Η ριζική αντίθεση και οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη (και) για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ήταν γνωστές πριν καν τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για σύσταση της Επιτροπής που θα προτείνει τα προς αναθεώρηση άρθρα. Άλλωστε, οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων τόσο για το εύρος της αναθεώρησης, όσο και για την κατεύθυνσή της, ήταν γνωστές εκ προοιμίου, με αποτέλεσμα η συναίνεση να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα, τον μεν κ. Τσίπρα να εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη για τακτικισμούς και τον δε κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει προς την κυβέρνηση ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται στην επόμενη Βουλή από τη διαδικασία που θα εκκινήσει η κυβέρνηση, όπως θα την εκκινήσει.
Εντύπωση, όμως, προκάλεσε και η σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά, σε μια μέρα έντονα πολωμένη, λόγω και της εντολής για άνοιγμα λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, αλλά και των δύο πρώην υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Βαγγέλη Μαλέσιου, προφανώς για την υπόθεση του C4I, καίτοι στην εισαγγελική παραγγελία προς τις τράπεζες δεν καθίσταται σαφές στο πλαίσιο της διερεύνησης ποιας δικογραφίας ζητείται το άνοιγμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Γεννηματά εμφανίστηκε στη Βουλή λάβρος εναντίον του κ. Τσίπρα και τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ του κ. Σημίτη, με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. να επισημαίνουν στο Insider.gr ότι επιχειρείται μια «μεθόδευση στον δρόμο προς τις εκλογές, η οποία θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση». Μάλιστα, η κ. Γεννηματά είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σημίτη, όπου του επεσήμανε την πλήρη της στήριξη. Αλλά και από βήματος Βουλής, η κ. Γεννηματά έσπευσε να σηκώσει ομπρέλα προστασίας προς τον πρώην πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «αδίστακτη» και επιμένοντας ότι «θα φτάσει ως τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να πλήξει τη δημοκρατική παράταξη».
Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει η στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος επεχείρησε εκ νέου να παρουσιάσει το διακύβευμα για το ΚΙΝ.ΑΛ, κατηγορώντας ότι ασκεί κριτική μονόπλευρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το γεγονός ότι μιλά για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», άρα μιλά για «νίκη της ΝΔ». Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί να εμφανιστεί εκτός των τειχών ως ο βασικός εν Ελλάδι εκφραστής αυτού του πολιτικού χώρου, με το διακριτική σιγοντάρισμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να στείλει το μήνυμα στην κ. Γεννηματά ότι, αν συνεχίσει με αυτή την προσέγγιση, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη στρατηγική ήττα του κόμματός της, υπονοώντας πολιτική…εξαϋλωση του ΚΙΝ.ΑΛ. και απελευθέρωση δυνάμεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή, όμως, η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική της πολιτικής κεφαλαιοποίησης της εμπλοκής προσώπων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας, έσπευσε να επιτεθεί στην κ. Γεννηματά, όχι μόνο για τη θεσμοθέτηση του άρθρου 86 από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την «ιδιοκτησιακή αντίληψη περί εξουσίας», ορμώμενος από τη δήλωση Σημίτη περί «περιστασιακών ενοίκων της εκτελεστικής εξουσίας». «Αυτό που λέμε είναι πως δεν γίνεται κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας. Να θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του λαού και σήμερα βρίσκεται στην εξουσία αλλά δεν ανήκει σε εσάς και την ΝΔ είναι περιστασιακός ένοικος στην δική σας ιδιοκτησία. Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο λαός. Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσετε έτσι ο λαός θα σας δώσει μόνιμη έξωση», υπογράμμισε σε απάντηση ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας συνέχιση της αντιπαράθεσης και το επόμενο διάστημα.