Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση του διαλόγου με τα νησιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση του διαλόγου με τα νησιά
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μηταράκη και ο στόχος να συμπεριληφθούν οι νησιώτες στις διαδικασίες αποφάσεων.

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί και μετά το τέλος του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης περνούσε την πλαϊνή πόρτα της κυβερνητικής έδρας, από τη Βασιλέως Γεωργίου. Ήταν λίγο μετά την εμφάνιση του υπουργού στο πλατό της ΕΡΤ, όπου είχε αντιπαρατεθεί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη και έκανε λόγο για «πάγωμα» των διαδικασιών επίταξης στα νησιά για μια εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τις τοπικές αρχές των νησιών.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μηταράκης έκανε κάτι, με το οποίο δεν διαφωνούσε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με λάθος διατύπωση, καθώς η λέξη «πάγωμα» δημιούργησε την αίσθηση του πισωγυρίσματος. Πρακτικά, αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνονταν έργα στις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί, μιας και θα λάμβανε χώρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν να μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά. Υπό αυτό το πρίσμα, η «πάσα» στις τοπικές αρχές των νησιών δεν είχε κανένα κόστος για την κυβέρνηση και έδινε το μήνυμα ότι ο διάλογος συνεχίζεται.

Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην καταρρεύσει ο δίαυλος με τις τοπικές αρχές των νησιών

Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην καταρρεύσει ο δίαυλος με τις τοπικές αρχές των νησιών. Εξ ου και ο Νότης Μηταράκης θα έχει συνάντηση με τις τοπικές αρχές της επόμενες μέρες, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τις προτάσεις τους για το πού θα μπορούσαν να χωροθετηθούν εναλλακτικά οι δομές. Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανάσχεσης του σχεδιασμού λειτουργίας των κλειστών κέντρων που, με τη σειρά τους, θα αντικαταστήσουν τα ανοιχτά κέντρα στα νησιά. Συνεπώς, αν η πρόταση που θα γίνει είναι πιο λειτουργική από αυτή που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση, τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή, αν και η κυβέρνηση έχει μελετήσει προσεκτικά τις εναλλακτικές. Αν όχι, τότε ο σχεδιασμός προχωρά ως έχει. Σε κάθε περίπτωση, στόχος ήταν να περάσει το μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι μέρος των διεργασιών και όχι απέναντί τους. Άλλωστε, οι πρώτες αντιδράσεις, ειδικά στη Λέσβο, είχαν θορυβήσει τους κυβερνητικούς επιτελείς.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης και ανέδειξε το Reader.gr για μια task force που θα συσταθεί με ΦΕΚ τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές τους επόμενους μήνες, ώστε να αντικατασταθούν εν συνεχεία από τις κλειστές. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο στόχος, όμοιος όπως και στην περίπτωση της παράτασης του διαλόγου για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων: οι τοπικές κοινωνίες να μπουν στη διαδικασία της συναπόφασης, αλλά και να περάσει μέσω των τοπικών αρχόντων το κρίσιμο μήνυμα ότι βούληση της κυβέρνησης είναι οι κλειστές δομές να μην είναι απλώς άλλη μια δομή, αλλά η μοναδική που θα απομείνει, μετά το κλείσιμο των ανοιχτών και τις διαδικασίες αποσυμφόρησης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider