Αν έλεγε κάποιος πριν από έναν περίπου χρόνο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα έσπαγε το ψυχολογικό φράγμα του 1%, μάλλον δεν θα έβρισκε πολλή κατανόηση από τους συνομιλητές του.
Κι όμως, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει πάρει ένα καθοδικό σπιράλ, άφησε πίσω του το επιτόκιο του 1% και εκινείτο στην περιοχή του 0,9%. Βεβαίως, μπορεί το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες διακυμάνσεις, ελαφρώς προς τα πάνω ή κάτω, αλλά η βασική τάση παραμένει: η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στις αγορές χρήματος.
Όπως εξηγούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, η κατάρρευση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι διεθνείς παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκλαμβάνουν το ρίσκο τοποθέτησης στη χώρα μας ως μηδενικό, ενώ αξιολογούν θετικά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ως προς αυτό και ένα μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το Bloomberg, η WSJ, η γερμανική Die Welt και η γαλλική Les Echos, τα οποία αναφέρονται στις άκρως θετικές ελληνικές προοπτικές. Υπό αυτό το πρίσμα, η προεκλογική αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα εντός 18μηνου από την ώρα που έχει αναλάβει, δεν φαντάζει παράλογη.
Σε αυτό το περιβάλλον, άλλωστε, και η Κομισιόν ήρθε να «διορθώσει» τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2,3% στο 2,4%. Και μπορεί η βελτίωση να είναι ανεπαίσθητη, η Κομισιόν, όμως, είναι πάντα πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις της σε σχέση με τις ελληνικές αρχές. Εκτίμηση της κυβέρνηση είναι ότι η «μπίλια» θα κάτσε λίγο κάτω από το 3%, περίπου στο 2,8% για φέτος.
Το ισχυρό επιχείρημα στη μάχη της κυβέρνησης
Τόσο τα καλύτερα νούμερα για την ανάπτυξη, όσο και το καθοδικό ράλι των ομολογιακών επιτοκίων, βεβαίως, αποτελούν ένα ισχυρό επιχείρημα στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου στον προϋπολογισμό του 2021 να εγγράψει μειωμένο στόχο για πλεόνασμα σε σχέση με το 3,5% που ισχύει σήμερα. Και αυτό γιατί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 είχε διαμορφωθεί με τα δεδομένα του 2017 και επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα πολύ πάνω από 4%. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που αλλάζει σημαντικά τόσο το ελληνικό αξιόχρεο, όσο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η αλλαγή του στόχου για το πλεόνασμα κατά τα έτη 2021 και 2022 δεν φαντάζει απίθανος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 9/3 στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ από κοινού με την Καγκελάριο Μέρκελ. Εν συνεχεία, οι δύο θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα τεθούν όλα τα ζητήματα της ατζέντας, κρίσιμο, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να σταλεί και στη γερμανική επενδυτική κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα της επόμενης μέρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες τοποθέτησης κεφαλαίων. Σημειωτέον, στη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία θα αναφερθεί και στη σημερινή του ομιλία, στην ειδική συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: Reader.gr