Μπαρόζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι αγορές προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπαρόζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι αγορές προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη
Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (πριν το 2009), ο Μπαρόζο είπε ότι δεν το είχε κάνει, διότι δεν είχε στα χέρια της τα σωστά νούμερα, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της χώρας.  

Οι αγορές μάλλον προεξοφλούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση του κ. Νίκου Χατζηνικολάου πώς βλέπει την πορεία της ΕΕ τα επόμενα 10 χρόνια, απάντησε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόοδο. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση (πχ. Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία που πρέπει να γίνει. Tόνισε ότι δεν πιστεύει ότι έχει έρθει το τέλος της Ευρώπης, όμως η ολοκλήρωση είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, διότι οι πολίτες είναι πρώτα πιστοί στη χώρα τους και μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (πριν το 2009) είπε ότι δεν το είχε κάνει, διότι δεν είχε στα χέρια της τα σωστά νούμερα, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της χώρας. «Είχαμε την υποψία, ωστόσο δεν είχαμε την δυνατότητα (τότε) να στείλουμε την Eurostat για εσωτερικό έλεγχο. Κάτι τέτοιο τότε απερρίφθη ως αίτημα από μεγάλες χώρες-μέλη μας. Αργότερα όταν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα παρατηρήσαμε τις ανακρίβειες στα νούμερα», απάντησε ο Μπαρόζο.

Σε επόμενη ερώτηση πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στο Grexit, απάντησε αμέσως «πάρα πολύ κοντά», ενώ στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα άργησε πολύ περισσότερο από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία να βγει από τα μνημόνια, είπε ότι οι λόγοι είναι βασικά οι εξής: η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και δεν υπήρχαν έτοιμοι μηχανισμοί αντίδρασης. H ρήξη που επήλθε από τα λάθος στοιχεία που έδωσε στην ΕΕ χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο- συγκριτικά με άλλες χώρες -για να ανοικοδομηθεί. «Δεν λέω ότι δεν έγιναν σφάλματα και από τις δύο πλευρές (ΕΕ-Ελλάδα) αλλά η αντίδραση της Ελλάδας και του λαού της, με τα μνημόνια, δεν βοήθησε στο να δείξουν εμπιστοσύνη οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», τόνισε.

Για το αν η επιτήρηση της μετα-μνημονιακής εποχής που απαιτεί εντυπωσιακά πλεονάσματα θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει ή αν η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο μείγμα πολιτικής, απάντησε ότι η Ευρώπη είναι προσεκτική και σκεπτική διότι στην Ελλάδα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, μία περίοδο δύσκολη για αποφάσεις. Ωστόσο συνέστησε στην νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρώτα να επιδείξει πίστη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μετά να διεκδικήσει νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Σε ερώτηση για την εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ενόψει Ευρωεκλογών, ο Μπαρόζο απάντησε ότι ανησυχεί αρκετά για την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, είπε, ότι το θέμα που απασχολεί την Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές είναι κατά πόσο οι Ευρωπαίοι νιώθουν «κύριοι παίκτες» της ΕΕ ή αν νιώθουν «ξένη δύναμη». «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι παρατηρείται έλλειψη δράσης από τα κεντροαριστερά κόμματα. Ίσως τα κόμματα που ασκούν πιο έντονη κριτική να βοηθήσουν στο να κινητοποιηθούν τα παραδοσιακά κόμματα», τόνισε.

Μεταναστευτικό

Σε ερώτηση για την μεταναστευτική κρίση (2015-6) και αν η Ευρώπη την χειρίστηκε σωστά, ο Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει κάνει πολύ περισσότερα, όμως μέχρι κάποια στιγμή δεν είχε τα μέσα να το πράξει. Η Frontex -για παράδειγμα- είπε όταν ξεκίνησε την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος της Επιτροπής είχε στο δυναμικό της μόνο 60 δημόσιους υπαλλήλους, αριθμός πολύ μικρός για οποιαδήποτε δράση.

Σήμερα, η ΕΕ έχει μία πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των συνόρων. «Πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι με τους μετανάστες, είναι μία ανθρωπιστική μας υποχρέωση, ωστόσο πρέπει να είμαστε πιο εκλεκτικοί, δεν μπορούμε να είμαστε ανοικτοί σε όλους», είπε.Συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ότι χρειάζονται απαραιτήτως συμφωνίες με τιςχώρες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και για την Ελλάδα ειδικότερα περισσότερη στήριξη από την ΕΕ με στοχευμένα διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ροών.

Brexit

Σε ερώτηση για το Brexit και την επόμενη μέρα του Ηνωμένου Βασιλείου, o Μπαρόζο ανέφερε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. «Σήμερα δεν υπάρχει πλειοψηφία για καμία λύση, ωστόσο πιστεύω ότι είναι εφικτό να πάρει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ΕΕ, γιατί κανείς στη Βρετανία δεν επιθυμεί ένα «κακό» διαζύγιο. Να μην ξεχνάμε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, που πιστεύω ότι θα συμβεί, δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη για την ΕΕ, διότι θα χάσει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του, μία μεγάλη οικονομική δύναμη. Γι’αυτό ας είμαστε ρεαλιστές και ας τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider