Τι σημαίνει «Ο Νοών νοείτω» που είπε ο κ Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει «Ο Νοών νοείτω» που είπε ο κ Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ;
Θα υπάρξει άραγε επιτέλους και Εθνική Αγροτική Πολιτική παράλληλα με την ΚΑΠ;

Επισήμως, οι ειδήσεις επικεφαλίδας από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΑΑΤ, είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος του καλοκαιριού, ότι δίνεται παράταση στη ρύθμιση για φθηνό(τερο) αγροτικό ρεύμα ΓΑΙΑ και οτι οι πολυεθνικές υπερτιμολογούν, κι εδώ, τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.

Προσπαθώντας όμως κάποιος να διαβάσει λίγο πίσω από τις γραμμές, θα στεκόταν σε δυο ή τρία ακόμη σημεία. Αντιγράφουμε λοιπόν από την επίσημη ανακοίνωση: Υπάρχει ένας κανόνας -και θα κλείσω με αυτό- ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος γι’ αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε.

Ο κατηγορηματικός λόγος του Πρωθυπουργού δείχνει οτι έχει ληφθεί απόφαση περί ριζικής αναδιάρθρωσης τόσο των επιδοτήσεων και του ρόλου τους, όσο και του ίδιου του οργανισμού πληρωμών, του γνωστού ΟΠΕΚΕΠΕ. Επί 25 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ελληνική κοινωνία και οι ίδιοι οι αγρότες, αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κάτι σαν επιδόματα αλληλεγγύης. Χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες αυτά τα χρόνια να χρησιμοποιηθούν τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά προς όφελος των δικαιούχων, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Υπενθυμίζουμε οτι ετησίως οι επιδοτήσεις αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ της χώρας (και προφανώς περισσότερο στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια του χαμηλού ΑΕΠ). Δυστυχώς, από αυτές θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα πάμπολα πρόστιμα που κατά καιρούς μας έχουν καταλογισθεί για κακοδιοίκηση ( Ο όρος αυτός, ίσως αποδειχθεί ελάχιστος μπροστά στον τελικό λογαριασμό, αλλά αυτό δεν είναι της ώρας).

Το υπονοούμενο του Πρωθυπουργού πάντως, υποδηλώνει ότι κάτι ριζικό ετοιμάζεται. Μάλιστα σε συνδυασμό με την συνέχιση της προστασίας των αγροτών που καλλιεργούν έως 100 στρέμματα, τους οποίους ο ίδιος κατονόμασε, φαίνεται οτι ο νέος ρόλος θα είναι ταυτόχρονα κοινωνικός και αναπτυξιακός. Είδωμεν!

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της παράτασης του προγράμματος ρύθμισης αγροτικού ρεύματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα μπορούσε να γίνει με μια απλή ανακοίνωση της ΔΕΗ. Γιατί όμως δεν έγινε;

Μεγαλύτερη ακόμη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι προέτρεψε την βελτίωση της ενημέρωσης των αγροτών, στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες: «δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας». Σε ελεύθερη μετάφραση, όποιος είναι αρμόδιος, ας σηκώσει τα μανίκια ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι τι σημαίνει το πρόγραμμα ΓΑΙΑ! Η ενασχόληση του ίδιου του πρωθυπουργού με ένα τόσο χαμηλής πολιτικής σημασίας θέμα (της παράτασης όχι του ίδιου του προγράμματος), μάλλον δείχνει την πρόθεσή του να ασχοληθεί περισσότερο και ο ίδιος προσωπικά με τα φλέγοντα αγροτικά θέματα. Το λέει άλλωστε και παρακάτω στην ομιλία του: Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το Υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά.

Φαίνεται οτι ο κ. Μητσοτάκης, μετά και την εμπλοκή του στον διάλογο με τους αγρότες τον περασμένο χειμώνα, έχει κατανοήσει οτι αφενός τα προβλήματα είναι μεγάλα και «πολυκαιρισμένα», άρα και δυσεπίλυτα, αφετέρου, συχνά ακουμπούν σχέσεις με πολλά άλλα Υπουργεία παραγωγικά και μη, όπως για παράδειγμα το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και γιαυτό απαιτείται συνεργασία με την δικιά του εμπλοκή και καθοδήγηση. Ισως έχει πάρει απόφαση οτι κανείς Υπουργός ΥΠΑΑΤ μόνος του δεν πρόκειται να πετύχει πολλά πράγματα και χρειάζεται ισχυρή στήριξη. Αλλωστε, τόσοι και τόσοι Υπουργοί όλων των πολιτικών αποχρώσεων πέρασαν τα 25 τελευταία χρόνια, κανείς δεν ήταν αρκετά ικανός; Προφανώς και υπήρξαν ικανοί υπουργοί αλλά οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή ουσιαστικής πολιτικής, αλλά επέβαλαν την ενασχόλησή και ανάλωσή τους με τα πάμπολα καθημερινά προβλήματα.

Βέβαια, η παραπάνω αναφορά, οτι η προσπάθεια θα συνεχισθεί από το Υπουργείο και τον ίδιο προσωπικά, έγινε στο κομμάτι των δηλώσεών του περί αναμόρφωσης της παρούσης ΚΑΠ και τον σχεδιασμό της επόμενης. Αυτό, σε συνδιασμό με τις κινήσεις του προηγούμενου Υπουργού κ Αυγενάκη για την δημιουργία Αγροτικής διπλωματίας, φαίνεται οτι το πρωθυπουργικό όραμα για τον πρωτογενή τομέα, δεν σταματάει στην δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων και τον σωστό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: Ευρωπαικό; Μεσογειακό; Θα δείξει.

Κι εδώ θα πρέπει να κρατήσουμε στάση αναμονής.

Το τρίτο σημείο της ανακοίνωσης το οποίο παραδόξως δεν έτυχε και πολύ μεγάλης σημασίας και σχολιασμού, είναι αυτό περί διαφορών τιμών αγροχημικών μεταξύ γειτονικών περιοχών της ΕΕ. Με σαφήνεια δήλωσε οτι Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά.

Ολοι οι πολιτικοί της χώρας των τελευταίων 25 χρόνων, όταν αναφέρονται στον αγροτικό τομέα, θεωρούν καθήκον τους να αναφερθούν στο λεγόμενο κόστος παραγωγής και οτι θα δώσουν μάχη για να μειωθεί. Κανείς ποτέ δεν ανέφερε ονομαστικά, ή έστω περιγραφικά, τι εννοούσε. Εδώ ο κ Μητσοτάκης ήταν σαφής: Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Δηλαδή ο Πρωθυπουργός κατονόμασε τις 10 ή 15 εταιρείες που τιμολογούν όπως τους αρέσει και συμφέρει τα απαραίτητα αγροχημικά στην ελληνική αγορά!!! Στην ουσία, τις καλεί να δικαιολογήσουν τη μεγάλη διαφορά τιμών με την γειτονική Βουλγαρία (διότι μεταξύ μας περί αυτού πρόκειται)! Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη συνέχεια επί του θέματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, είναι προφανώς πεπεισμένος ότι με την εξέλιξη που έχει πάρει το θέμα των τιμών, το πολιτικό μέλλον του ίδιου και της παράταξής του, συναρτάται αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό κέρδους αλλά και κερδοσκοπίας των πάσης φύσεως πολυεθνικών εταιρειών, καταναλωτικών, βιομηχανικών και αγροχημικών προιόντων. Γι' αυτό έστειλε προεκλογικά την επιστολή στην τότε, και νυν, πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία καλούσε να αναλάβει δράση στο θέμα της διαφοράς τιμολόγησης ανάλογα την περιφέρεια της ΕΕ. Τώρα, ανακαλύπτει οτι μπορεί να προσθέσει και νέο βέλος στη φαρέτρα του ενάντια στη διεθνή κερδοσκοπία, αυτό των πολυεθνικών αγροχημικών.

Για τους ενεργούς γεωργούς, αυτό το τελευταίο είναι το πλέον ενδιαφέρον. Δηλαδή το κομμάτι των εξόδων που το αποκαλούν «Ο γεωπόνος» αφού από εκεί αγοράζουν τα απαραίτητα εφόδια. Με την πρόοδο της καλλιέργειας, τα έξοδα από λιπάσματα, σπόρους και φυτοφάρμακα διογκώνονται και στο τέλος το αποτέλεσμα από κόπο μιας χρονιάς είναι πενιχρό. Με την αναφορά περί αγροχημικών, κλείνει το θέμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για το κόστος παραγωγής: για το ρεύμα έκανε την ΓΑΙΑ, για το πετρέλαιο επανέφερε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για τις λοιπές εισροές τη μάχη με τα αγροχημικά. Μένουν βέβαια μεγάλες δομικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο αναδασμός, οι συνεταιρισμοί κ.α αλλά αυτά θα πάρουν προφανώς σειρά αργότερα.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς στο παρελθόν, άλλη σχετική πολιτική τοποθέτηση και μάλιστα σε τέτοιο υψηλό πολιτικό επίπεδο και με τόσο μεγάλη σαφήνεια! Βέβαια, ολα μαζί τα παραπάνω δεν αποτελούν μια συγκροτημένη πολιτική για τον Αγροτικό τομέα και την έξοδό του από την ιδιαίτερα δύσκολη φάση που βρίσκεται. Αποτελούν όμως πλαίσιο παρεμβάσεων, ώστε να μπορέσει το τρένο να ξαναμπεί στις ράγες. Είναι κινήσεις ανάταξης του ασθενούς, για να μιλήσουμε την ιατρική γλώσσα των δύο πολιτικών προισταμένων του ΥΠΑΑΤ.

Τα περί νερού και κατάρτισης των αγροτών που ανέφερε ο κ Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, ήταν αρκετά γενικόλογα αλλά συνθέτουν την εικόνα που έχει σχηματίσει ο ίδιος για τον πρωτογενή τομέα, την ανταγωνιστική του θέση στο διεθνές στερέωμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εμφανίζεται λοιπόν ο κ Μητσοτάκης ως ο καλύτερα ενημερωμένος για τα αγροτικά θέματα Πρωθυπουργός των πολλών τελευταίων χρόνων!!! Ο τίτλος αυτός, γεννά όμως και υποχρεώσεις: τα όσα ανέφερε θα πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα με επιτυχία. Ο ίδιος θα πρέπει να χρεωθεί τις επιτυχίες και να πιστωθεί τις αποτυχίες. Μέχρι τώρα, χρεωνόταν την επιλογή του εκάστοτε Υπουργού Γεωργίας, τώρα όμως ξέρει τι ψάχνει και που θέλει να πάει.

Μάλιστα, ανατρέξαμε στις δηλώσεις του κ Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε πάλι το ΥΠΑΑΤ το 2019. Με γενικόλογες τοποθετήσεις και με μάλλον συνήθεις διατυπώσεις, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ευκαιρίες που προσφέρει καθώς και τις ελληνοποιήσεις, ένα όντως πολύ κομβικό σημείο που μπορούσε να χειριστεί άμεσα ο νομικός κ Βορίδης, που ήταν τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διαφορά του λόγου Μητσοτάκη τότε και τώρα είναι εμφανής. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, για να χρησιμοποιήσουμε μια καθαρά αγροτική έκφραση.

Το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το παραπάνω πλαίσιο είναι διαφορετικό θέμα, αλλά σήμερα σχηματοποιείται ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με στόχο την δημιουργία Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής μετά από πολλά χρόνια.

Δυστυχώς οι αγρότες μας δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Βασικά, ούτε καν ενημερώθηκαν. Ρωτήσαμε αρκετούς από αυτούς, οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα για το γεγονός της επίσκεψης, κανείς μάλιστα δεν είχε μάθει έγκαιρα περί παράτασης ρύθμισης και ένταξης στο ευνοϊκό τιμολόγιο στο ρεύμα, θέμα που αφορά όλους. Αρα ο Πρωθυπουργός, όταν έλεγε ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι οι αγρότες μας κάτι ήξερε περισσότερο...

Εχοντας ακούσει πολλά κούφια λόγια και βλέποντας τη θέση τους να χειροτερεύει, οι ελληνες παραγωγοί ψάχνουν να βρουν τη λύση στα προβλήματά τους, όπου και όπως μπορούν. Βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, με ελάχιστα επαγγελματικά προσόντα, χωρίς πυξίδα που να δείχνει κάποιο προσανατολισμό, με πλήθος προβλημάτων που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών τους, την υγεία των ίδιων και των ηλικιωμένων γονιών τους, την γκρίζα καθημερινότητά τους.

Αρα, είναι ένα πρώτης τάξεως υπόστρωμα για την γέννηση του λεγόμενου Αυγού του Φιδιού, όπως είδαμε και στις πρόσφατες ευροεκλογές. Η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα άκρα δεξιά, συνοδεύτηκε από μια ακόμη μεγαλύτερη ριζοστικοποίηση των αγροτών, σε όλες μάλιστα τις χώρες. Τα ακραία αυτά κινήματα, έχουν τη Νεα ΚΑΠ και την πράσινη στροφή της ΕΕ ως κόκκινη σημαία τους. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηθείνοντες, θεωρούν οτι η μόνη παγκόσμια πρωτοπορία της ΕΕ είναι στο περιβάλλον, αφού στις υπόλοιπες επαναστάσεις έχουν μείνει πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό και οφείλουν να την προχωρήσουν. Πλήρης δηλαδή δυσαρμονία μεταξύ μέρους του εκλογικού σώματος και των διοικούντων!

Πεδίο δόξης λαμπρό για όλους μας, διοικούντες και διοικούμενους!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:29

Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατ. λίρες

18:15

Attica Bank: Ημερήσιο όριο διακύμανσης ±10% από την Παρασκευή 22/11

18:12

Επιμελητήρια: Τα αποτελέσματα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες - Τα νέα ΔΣ

18:05

Δυτικοί αξιωματούχοι: Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος σε ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία

18:04

ΗΠΑ - ΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις για τα εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

17:57

8o Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για φοιτητές από την Get Involved

17:46

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος

17:45

Βύρωνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος με πιστόλι

17:44

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία στα βορειοδυτικά - Χωρίς ρεύμα 600.000 νοικοκυριά

17:41

Ο «χάρτης» του Κοινοβουλίου μετά τις νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

17:41

Wiz: Εξαγοράζει την Dazz έναντι 450 εκατ. δολαρίων

17:36

Υπ. Μεταφορών: Δημιουργήθηκαν 37 νέες στάσεις λεωφορείων του ΟΑΣΑ - Συντήρηση σε ακόμα 70

17:31

Ολυμπία Οδός: Δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνη λειτουργία

17:26

Ουκρανία: Λιγότερο σταθερό από ποτέ το μέτωπο του πολέμου, εκτιμά η βρετανική κατασκοπεία

17:21

Rebrain Greece: Επαγγελματικές ευκαιρίες για Έλληνες του εξωτερικού με στόχο τον επαναπατρισμό τους

17:20

Χρηματιστήριο: Με stock picking και χαμηλό τζίρο πλησίασε στις 1.400

17:16

Νετανιάχου: «Αντισημιτική» ενέργεια το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

17:02

Adani: Οι αμερικανικές διώξεις «έσβησαν» 15 δισ. δολ. από την περιουσία του

17:00

Παπαστεργίου: Έρχεται νέο voucher επιδοτήσεων για κυβερνο-θωράκιση μικρών επιχειρήσεων

16:59

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την Nvidia

16:55

Kosmocar-Skoda: Οι στρατηγικοί στόχοι στην Ελλάδα για το 2025

16:46

ΗΠΑ: Ανάμεικτη η εικόνα για τον μεταποιητικό τομέα τον Νοέμβριο

16:34

Το μικρότερο μετρό στον κόσμο: Σε 8 λεπτά διανύει όλη τη διαδρομή

16:23

ΕΟΔΥ: 531 νέες εισαγωγές με Covid - 19

16:16

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες σε απορροφητικότητα και επίτευξη οροσήμων ΕΣΠΑ και ΤΑΑ

16:13

Λίβανος: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα νότια προάστια της Βηρυτού

16:12

Επιχειρηματικό μπάσιμο και στο μπάσκετ γυναικών από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

16:12

PayPal: Το ράλι του Bitcoin «κράσαρε» την πλατφόρμα πληρωμών

16:07

Βρετανία: Ανησυχία για τη ρωσική επίθεση με διηπειρωτικό πύραυλο στην Ουκρανία

15:57

ΕΛΓΑ: Αύριο η καταβολή των ενστάσεων των τεσσάρων τελευταίων ετών, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, σε 2.400 δικαιούχους

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider