Η σπουδή του Ζάεφ προκάλεσε νευρικότητα στην Αθήνα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η σπουδή του Ζάεφ προκάλεσε νευρικότητα στην Αθήνα
Η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κρατήσει τις ισορροπίες εντός της πΓΔΜ προκαλεί νευρικότητα στο Μαξίμου για παρεκμβάσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι πρότινος, η Συμφωνία των Πρεσπών είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, η μεριά της πΓΔΜ προχωρά κανονικά με τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι μπορεί η Συμφωνία, μαζί με το Πρωτόκολλο Ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, να έρθουν στην ελληνική Βουλή ακόμα και εντός Ιανουαρίου.

Όμως, η προσπάθεια του κ. Ζάεφ να αποκρούσει τις πιέσεις που υφίσταται από την αντιπολίτευση και να συγκρατήσει την εύθραυστη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που έχει ενόψει της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, τον οδήγησε σε διατυπώσεις που χτύπησαν καμπανάκια στην Αθήνα, μιας και, κατά την εκτίμηση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και της ελληνικής διπλωματίας, κινήθηκαν εκτός της σφαίρας των οριζομένων στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην προσπάθειά του, συνεπώς, να μην διαρραγεί η πλειοψηφία των 80 βουλευτών, ο κ. Ζάεφ έκανε πρόσφατα λόγο για «διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» που είναι δυνατή ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και για «Μακεδονία του Αιγαίου».

Όπως είναι φυσικό, οι λεκτικές ακροβασίες του κ. Ζάεφ ενεργοποίησαν την ελληνική πλευρά, η οποία αντιλαμβάνεται τη σπουδή του πρωθυπουργού της πΓΔΜ να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη χώρα του, αλλά από την άλλη δεν θέλει να βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με ένα κύμα αμφισβήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολλώ δε σε μια περίοδο που επιδιώκει να θέσει την ατζέντα γύρω από την οικονομία και τις παροχές. Κάπως έτσι, στο παρασκήνιο ξεκίνησε μια αλυσίδα επαφών, με την ελληνική πλευρά να απευθύνεται και προς τη μεριά του ΟΗΕ, ενώ άκρως ενδιαφέρουσα ήταν ακόμα και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες διότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει». «Αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας γιατί – όπως το λέμε εμείς, οι Έλληνες – «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παυλόπουλος, συναντώμενος με τον Σλοβένο πρόεδρο.

Μετά και την παρέμβαση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τον κ. Ζάεφ, η σκοπιανή πλευρά αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, επικαλούμενη το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι καμία αλυτρωτική τάση δεν εκφράζει και ότι η διδασκαλία οιαςδήποτε γλώσσας στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι δικό της ζήτημα. Από την πλευρά της σκοπιανής κυβέρνησης υπογράμμιζαν, σε μια προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους, ότι η κυβέρνηση της γείτονος είναι δεσμευμένη«σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας». «Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν», προσέθεταν. Μάλιστα, πυροσβεστικά φαίνεται ότι έδρασε και η συνάντηση Κατρούγκαλου-Ντιμιτρόφ που έγινε χθες, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να προχωρήσει η διαδικασία κατά τα προβλεπόμενα.

Αν μη τι άλλο, πάντως, οι κινήσεις του κ. Ζάεφ καταδεικνύουν ότι το ζήτημα της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο τελικό της στάδιο, στη Βουλή της πΓΔΜ, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και αρκετές φορές οδηγείται σε «ερμηνείες» της Συμφωνίας που φέρνουν, από την άλλη, την Αθήνα σε δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider