Διπλωματικές κινήσεις με φόντο τα ενεργειακά στη Μεσόγειο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλωματικές κινήσεις με φόντο τα ενεργειακά στη Μεσόγειο
Μετά τον EastMed η Αθήνα πυκνώνει τις επαφές για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Η Αθήνα πυκνώνει τις διπλωματικές κινήσεις με φόντο τα ενεργειακά στη Μεσόγειο και τις επαφές για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την υπογραφή του αγωγού EastMed στην Αθήνα και κατά πάσα πιθανότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Κυπρίου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, οι διπλωματικές διεργασίες δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι έτοιμη και το επόμενο διάστημα να συνεχίσει τις εξωστρεφείς κινήσεις που κάνει στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου το τελευταίο διάστημα, ενώ οι ίδιες πηγές προανήγγελλαν και ενδεχόμενες πολυμερείς επαφές από το νέο έτος.

Στο επίκεντρο της προσοχής, αναμφίβολα, τίθενται οι ΑΟΖ, με δεδομένο ότι με τον αγωγό EastMed η Αθήνα «μπλοκάρει» το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, καθώς ο αγωγός θα περνά μέσα από την περιοχή που έχει επιλέξει να «μαρκάρει» ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συνέργεια του Φαγιέζ Αλ-Σαράζ. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο, προκειμένου να διαφανεί ποιες ενέργειες μπορούν να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, ενώ η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τη Ρώμη όσο και με το Κάιρο.

Επαφή ελληνικών και ιταλικών τεχνικών κλιμακίων

Στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπάρξει επαφή ελληνικών και ιταλικών τεχνικών κλιμακίων για το ζήτημα, ενώ με την Αίγυπτο η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τον Ιανουάριο. Ως προς την Αίγυπτο, δε, με την οποία υπάρχει η εκκρεμότητα όσον αφορά την περιοχή πέριξ του Καστελορίζου, οι απόψεις διίστανται, με την Ντόρα Μπακογιάννη προ ημερών να μιλά έστω και για μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με το Κάιρο. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν «δείχνει» προς αυτή την κατεύθυνση σε αυτή τη φάση, προκρίνοντας μια συνολική λύση που, αναμφίβολα, θα λειτουργήσει ως ασπίδα στην περιοχή.

Βεβαίως, τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν πολύ γρήγορα. Το μήνυμα, όμως, που εκπέμπει η Αθήνα σε μια σύνθετη συγκυρία είναι ότι δεν περιμένει απλώς την επόμενη κίνηση της Τουρκίας, αλλά, αντίθετα, κάνει τις δικές της κινήσεις στη σκακιέρα και εμπεδώνει τις συμμαχίες της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν και οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα, με τη ΔΕΠΑ να εισέρχεται στην πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί στην Αλεξανρούπολη,έργο που αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην πορεία για την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ο εν λόγω σταθμός αποτελεί μια νέα πηγή εισόδου φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια, ενώ υποστηρίζεται σθεναρά τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, κάτι που έχει τη δική του σημασία ενόψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου.

Τέλος, στα σκαριά είναι και η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, θέμα που συζήτησε προ ημερών και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτζ στη Μαδρίτη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider