Σαφής είναι η ικανοποίηση της κυβέρνησης για το διπλό θετικό νεύμα του EWG αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό: τόσο για τη μη περικοπή των συντάξεων, όσο και για το πακέτο αντιμέτρων, τα οποία είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, και το οποίο θα υπερβαίνει σημαντικά τα αρχικώς προβλεφθέντα 700 εκ. κατά τα φαινόμενα, με βάση τα στοιχεία για πλεόνασμα-ρεκόρ.
Και μπορεί να αναμένεται η οριστική πολιτική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας για το ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση όμως θεωρεί την εκκρεμότητα περαιωθείσα. Και αυτό γιατί η Κομισιόν αναφέρθηκε στον ελληνικό προϋπολογισμό με θετικά λόγια, υιοθετώντας τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς. Και, όπως αναμενόταν μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σόλτς, από τη μεριά των τεχνοκρατών των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης δεν υπήρξε καμία ένσταση.
Από την απόφαση του EWG και την προοιωνιζόμενη θετική κρίση και του Eurogroup προκύπτουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία. Αρχικά, η κυβέρνηση θα αποφύγει το πολιτικό κόστος να κάνει εκλογές εντός του 2019 με κομμένες τις συντάξεις. Μάλιστα, είναι σαφές για το Μαξίμου ότι έχουμε να κάνουμε με κατάργηση του μέτρου της περικοπής και όχι αναστολή της εφαρμογής του, ανάλογα με τη δημοσιονομική επίδοση των επόμενων ετών. Ακόμα, εκτιμάται ότι η απόφαση για τις συντάξεις μπορεί να λειτουργήσει και ως «μπούσουλας» για την περικοπή του αφορολογήτου που αναμένεται για τις αρχές του 2020, αν και το ζήτημα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει ούτως ή άλλως η επόμενη κυβέρνηση. Τέλος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όχι μόνο ως προς το σκέλος των συντάξεων, αλλά και ως προς το εύρος του πακέτου παροχών που σχεδιαζόταν και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση κυοφορείτο, πάντως, εδώ και μήνες στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, μιας και η Κομισιόν είχε «κατανόηση» για το ζήτημα, αλλά και για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να πάει σε εκλογές με τις συντάξεις μειωμένες. Βεβαίως και η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς έπαιξε ρόλο, καθώς η κυβέρνηση απέκλεισε εξ αρχής κάθε είδους μονομερή ενέργεια που θα ενοχλούσε σφόδρα χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που καλούνται να λογοδοτούν στις Βουλές τους για το ελληνικό πρόγραμμα, αν και έβαζε και αυτό το όπλο στο τραπέζι, έστω σε θεωρητικό επίπεδο. Φυσικά και η ευρύτερη συγκυρία παίζει ρόλο: με το τεράστιο μέτωπο της κρίσης στις σχέσεις με την Ιταλία και, εσχάτως, με το Brexit σε πλήρη εξέλιξη, το ελληνικό ζήτημα δεν μπορούσε να συνεχίσει να απασχολεί την ευρωπαϊκή ατζέντα, συνεπώς, στην κατάλληλη χρονική στιγμή, δόθηκε η ευκταία για την Αθήνα λύση, ιδίως από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά βγει εκτός εξίσωσης όσον αφορά την μεταπρογραμματική εποπτεία.
Κάπως έτσι, ο προϋπολογισμός θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή χωρίς το αγκάθι των συντάξεων, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί ότι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αποτυπώνει την κατεύθυνση που θα έχει η οικονομική πολιτική από εδώ και πέρα, προκειμένου η έννοια της ανάπτυξης να καταστεί απτή και κατανοητή για τους πολίτες στην τσέπη τους.