισμού της Γαλλίας και της Ελλάδα και μάλιστα με πιο σκληρά κριτήρια. Στη νότια Ουγγαρία, έχουν ομαδοποιήσει τα προϊόντα με ανώτατο όριο και έχουν πινακίδες που προτρέπουν τους πελάτες να μην αγοράζουν «προϊόντα της δικτατορίας!», λέγοντας ότι η χονδρική τιμή ορισμένων ειδών ήταν υψηλότερη από την περιορισμένη τιμή λιανικής.

Πάντως ενώ τα μέτρα ήταν επιτυχή στο να συγκρατήσουν το κόστος των βασικών ειδών, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αποτελούν κακή λύση για τις υψηλές τιμές των τροφίμων και πως μάλλον πρόκειται για μέτρα που έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν πιο «στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις και δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας» για να στηρίξουν όσους υποφέρουν από την κρίση κόστους ζωής.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι τιμές πολλών προϊόντων έχουν πάρει την “ανηφόρα” και δύσκολα θα ανακοπεί αυτή. Το παρακάτω γράφημα της EuroStat μας δείχνει τη σχέση τιμών προϊόντων από το 2020 μέχρι και σήμερα (με βάση τις μέσες τιμές καταναλωτή του 2015).

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως πρέπει να «οπλιστούμε» με πολύ υπομονή μέχρι τελικά να δούμε πτώση τιμών των τροφίμων στα ράφια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SOS Κομισιόν για πληθωρισμό λόγω κερδών επιχειρήσεων και «εισαγόμενης» ακρίβειας - Αγκάθι η αδύναμη εγχώρια παραγωγή

Όλες οι ειδήσεις

22:35

Από... χρυσάφι το σουβλάκι: «Σπάει το φράγμα» των 4 ευρώ

22:20

Βουλή: Ψηφίστηκαν τα ν/σ για στρατιωτική συνεργασία με Σαουδική Αραβία

22:04

Φωτιά και στην Λάρισα - Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή

21:48

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές

21:43

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Σταματά η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου αν δεν αλλάξει η κυπριακή απόφαση

21:40

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο

21:29

Εκλογές στη Βρετανία: Ανοικτός ο δρόμος προς την εξουσία για τους Εργατικούς - Τα τέσσερα σενάρια

21:18

Φωτιά στην Εύβοια - Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα

21:15

Πρακτικά Fed: Χρειάζεται περισσότερη «πίστη» πως ο πληθωρισμός υποχωρεί για να μειωθούν τα επιτόκια

21:13

Τρ. Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση 1.284.388 ιδίων μετοχών σε 150 δικαιούχους

21:09

Σε υψηλά ενός μήνα ο χρυσός - Ράλι 4% για το ασήμι

20:54

Χατζηδάκης για πολιτικές συνοχής της ΕΕ: Οι 3 προτεραιότητες μετά το 2027

20:41

Βρετανία: Οι Εργατικοί αναμένεται να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη σύγχρονη ιστορία

20:39

Μήνυση στον Λευτέρη Αυγενάκη από τον υπάλληλο του αεροδρομίου

20:33

Στουρνάρας: «Λογικές» δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ το 2024

20:31

Συνελήφθη 35χρονος για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Γλυκά Νερά

20:29

Πούτιν-Σι: Μάταιες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

20:24

Μ. Ανατολή: Σε επίπεδα ρεκόρ οι κατασχέσεις γης στην Δυτική Όχη από το Ισραήλ το 2024

20:16

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - «Γκάζι» από Tesla και Nvidia

20:10

Πυροσβεστική: 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

19:59

«Στοπ» στις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά ο ΙΑΕΑ - 8 τραυματίες εργαζόμενοι

19:53

Alpha Bank: Στις 24 Ιουλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

19:48

Γαλλία-δημοσκόπηση: Μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση το RN της Λεπέν

19:34

Φορολογικές δηλώσεις: 423.000 αυτόματες εκκαθαρίσεις - 8 στους 10 χωρίς επιπλέον φόρο

19:31

IENE: Κομβικός ο ρόλος των πράσινων ομολόγων στην ενεργειακή μετάβαση της ΝΑ Ευρώπης

19:27

Θεσσαλονίκη: «Ήχησε» το 112 – Προειδοποίηση για χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες

19:24

Κικίλιας για κακοκαιρία: Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή

19:15

Γεωργιάδης: Εντελώς διαφορετικό και βελτιωμένο το ΕΣΥ το 2025

19:15

Ερντογάν σε Πούτιν: Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμού του πολέμου

19:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο υπ. Εργασίας και συνάντηση με Ντόναχιου την Πέμπτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider