=Την Άνγκελα Μέρκελ συναντά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιδιώκει μέσω της γερμανικής πλευράς να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, εν μέσω διαβουλεύσεων για μια νέα Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Το επίκεντρο θα ήταν το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο είχε εξαγγελθεί από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καγκελαρία τον Αύγουστο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όμως, όπως και η προοπτική αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλάζουν άρδην την ατζέντα, με αποτέλεσμα η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, νωρίς το απόγευμα, να θεωρείται κομβική.
Η κ. Μέρκελ, σημειωτέον, άργησε να τοποθετηθεί και ακόμα και όταν το έκανε, προσπάθησε να τηρήσει τις ισορροπίες, στέλνοντας μήνυμα βεβαίως για τον εκβιασμό Ερντογάν προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας, όμως, την ίδια ώρα ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει επί μακρόν εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Εξ ου και η ελληνική πλευρά επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, μια πιο σαφή τοποθέτηση της Καγκελαρίου για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πέραν αυτού, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μείζον είναι να ενεργοποιηθεί έτι περαιτέρω η γερμανική πλευρά το επόμενο διάστημα, ενόψει και του «παζαριού» που θα γίνει στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο ενόψει μιας νέας συμφωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα παραβιάζει τα ελληνικά-και άρα τα ευρωπαϊκά- σύνορα.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχουν διαμηνύσει και στους συνομιλητές τους στη γερμανική Καγκελαρία ότι τις προηγούμενες μέρες η Ευρώπη βίωσε μια κρίση συνόρων, ενώ η Τουρκία παραβίασε πλήρως και κατά τρόπο προκλητικό το Σημείο 3 της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η Τουρκία οφείλει να μην επιτρέψει τη διάνοιξη νέων μεταναστευτικών οδών στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα. Την ίδια ώρα, μιλώντας στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt, o αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος που διατηρεί στενές επαφές με συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «υβριδικό πόλεμο» από μέρους της Τουρκίας.
Πρακτικά, το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μέσω της Γερμανίας και στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο η κ. Μέρκελ έχει ανοιχτή γραμμή, αφενός ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται τα ελληνικά και κατά συνέπεια ευρωπαϊκά σύνορα, αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει οιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία υπό το καθεστώς εκβιασμού. Διότι, όπως το εξηγούν κυβερνητικές πηγές, όταν τίθεται θέμα εκβιασμού της Ελλάδας, τίθεται θέμα εκβιασμού και της Ευρώπης.
Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη και το παζάρι των Βρυξελλών
Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ, στις Βρυξέλλες θα λαμβάνει χώρα μια άλλη συνάντηση, για την οποία η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Θα είναι η συνάντηση εργασίας του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μισέλ και την κ. Φον Ντερ Λάιεν όλες τις προηγούμενες μέρες, αν και θεωρείται σαφές ότι το «παζάρι» που ξεκινά είναι σε εντελώς προκαταρκτικό στάδιο. Η Τουρκία, δε, προσέρχεται στις συζητήσεις με αρκετά μαξιμαλιστικά αιτήματα, αλλά και υπό πίεση. Μεταξύ άλλων, φέρεται να διεκδικεί και άλλα χρήματα, ενώ δεν έχει λάβει και ολόκληρο το πακέτο των 6 δις της αρχικής συμφωνίας. Στο τραπέζι βάζει και το θέμα της απελευθέρωσης βίζα με την Ε.Ε., αλλά και της Τελωνειακής Ένωσης. Βεβαίως, τα αιτήματα της Τουρκίας προσκρούουν στην άρνηση πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε., συνεπώς θεωρείται δύσκολο να υπάρξει οιαδήποτε συμφωνία άμεσα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στις επαφές του ότι ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη.
Η στήριξη Κουρτς και οι ευρωπαϊκές σημαίες στα σύνορα
Κρίσιμη θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, τη στήριξη κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη φύλαξη των συνόρων. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει το απόγευμα της Τρίτης, διακηρύσσει ότι θα στείλει 1 εκ. ευρώ χρηματική ενίσχυση για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και αστυνομική δύναμη. Αστυνομική δύναμη στέλνει και η Πολωνία, ενώ η Εσθονία στέλνει δύο σκάφη της ακτοφυλακής της για περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα. Πέραν, δε, του συμβολισμού, το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά την τοποθέτηση «ευρωπαϊκών σημαιών» στα ελληνικά σύνορα και ως ένα σημαντικό μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι, αυτή τη φορά, οι προβοκατόρικες κινήσεις του δεν θα γίνουν ανεκτές, όσο κομβικό ρόλο και αν έχει η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο για τις προσφυγικές ροές.
Πηγή: Reader.gr