Παροχές σε συνέχειες για να αλλάξει το κλίμα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παροχές σε συνέχειες για να αλλάξει το κλίμα

Στην ατζέντα των θετικών μέτρων επιμένει ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαμορφώσει μια θετική συγκυρία και να επιχειρεί να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι μόνο ένα θεωρητικό σχήμα.

Πιστός σε αυτή τη στρατηγική, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας, χθες, από τα Καλάβρυτα, εξήγγειλε έκτακτες παροχές ύψους 42 εκ. ευρώ σε 40 με 45.000 αιγοπροβατοτρόφους. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Καίριας σημασίας για την κυβέρνηση, όμως, και για το επικοινωνιακό της αφήγημα είναι η νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μέρες, μετά και το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό από το Eurogroup. Η κυβέρνηση θέλει η συγκεκριμένη τροπολογία να ψηφιστεί έως την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα ως τις 11 του μήνα, μιας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, για να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του στις 18 Δεκεμβρίου.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση, μιας και, όπως παγίως λέει το οικονομικό επιτελείο, είναι ο πρώτος «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» που, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αποτυπώνει ανάγλυφα την επεκτατική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και το «ταξικό πρόσημο» των αλλαγών που γίνονται, όπως έχουν πολλάκις πει τα κυβερνητικά στελέχη.

Βεβαίως, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να βρει και ένα συμπληρωματικό αφήγημα θετικών κινήσεων και για το 2019, μιας και πολύ δύσκολα, με δεδομένο τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% θα μπορεί από νωρίς να προβλέψει υπεραπόδοση στο πλεόνασμα, ενώ και το στρατήγημα για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας» με την Εκκλησία, έχει μείνει μετέωρο εξαιτίας των αντιδράσεων στην Ιεραρχία.

Ηλιόπουλος για τον δήμο της Αθήνας;

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο μέτωπο των παροχών, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει και την εκκρεμότητα του υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας, όπου υπάρχει δυστοκία. Εκεί πλέον ακούγεται έντονα το όνομα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, αν και πολλοί κάνουν λόγο για λύση ανάγκης. Διαπρύσιος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του υφυπουργού είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό φωτογράφισε, ουσιαστικά, υποψηφιότητα του κ. Ηλιόπουλου, λέγοντας ότι «ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έγινε ο προστάτης των εργαζομένων, είναι γεννημένος στην Αθήνα, η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τα δημοτικά στην Αθήνα, είναι ένα παιδί της διπλανής πόρτας που μπορεί να προσφέρει πολλά». Βεβαίως, δεν είναι κλειδωμένη η εν λόγω απόφαση, μιας και η υποψηφιότητα Ηλιόπουλου υπάρχει εδώ και καιρό στο τραπέζι, αλλά το πρωθυπουργικό επιτελείο εξέταζε και άλλες επιλογές: από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, έως την Ελθήνα Αγγελοπούλου, αλλά και άλλα πρόσωπα, πλην όμως καμία βολιδοσκόπηση μέχρι στιγμής δεν έχει τελεσφορήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider