Τα αιτήματα της στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης για μια νέα Συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, ενώ διαμηνύει, μέσω της κ. Μέρκελ, στην Άγκυρα ότι πρώτα θα υπάρξει αποκλιμάκωση και μετά διάλογος.
Ήταν εξ αρχής σαφές ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν θα παρήγαγε συγκεκριμένο, άμεσο αποτέλεσμα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών φρόντισε, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση για την εργαλειοποίηση ανθρώπων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από τον Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας, μάλιστα, λόγο και για «απαράδεκτη τακτική». Επρόκειτο για μια τοποθέτηση σαφώς αυστηρότερη σε σχέση με την αρχική της Καγκελαρίου προ ολίγων ημερών, αλλά και άκρως σημαντική ενόψει των συζητήσεων με την Τουρκία για μια επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Όπως έγραψε από χθες το Reader.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, τόσο δια των δημοσίων τοποθετήσεών του, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ να ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και καταλλαγή από μέρους Τουρκίας στα εξωτερικά σύνορα με την Ε.Ε. και στη συνέχεια να γίνει όποια κουβέντα είναι να γίνει, επί ενός ευρέος φάσματος θεμάτων. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πεδίο συναντίληψης Μητσοτάκη-Μέρκελ: να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 26 του μήνα, προκειμένου να γίνει συζήτηση, εν συνεχεία, για τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Ενισχυμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ως προς αυτή τη συζήτηση, δε, η κυβέρνηση αρχίζει να τοποθετείται και αυτή στο εν εξελίξει «παίγνιο», βλέποντας ότι η Τουρκία βάζει στο τραπέζι, εκτός από το κομμάτι των χρημάτων, και μια σειρά άλλων αιτημάτων, όπως η άρση του περιορισμού της βίζα για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., αλλά και η προώθηση της τελωνειακής ένωσης. Ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται ενισχυμένος και από την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα των τριών επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., μια επίσκεψη που, όπως είπε και ο ίδιος χθες, δεν ήταν απλώς συμβολική, αλλά ήταν ένα «γεωπολιτικό γεγονός». Με απλά λόγια, η Ε.Ε. αναγνώρισε εμπράκτως τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά και έθεσε κόκκινες γραμμές στον επιχειρούμενο εκβιασμό από τη μεριά της Τουρκίας.
Τούτων δοθέντων και με το βλέμμα στη συζήτηση που ανοίγει για την επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης, η ελληνική κυβέρνηση βάζει και αυτή πράγματα στο τραπέζι. Πέρα από τα ντοκουμέντα των τουρκικών προκλήσεων και της ενορχήστρωσης των μεταναστευτικών ροών που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κ. Μέρκελ, η κυβέρνηση αρχίζει και εισφέρει προτάσεις για το πώς θα πρέπει να «συμπληρωθεί» η Κοινή Δήλωση. Έτσι, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε δύο ζητήματα: αφενός, την άρση του γεωγραφικού προσδιορισμού, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέφει μετανάστες και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τις περιπολίες της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να υπάρχει άμεση αποτροπή ή ανάσχεση απόπλου σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας.
Ο δρόμος, βεβαίως, είναι ανηφορικός, καθώς θα πρέπει να βρεθεί και ένα ευρωπαϊκό σημείο τομής με τον κ. Ερντογάν. Άλλωστε, μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών εμφανίζονται κουρασμένα από τα «τσαλίμια» του Τούρκου προέδρου και σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Αυστρία, τον Καγκελάριο της οποίας Σεμπάστιαν Κουρτς συναντά σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στη Βιέννη. Σημειωτέον, η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που ευθέως καταδίκασαν τις κινήσεις Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ έσπευσε να προσφέρει και οικονομική βοήθεια 1 εκ. ευρώ στη χώρα μας για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
Πηγή: Reader.gr