Η κυβέρνηση πανηγύρισε πρόσφατα για τη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μπορεί να πανηγυρίσει κανείς από τους καταναλωτές όταν ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί σωρευτικά 30 μονάδες από το 2021 μέχρι σήμερα;
Όταν το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Ιανουάριο του 2022 τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί.
Στην αρχή υποστήριζε ότι το μέτρο δε θα αποδώσει, αποκρύπτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρος) είχε εντυπωσιακή απόδοση και μείωσε σημαντικά τις τιμές στο ράφι.
Στη συνέχεια, απέκρυπτε την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων που αξιολογούσαν ως αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.
Ποτέ δεν εξήγησε πειστικά γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη (5,3% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2%, 8,33% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 5,4%) και γιατί ο πληθωρισμός τροφίμων μειωνόταν πολύ περισσότερο στις χώρες που εφάρμοσαν την μείωση του ΦΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα.
Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριπτε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, δεν απέρριπτε απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά την ευρωπαϊκή οδηγία 542 του 2022 που καλούσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα για ιατρική χρήση.
Και αυτό αποδεικνύει την μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως και η πολύ χαμηλή κατάταξη στην Ε.Ε. όσον αφορά στον ετήσιο μισθό, η τελευταία ευρωπαϊκή θέση στην αγοραστική δύναμη, το υψηλότερο ποσοστό δαπάνης εισοδήματος για στέγαση στην Ευρώπη και η δυσκολία των Ελλήνων εργαζόμενων να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.
Και φυσικά, απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνιστούν οι συνεχόμενες παραιτήσεις επιστημόνων και ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σαφείς αιχμές για τον ρόλο και την έλλειψη στρατηγικής από το του εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η χώρα μας, την ίδια στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δυσθεώρητο κρατικό χρέος, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, την ώρα που το 2024 μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά 7.9% και ενισχύθηκε η εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Η εικονική πραγματικότητα της ευημερίας και της ανάπτυξης σκοντάφτει σε μια οικονομία εύθραυστη, με ανεπαρκείς επενδύσεις, μη διαχειρίσιμο ιδιωτικό χρέος, καθηλωμένους μισθούς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Αντί να πανηγυρίζει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πορεία. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια διαρκή ψευδαίσθηση ανάπτυξης. Χρειάζεται πραγματική πρόοδο, πραγματικές επενδύσεις, πραγματική ευημερία για όλους, πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, αλλά και την ισχυρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες.