Οι διεργασίες και το διπλωματικό παζάρι που αφορά το μέλλον της Λιβύης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα που βλέπει πάντως την Τουρκία να εξακολουθεί να παίζει ισχυρό ρόλο στην επίλυση της Λιβυκής κρίσης, την ώρα που χώρες όπως η Ιταλία εξακολουθούν να παίζουν το δικό τους ρόλο στην περιοχή.
Η Αθήνα παρακολουθεί την Άγκυρα να παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της Λιβύης, έχοντας καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να συνομιλεί με ίσους όρους απέναντι σε Μόσχα και Ουάσιγκτον. Η στρατιωτική βοήθεια που η Τουρκία εξασφαλίζει στην κυβέρνηση Σαράζ, έχει καταφέρει να επιβάλει τη δική της παρουσία στην περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, να ακυρώσει τα δυο μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Τρίπολη, ενώ η Αθήνα βλέπει και τον κίνδυνο της μονιμοποίησης της Τουρκικής παρουσίας στη Λιβυή, μερικά εκατοντάδες μίλια νότια της Κρήτης.
Στο μεταξύ ο Στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία δύο ημερών για να μελετήσει και να εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Λιβύη μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, ενώ όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ο Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία, ώστε να συζητήσει τη συμφωνία με τους αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.
Δεν προσκλήθηκε η Αθήνα στη διάσκεψη του Βερολίνου
Στο μεταξύ η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε τελικά στο Βερολίνο, στην πρωτοβουλία για τη Λιβύη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παραστεί. Η διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει την προσεχή Κυριακή κι έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Ο Δένδιας στο Μαρόκο και ο Παναγιωτόπουλος στο Ισραήλ
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η χώρα μας έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο Πρωθυπουργού και των διμερών του επαφών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και στο επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών και τις επαφές του κ. Δένδια με ομολόγους του σε διμερές ή σε πολυμερές επίπεδο. Σήμερα μάλιστα ο Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στο Μαρόκο, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ειδικότερα, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως του Μαρόκου, Saad Eddine El Othmani, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Habib El Malki, καθώς και με τον ομόλογό του, Nasser Bourita, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας θα βρεθεί σήμερα στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του, ενώ δεν αποκλείεται να έχει τετ α τετ και με τον Πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Στον απόηχο της συμφωνίας για την ενίσχυση της Ελλάδας με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV’s) “Heron” μέσω leasing, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει δυο ημέρες εντατικών συζητήσεων και συναντήσεων εμβάθυνσης τόσο της στρατηγικής σχέσης όσο και της αμυντικής συνεργασίας μέσω συνεργιών και ανάληψης κοινών project.
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αφού χθες τουρκικά F16 πέταξαν πάνω από επτά ελληνικά νησιά, τη Λεβίθα, τις Οινούσες και την Παναγιά, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τη Λέρο και το Αγαθονήσι, ενώ η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.