Η συνάντηση των πέντε υπουργών εξωτερικών χθες στο Κάιρο ανέδειξε το διπλωματικό τόξο που στηρίζει τον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας στη διαμάχη με την Άγκυρα, αφού όλες οι χώρες καταδίκασαν εκ νέου τη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία.
Με βασικό θέμα την κατάσταση στη Λιβυή συναντήθηκαν στο Κάιρο οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με τη συμμετοχή Γαλλίας και Ιταλίας. Η ελληνική πλευρά έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη συνάντηση και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αφού Γαλλία, Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν ομόφωνα πως το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είναι άκυρο και χωρίς ισχύ. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων στη Λιβύη συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη λιβυκή σύγκρουση. Επιπλέον, σημείωσε, «οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τροφοδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επι τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης», είπε ο Νίκος Δένδιας συμπληρώνοντας πως οι πέντες χώρες δεν δημιουργούν μέτωπο ούτε αποκλείουν κανέναν. Σημείωσε πάντως ότι η παρουσία της Γαλλίας και του Γάλλου υπουργού εξωτερικών και τα όσα ξεκάθαρα δήλωσε στη συνέντευξη τύπου αποτελεί πηγή «μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».
Στόχος της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς θα αντιμετωπιστεί κυρίως η δράση της Τουρκίας. Στην ουσία πρόκειται για μια διπλή προσθήκη στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία είναι δυο χώρες με αυξημένο ενδιαφέρον στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά διέκρινε την απόλυτη ταύτιση συμφερόντων και αντιλήψεων με την Γαλλία τόσο ως προς το θέμα της Λιβύης όσο και στα θέματα που αφορούν τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Κρίσιμος όμως είναι και ο ρόλος της Ιταλίας που διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς Σάρατζ.
«Επιμένουμε ότι αυτή η συμφωνία που βάλει ευθέως κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομικά δεν έχει καμία βάση», είπε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάλ, ενώ από την πλευρά του ο Σαμέχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αποκάλεσε το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη με την Αίγπυτο «κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών». Σε συνδυασμό με την στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη, που είναι μια παρέμβαση στις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο εσωτερικό της Λιβύης.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, και διαμήνυσε: «Είναι ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό».
Έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο
Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στη Σύρτη, το διπλωματικό παρασκήνιο σε σχέση με το μέλλον της Λιβύης είναι έντονο όπως και το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής.Ο Χαλιφά Χαφτάρ βρέθηκε στην Ιταλία και είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Κόντε, την ώρα που ο στρατηγός Σάρατζ βρέθηκε στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τους υπουργούς εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ. Πούτιν και Ερντογάν ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβυή από τις 12 Ιανουαρίου όπως αποκάλυψαν Λαβρόφ και Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράν.
Πηγή: Reader.gr