Το δίλημμα του Μαξίμου και τα καρφιά στη ΝΔ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δίλημμα του Μαξίμου και τα καρφιά στη ΝΔ
Το Μαξίμου πυροβολεί τη ΝΔ για τα μισθολογικά της Εκκλησίας, αλλά αντιμετωπίζει και σοβαρό δίλημμα ως προς τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Βιβλικές διαστάσεις έχει αποκτήσει πλέον η πολιτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ με αιχμή την ένατη εντολή «Ου ψευδομαρτυρήσεις», με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που έκαναν λόγο για ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη την παραμονή των ανακοινώσεων στο Μαξίμου, αλλά και την «παραίνεση» Μητσοτάκη στον Αρχιεπίσκοπο να μην συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα σε αυτή τη συγκυρία, με το επιχείρημα ότι αυτός είναι «χριστιανός ορθόδοξος, ενώ ο Τσίπρας άθεος».

Το Μαξίμου επιχειρεί, συνεπώς, να εμπεδώσει την εικόνα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ενήμερος από πριν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, κάτι που η ΝΔ απορρίπτει με ένταση και, όχι απλά γνώριζε, αλλά προσπάθησε και να «τορπιλίσει» το περιεχόμενο της συμφωνίας, προκειμένου να μην δρέψει πολιτικά οφέλη η κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως το θέτουν grosso modo κυβερνητικά στελέχη, εφόσον υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, τότε είναι απίθανο να μην συζητήθηκε η συμφωνία. Από το Μέγαρο Μαξίμου, δε, καταλογίζουν υποκρισία στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι στην αρχή δεν εμφανιζόταν αρνητική για τη συμφωνία και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν και άλλαξε ριζικά στάση.

Από εκεί και πέρα, όμως, και εκτός της αντιπαράθεσης Μαξίμου-ΝΔ για το αν έγινε ή δεν έγινε η επίμαχη συνάντηση και τι συζητήθηκε σε αυτή, ένα ακόμα μείζον ζήτημα είναι πώς προτίθεται να πορευτεί από εδώ και στο εξής το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι απομονωμένος στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, με τη μεγάλη πλειοψηφία των μητροπολιτών να είναι απέναντι στη συμφωνία. Μάλιστα, ορισμένοι αμφισβητίες της συμφωνίας είναι και φερέλπιδες διάδοχοι του κ. Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θώκο.

Με αυτό το δεδομένο, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει, μεν, ότι δεν θα αφήσει το θέμα και θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, είναι, όμως, αντιμέτωπο με ένα δίλημμα. Συνοπτικά, εφόσον το Μαξίμου επιμείνει στη νομοθετική διάταξη για τα μισθολογικά του κλήρου, παρά την αντίθετη άποψη της Εκκλησίας, παίρνει το ρίσκο να πάει σε μια μονομερή κίνηση που, μπορεί να συσπειρώσει ένα προοδευτικό ακροατήριο, αλλά θα ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο, μετά το Σκοπιανό, με την Εκκλησία. Από την άλλη, αν το Μαξίμου επιλέξει να κάνει πίσω σε αυτή τη φάση, να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση και να επανέλθει στον διάλογο με επιτροπή της Εκκλησίας για το ζήτημα, θα είναι σαν να πισωγυρίζει και είναι πιθανό να περάσει η εικόνα ότι τα νομοθετήματα επιβάλλονται από την εκκλησία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider