Γράφεται πως τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι καταναλωτές συχνά το καλοκαίρι κάνουν συναισθηματικές αγορές. Τι είναι όμως αυτές;
Ο όρος «συναισθηματικές αγορές» αναφέρεται σε αγορές που κάνουν οι καταναλωτές βασιζόμενοι στα συναισθήματά τους παρά στη λογική ή την ανάλυση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι βιώνουν ισχυρά συναισθήματα, όπως χαρά, ευτυχία, νοσταλγία, ή ακόμα και θλίψη.
Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι είναι μια εποχή που συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά για τις διακοπές, την παραλία και την ανεμελιά. Επομένως, μπορεί να υπάρχει αύξηση στις συναισθηματικές αγορές, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αγοράζουν προϊόντα που ενισχύουν αυτήν την αίσθηση θετικότητας, όπως καλοκαιρινά ρούχα, αναψυκτικά, παγωτά, σουβενίρ και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τις διακοπές. Μεταξύ αυτών των αγορών είναι φυσικά και οι τουριστικές υπηρεσίες, τα ταξίδια και η κατανάλωση τουριστικών προϊόντων στους εκάστοτε τουριστικούς προορισμούς.
Οι «συναισθηματικές αγορές» δύναται να εξαρτώνται επίσης από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι προσωπικές συνθήκες και οι συνήθειες των καταναλωτών, και δεν μπορεί να γενικευθεί για όλους τους καταναλωτές.
Στις μετά covid χρονιές σίγουρα εκτοξεύθηκε η κατανάλωση. Οι περισσότεροι από εμάς (όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως) νιώσαμε «πνιγμένοι», οπότε το «χέρι στην τσέπη» μας έμπαινε πολύ πιο εύκολα, χωρίς λογική και αναστολές. Ποτά, τρόφιμα, ρούχα, gadgets και πολλών ειδών άλλες αγορές έγιναν αβίαστα. Ήταν το ελατήριο της κατανάλωσης που περιμέναμε να εκτιναχθεί, αφού αυτό είχε συμπιεστεί κατά τον εγκλεισμό μας όσο ποτέ άλλοτε, τις χρονιές COVID. Όσοι ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με τα οικονομικά, το περιμέναμε να συμβεί και τελικά συνέβη…
Αφού λοιπόν το ελατήριο πέρυσι και πρόπερσι εκτινάχθηκε, ήρθαμε φέτος σε μια καλοκαιρινή σεζόν όπου αυτό σιγά σιγά ξαναμαζεύεται. Ο κόσμος «ξέσκασε» τα προηγούμενα δύο χρόνια, ξόδεψε, ξεφάντωσε και κάπως έτσι ερχόμαστε σε μια καλοκαιρινή σεζόν όπου η λογική επιστρέφει. Τα οικονομικά και λοιπά κοινωνικά προβλήματα παίρνουν ξανά θέση σημαντικότερη θέση στην καθημερινότητα των καταναλωτών και τα συναισθήματα παραμερίζονται, έτσι και οι «συναισθηματικές» αγορές τελικά μειώνονται και αν σε όλο αυτό προσθέσει κανείς και τις αυξήσεις τιμών που οδήγησαν οι πληθωριστικές τάσεις, θα συμπεράνουμε πως η μείωση κατανάλωσης θα είναι όλο και πιο έντονη. Το ίδιο μπορεί να παρατηρήσει κανείς και σε άλλους κλάδους αγορών, όπως για παράδειγμα αυτός των ηλεκτρονικών συσκευών. Αλήθεια, τις χρονιές COVID, πόσοι από εμάς αγοράσαμε tablets, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ίσως ήταν αχρείαστα;
Στη χώρα μας, το τουριστικό προϊόν αποτελεί σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ. Καταλαβαίνει κανείς πως οποιαδήποτε μείωση ή αύξηση συνδέεται με το τουριστικό προϊόν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία μας. Μία ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος θα επηρεάσει σίγουρα και άλλος κλάδους της οικονομίας όπως για παράδειγμα αυτόν της αγροτικής οικονομίας, αφού η κατανάλωση τροφίμων θα μειωθεί και αυτή.
Ειδικός στο τουριστικό προϊόν ΔΕΝ είμαι, ωστόσο το ελατήριο φαίνεται πως όπως επανέρχεται γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, έτσι επανέρχεται και για το τουριστικό προϊόν της χώρα μας.