Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας μέσω προϋπολογισμού, αλλά με αστερίσκο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας μέσω προϋπολογισμού, αλλά με αστερίσκο
Κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού και παραπομπή του νομοθετήματος για την Εκκλησία στο μέλλον, εν μέσω κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου. 

Με το σχέδιο του προϋπολογισμού να οδεύει σήμερα στη Βουλή προς κατάθεση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να τη μετατοπίσει στις θετικές πρόνοιες του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά, αντίθετα, περιλαμβάνονται θετικά μέτρα ύψους περίπου 900 εκ. ευρώ, περισσότερα από την αρχική πρόβλεψη για θετικά μέτρα ύψους 750 εκ. ευρώ, μιας και έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, ποντάρει στον προϋπολογισμό αυτό, προκειμένου να εμπεδωθεί, συνδυαστικά και με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προς το τέλος του έτους, σε εμπέδωση από τους πολίτες ότι «τα πράγματα αλλάζουν», ενώ εκτιμά κιόλας ότι από την εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται σε δύσκολη θέση η ΝΔ, με το Μαξίμου να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συνεχώς καταστροφολογεί για την οικονομία, αλλά διαψεύδεται από τα πραγματικά στοιχεία. Μάλιστα, την Πέμπτη προγραμματίζεται να ψηφιστεί στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην επιχείρηση αλλαγής ατζέντας συντείνει και η απόφαση, πλέον, της κυβέρνησης να μην προβεί σε καμία μονομερή κίνηση για το ζήτημα της Εκκλησίας.Ως προς αυτό, επιβεβαιώνεται ο προβληματισμός που παρέθετε χθες το Insider.gr: εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μονομερώς, με κίνδυνο να ανοίξει μέτωπο με τους ιερείς ή πρέπει να κάνει πίσω, κινδυνεύοντας να υποστεί το πολιτικό κόστος της υποχώρησης. Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται ότι προκρίνεται η μέση οδός: η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση και για το μισθολογικό της Εκκλησίας, αλλά κάνει τώρα λόγο για εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

Κάπως έτσι, με εντολή του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναλαμβάνεινα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή. Με άλλα λόγια, νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές, με τον στόχο να είναι να βρεθεί κοινός τόπος. Ποιο είναι το deadline; Πρακτικά κανένα συγκεκριμένο, καίτοι ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για προώθηση του νομοθετήματος «άμεσα», μιας και η έννοια της «αμεσότητας» είναι ζήτημα ερμηνείας. «Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται», υπογράμμισε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, σημαίνει ότι το νομοθέτημα δεν πρέπει να αναμένεται στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα., ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου προσδιόρισε το εύρος του ορίζοντα ως…τις εκλογές.

Την ώρα, όμως, χθες που ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόταν στα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού, προέκυπτε ένας σημαντικός αστερίσκος στο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης: η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές. Και αυτό, γιατί ο χρηματιστηριακός δείκτης έχασε το «ψυχολογικό όριο» των 600 μονάδων, κυρίως λόγω των πιέσεων στις τράπεζες, ενώ και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο ξαναπήρε χθες την ανηφόρα, όντας σταθερά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του 4,5%, κάτι που συνιστά απαγορευτικό κόστος δανεισμού, τρεις μήνες μετά την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο. Παράλληλα και ενώ τα παραπάνω, ειδικά η νέα, κάθετη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη, προκαλούσαν ανησυχία στην Αθήνα, μιας και δεν ήταν εύκολο αυτή να αποδοθεί σε…κερδοσκοπικές επιθέσεις, ερχόταν και η είδηση από το πρακτορείο Reuters ότι η Ελλάδα μπορεί να αργήσει να λάβει με μεγάλη καθυστέρησητην πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, παραθέτοντας ως αιτία τον αργό ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων, παρά την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider