Σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό, ενώ προγραμματίζει σημαντικά ραντεβού στο Ζάγκρεμπ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, το πρωί της Παρασκευής, ήταν μάλλον λακωνική. «Στη διάρκεια της επικοινωνίας έγινε συζήτηση για το προσφυγικό και για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα», αναφερόταν, πιο πολύ σε…γερμανικό στυλ.
Το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, όμως, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, τόσο για το νέο ελληνικό σχέδιο επί τάπητος, όσο και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από ευρωπαϊκής μεριάς. Ο κ. Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει έναν καμβά θέσεων στη Γερμανίδα Καγκελάριο ήδη από την επίσκεψη στο Βερολίνο, στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι ελληνικές και οι γερμανικές αρχές είναι σε συχνή επικοινωνία για ζητήματα που ανακύπτουν.
Το αίτημα της Ελλάδας προς το Βερολίνο και την Ευρώπη, όμως, είναι ότι το βάρος πρέπει με κάποιο τρόπο να μοιραστεί. Σε αυτή την πρωτοβουλία κινείται η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ενόψει της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σε μια προσπαθεια υπέρβασης του αδιεξόδου για ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα αντικαταστήσει το μη λειτουργικό πλέον «Δουβλίνο». Η κεντρική ιδέα του σχεδίου που έχει παρουσιάσει από το τέλος Οκτωβρίου ο κ. Ζεεχόφερ είναι ότι οι αιτήσεις ασύλου θα ξεκινούν μεν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά δεν θα ολοκληρώνονται υποχρεωτικά σε αυτές. Αν κάποιος δεν δικαιούται άσυλο, θα επιστρέφεται. Αν, όμως, υπάρχει η προοπτική κάποιος αιτών άσυλο να πληροί τα κριτήρια διεθνούς προστασίας, τότε θα μπορεί να προωθείται σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι πρόθυμα να πάρουν ικανούς αριθμούς, όπου σε δεύτερο βαθμό θα αποφασίζεται οριστικά τι μέλλει γενέσθαι.
Η Αθήνα βλέπει το σχέδιο Ζεεχόφερ ως το καλύτερο δυνατό που μπορεί να γίνει σε μια «βραχυκυκλωμένη» Ευρώπη. Δεν είναι, άλλωστε, μακρινή η εμπειρία που βίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όταν έστειλε επιστολή στους ομολόγους του των χωρών της Ε.Ε., ζητώντας να διαμοιραστούν στην Ευρώπη λίγοι περισσότεροι από 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με μόνο μια χώρα να προθυμοποιείται να πάρει ορισμένους!
Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προβεί σε ανακοινώσεις για τα περαιτέρω μέτρα που λαμβάνει για το ζήτημα, όπως π.χ. το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, όπου θα οδηγούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. Για το μεταναστευτικό, δε, θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης και στις πλείστες όσες επαφές που θα έχει στο Ζάγκρεμπ, στο συνέδριο του ΕΛΚ, όπου θα δώσει το παρών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εκεί θα δει, μεταξύ άλλων, τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είναι σε διαβουλεύσεις με τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης και είναι εκ των πιο «σκληρών» στην Ευρώπη στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ακόμα, θα δει τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, αλλά και τη Νορβηγίδα Έρνα Σόλμπεργκ, ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής μαζί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ σε πάνελ για την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν συζήτησε με την κ. Μέρκελ μόνο το προσφυγικό, αλλά και την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Στο παρασκήνιο, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να λυθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά το γαλλικό βέτο, αλλά είναι σαφές ότι η όποια λύση δεν θα προκύψει άμεσα. Γι’ αυτό και υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί για σημαντικές δια ζώσης επαφές, όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, με στόχο να έχει βρεθεί μια φόρμουλα ως τον Μάρτιο.