Με το 2019…ante portas, ο πρωθυπουργός ανεβάζει ρυθμούς, στην προσπάθεια για εκλογική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο κ. Τσίπρας προ ημερών στη Βουλή, όταν ουσιαστικά περιέγραψε το χρονόμετρο για την κυβέρνησή του να μετράει…από το τέλος του Μνημονίου και μετά, μιλώντας για τις «100 μέρες» πραγματικής διακυβέρνησης. Τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και από αυτό της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα, ο κ. Τσίπρας άρχισε να δίνει το στίγμα του όσον αφορά τα προεκλογικά διλήμματα. Και, πλέον, αρχίζει να βγαίνει περισσότερο από το γραφείο του, ξεκινώντας στοχευμένες επισκέψεις.
Αρχής γενομένης από το τελευταίο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στα Καλάβρυτα, όπου θα έχει επαφές με κτηνοτρόφους και κατοίκους της περιοχής, ενώ αργότερα θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Καλαβρύτων. Η επίσκεψη εντάσσεται στην προσπάθεια εξωστρέφειας του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό προ ημερών να πηγαίνει χωρίς πρότερη ειδοποίηση στα ΜΜΕ στο Μάτι, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εκπροσώπων των κατοίκων με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των δράσεων ανοικοδόμησης της περιοχής, τέσσερις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου.
Ευρύτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός περιγράφει τα διλήμματα, με τα οποία θα φτάσει ως τις κάλπες. Βούληση του κ. Τσίπρα είναι να περιγράφει όσο συχνότερα γίνεται τα θετικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή και υλοποιεί εν συνεχεία, κατ’ αντιπαραβολή με τις θέσεις της ΝΔ. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τη συλλογιστική του κ. Τσίπρα, η πολιτεία της κυβέρνησής του είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής πέρα από το Μνημόνιο, ενώ, αντίθετα, η ΝΔ επιθυμεί την επιστροφή «από το παράθυρο» σκληρών «μνημονιακών» και «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών, τύπου ΔΝΤ. Συνεπώς, όσο πάμε προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός θα θέτει όλο και συχνότερα το ερώτημα προς τους πολίτες: «θέλετε το δικό μας πρόγραμμα που συνιστά αποκατάσταση των αδικιών που συντελέσθηκαν στα μνημονιακά χρόνια ή το πρόγραμμα της ΝΔ που είναι ένα…Μνημόνιο μετά το Μνημόνιο»; Όπως το έθεσε, ο κ. Τσίπρας, η ΝΔ επεξεργάζεται ένα «δόγμα του σοκ», εάν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Προς τούτο, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά και τι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα «θετικής υφής» έχει, πέρα από τον Προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί σε δύο περίπου εβδομάδες στη Βουλή, εν μέσω, εκ νέου, μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ταξίδια σε Μόσχα και ΗΠΑ
Και μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στο εσωτερικό, αλλά, παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και για δύο σημαντικά ταξίδια που θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου. Έτσι, την Παρασκευή, στις 7 του μήνα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Μόσχα, συναντώμενος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μια προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι, μετά την κλιμάκωση του καλοκαιριού, όταν η κυβέρνηση απέλασε Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή ενέργειές τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού, δε, θα βρίσκεται στη Ρωσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από αύριο, ενώ, σε αυτό το ταξίδι, αναμένεται να υπογραφούν και 7 σημαντικές διμερείς οικονομικές συμφωνίες.
Τέλος, στις 13 Δεκεμβρίου κυβερνητική αποστολή υπό τον κ. Κατρούγκαλο, αλλά και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, αναμένεται να βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν σημαντικά προγραμματισμένα ραντεβού. Ένα από αυτά είναι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, αλλά και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Παρών στο ταξίδι θα είναι, δε, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.