Η ελληνική ύπαιθρος γίνεται τα τελευταία χρόνια το πεδίο μιας νέας επανάστασης. Στο πρόσφατο παρελθόν, όλο και περισσότεροι νέοι επέλεγαν να αφήσουν τις πόλεις και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, βλέποντας στον αγροτικό τομέα όχι απλώς μια παραδοσιακή απασχόληση αλλά μια σύγχρονη επιχειρηματική ευκαιρία.
Τελευταία, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αλλαγής του τρόπου καταβολής των γεωργικών επιδοτήσεων η παραπάνω «ροή» έχει μάλλον σταματήσει. Ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί οι νέοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να επενδύσουν σε αυτή, παρά τα όσα δυσάρεστα ακούγονται.
Το προφίλ των νέων αγροτών
Οι νέοι αγρότες που εισέρχονται σήμερα στον κλάδο δεν μοιάζουν με εκείνους προηγούμενων δεκαετιών. Είναι άτομα πιο μορφωμένα, συχνά με πανεπιστημιακές σπουδές, που χρησιμοποιούν τη γνώση και την τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Θέλουν να επενδύσουν σε καινοτόμες πρακτικές, όπως η βιολογική γεωργία, η υδροπονία και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, για να αυξήσουν την απόδοση και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Κίνητρα και προκλήσεις
Η απόφαση να ασχοληθεί κανείς με την αγροτική παραγωγή δεν ήταν ποτέ εύκολη και παραμένει δύσκολη. Οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως:
- Υψηλό κόστος εισόδου στη γεωργία ή και κτηνοτροφία: Η αγορά γης, ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.
- Γραφειοκρατία: Οι διαδικασίες για την λήψη ενισχύσεων είναι πολύπλοκες και τα τελευταία δύο έτη η πολυπλοκότητα αυτή έχει ενισχυθεί σημαντικά.
- Κλιματική αλλαγή: Οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ασταθείς, απειλώντας την απόδοση των καλλιεργειών, οπότε και οι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν προβλέψεις σχετικά με την παραγωγή, τον τζίρο και τελικά τα κέρδη τους.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνητρα που ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία η και την κτηνοτροφία, όπως:
- Χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις: Το πρόγραμμα "Νέων Αγροτών" της ΕΕ παρέχει σημαντικά κεφάλαια για την εκκίνηση μια αγροτικής επιχείρησης (από 30.000€ έως 44.000€) με μακροχρόνιες όμως δεσμεύσεις για όσους υπαχθούν σε αυτά τα προγράμματα, που ξεπερνούν τα 8 και 9 έτη.
- Αύξηση της ζήτησης: Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν «φήμη» για την ποιότητά τους, ανοίγοντας δρόμους για εξαγωγές. Συχνά υπάρχουν προγράμματα προώθησης ελληνικών προϊόντων, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί οι γεωργοί που συμμετέχουν.
- Στήριξη μέσω συνεργειών: Οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί προσφέρουν πόρους και δίκτυα διανομής τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας νέος γεωργός. Νέοι συνεταιρισμοί κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους και αυτοί ίσως είναι μια ευκαιρία για αυτούς τους νέους.
Η σημασία της κατάρτισης
Η επιτυχία στον αγροτικό τομέα δεν εξαρτάται μόνο από τη σκληρή δουλειά, αλλά και από τη γνώση. Τα σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθούν τους νέους αγρότες να εξοικειωθούν με νέες τεχνολογίες, να κατανοήσουν τις απαιτήσεις της αγοράς και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πλέον «άπειρη» πληροφορία, αρκεί να είναι κάποιος διαθέσιμος να ψάξει και να ενημερωθεί.
Το μέλλον των νέων αγροτών
Η επένδυση στους νέους αγρότες δεν είναι μόνο επένδυση στον αγροτικό τομέα, αλλά και στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, με θετικές επιπτώσεις στην περιφέρεια, την απασχόληση και την εξαγωγική δυναμική της χώρας.
Ο δρόμος για τους νέους αγρότες είναι γεμάτος προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Με σωστή στήριξη, εκπαίδευση και καινοτομία, η νέα γενιά μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας σε μια νέα, βιώσιμη εποχή.