Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναζητούν λύσεις ΤΩΡΑ!
Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Τα ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Χώρας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδήγησαν πρόσφατα το ελληνικό Χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών.

Παρά τις συνολικά ευνοϊκές προϋποθέσεις συνέχισης του δομικού ράλι, το ΧΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από παθογένειες τις οποίες καλείται (επιτέλους) να υπερβεί ώστε να πορευθεί με επιτυχία προς το μέλλον. Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει η ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι:

1. Ο μικρός αριθμός ενεργών κωδικών ιδιωτών επενδυτών, παρόλο το προηγηθέν bull market. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι η «φούσκα» του 1999 και η καταστροφική πορεία των δεικτοβαρών τραπεζικών και άλλων τίτλων την προηγούμενη δεκαετία έχουν δημιουργήσει «πληγές» που συνεχίζουν να αποστρέφουν πολλούς ιδιώτες από το ΧΑ. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους εν δυνάμει εγχώριους επενδυτές λιανικής έχουν τοποθετηθεί σε έντοκες επενδύσεις, οι οποίες όμως προσφέρουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις τρέχουσες μερισματικές διανομές κερδοφόρων εταιριών.

2. Δεδομένου του «ιστορικού» και της... ψυχοσύνθεσης του μέσου Έλληνα επενδυτή απαιτείται η απόκτηση επενδυτικής παιδείας που να βασίζεται στον Οικονομικό Αλφαβητισμό, δηλαδή στην πληροφόρηση για τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν επιλεγμένα προϊόντα των Κεφαλαιαγορών, για το κόστος ευκαιρίας που η αποχή από αυτά ενέχει, αλλά και για την ανάγκη διαχείρισης του ρίσκου που αναπόφευκτα χαρακτηρίζει την κάθε μορφή επένδυσης.

3. Η σχετικά περιορισμένη σε όρους όγκου συναλλαγών παρουσία εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών στη λεωφόρο Αθηνών, έστω και αν αυτοί «πρωταγωνιστούν» έναντι των ιδιωτών.

4. Οι συναλλαγές γενικά επικεντρώνονται σε μικρό αριθμό τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αντίστοιχη μεσαία, πόσω μάλλον την μικρή κεφαλαιοποίηση να παίζουν τον ρόλο του «φτωχού συγγενή». Προφανώς και η προσέλκυση χρήματος σε πρωτογενή και δευτερογενή Αγορά δεν γίνεται... με το ζόρι και οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν «να δούνε πράγματα» ώστε να επιλέξουν εναλλακτικούς τίτλους. Σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τις Διοικήσεις των εταιριών μέχρι και τον «τελευταίο trader» οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να «καλλιεργηθεί» το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως η ύπαρξη νέων δυναμικών εισηγμένων στο ΧΑ οπωσδήποτε θα αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές.

5. Η χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float) αρκετών εισηγμένων.

6. Τα προαναφερθέντα σημεία προκαλούν τον -γνωστό και μη εξαιρετέο- χαμηλό όγκο συναλλαγών (όσοι αρθρογραφούμε τον επικαλούμεθα πολύ συχνά) και την χαμηλή εμπορευσιμότητα, φαινόμενα τα οποία «ρηχαίνουν» την ελληνική Αγορά και αποτρέπουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια από το να συμμετάσχουν «σοβαρότερα» στο ΧΑ εφόσον δυσκολεύονται να «χτίσουν» μεγαλύτερες μετοχικές θέσεις ή να τις κλείσουν στις περιόδους μεγάλης αύξησης της μεταβλητότητας.

7. Συνολικά είναι κρίμα να διαπιστώνεται (σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) χαμηλού βαθμού διασύνδεση του ΧΑ με την ελληνική Οικονομία, γεγονός που «μπλοκάρει» μία σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων και κατ’ επέκτασιν την συνολική οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Η υπό προϋποθέσεις παροχή κινήτρων οικονομικής φύσεως (φορολογικών κλπ) σε εν δυνάμει εισηγμένες και επενδυτές θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το «rebranding» της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκαίο. Οι Αγορές εξελίσσονται και το ΧΑ «δεν παίζει μπάλα» μόνο του. Οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια φτάνουν. Πλέον χρειάζεται η εφαρμογή γενναίων δράσεων και πολιτικών συγκεκριμένης στόχευσης και μακράς πνοής οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες, θα ευνοήσουν την καλλιέργεια μετοχικής κουλτούρας στη Χώρα μας και θα αποδείξουν ότι το ΧΑ όντως δικαιούται να επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων Αγορών.

Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα γίνουν πράξη όλα όσα χρειάζονται ώστε το ΧΑ να αποδιώξει τη «ρετσινιά» που συνεχίζει να το κατατρέχει και να αποτελέσει εφεξής βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή ενήμερων επενδυτών. Αυτή θα είναι η πραγματική και πολυπόθητη αναβάθμιση.

* του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου από τις Κεφαλαιαγορές Ελλάδος και Κύπρου και τέως CEO ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:24

Ρέθυμνο: Συμπλοκή σε οικογενειακό τραπέζι – Στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα δύο άτομα

22:47

Νετανιάχου: Έδωσε εντολή στον στρατό να εντείνει την πίεση στη Χαμάς

22:24

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

22:07

Ζελένσκι: Η Μόσχα ήδη παραβιάζει την εκεχειρία - Η Ουκρανία θα την τηρήσει, εάν η Ρωσία πράξει το ίδιο

21:51

Τουρκία: Συνάντηση Καλίν με την ηγεσία της Χαμάς - Στο επίκεντρο η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

21:32

Δένδιας: Βαθιά ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν Ανάσταση με το όπλο στο χέρι

21:10

Τι βλέπει τώρα η Goldman Sachs σε ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια

20:56

«Συγγνώμη λάθος» λέει τώρα το επιτελείο Τραμπ για τις απειλές στο Χάρβαρντ

20:43

Ρωσία: Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκδιωχθεί από το 99,5% του Κουρσκ

20:22

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως

20:17

Στο ΚΑΤ μεταφέρθηκε ο 15χρονος που τραυματίστηκε στην Κάλυμνο - Συνελήφθησαν οι γονείς του

20:04

Νέο βίντεο με όμηρο έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς – «Ο χρόνος τελειώνει»

19:54

Ηράκλειο: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι – Νεκρός ο οδηγός

19:38

Ένας μήνας από τη σύλληψη Ιμάμογλου: Η Τουρκία σε αναβρασμό

19:16

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν παίζει με την ανθρώπινη ζωή» - Δεν διευκρινίζει εάν θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός

19:12

ΕΕ: Εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2024

18:49

Φάμελλος: «Να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, σε μια καλύτερη χώρα»

18:32

Hellenic Train για τη σύγκρουση στην Πάτρα: Το ΙΧ παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση

18:18

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο συμπεριληπτική

18:01

Ιράν - ΗΠΑ: Σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες - Ομάδες ειδικών θα ξεκινήσουν τη χάραξη ενός πλαισίου συμφωνίας

17:52

Σερβία: Αποκλεισμένη για 5η ημέρα από φοιτητές η δημόσια τηλεόραση

17:37

Η Χαμάς λέει πως η τύχη του Ισραηλινο-Αμερικανού ομήρου Ένταν Αλεξάντερ παραμένει άγνωστη

17:29

Πακιστάν: 160 συλλήψεις έπειτα από επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής αλυσίδας KFC

17:06

Ο Πούτιν ανακοίνωσε «πασχαλινή εκεχειρία» - Η αντίδραση του Κιέβου

17:01

ΕΣΠΑ: Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έρχονται – 200 εκατ. ευρώ για εξωστρέφεια και 22,5 εκατ. στα νησιά

16:50

Πάτρα: Μία τραυματίας μετά τη σύγκρουση τρένου με ΙΧ

16:38

Volvo: Κόβει έως και 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ λόγω δασμών

16:28

Μητσοτάκης: Το Άγιο Πάσχα μας θυμίζει ότι μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες τελικά γεννιούνται το φως και η ελπίδα

16:21

Συνάντηση Πούτιν – Σουλτάνου Ομάν στη Μόσχα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

15:59

Πότε αναμένεται το Άγιο Φως στην Αθήνα – Με ειδικές πτήσεις θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider