Με θέμα την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συγκαλείται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Η σύγκλησή του γίνεται στον απόηχο της κοινής δήλωσης των πέντε χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, ΗΑΕ και Αιγύπτου) απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και της σφοδρής Τουρκικής αντίδρασης που ακολούθησε.
Η κοινή δήλωση πέντε χωρών εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας ξύπνησε και πάλι τα επιθετικά ένστικτα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του στη Μεσόγειο και στην Κύπρο. Στο προκλητικό του παραλήρημα, ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέκρινε την πενταμερή με το PKK και τους Γκιουλενιστές, ενώ την σκυτάλη στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας πήρε χθες ο Χαμί Ακσοΐ, εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «συμμαχία του κακού».
«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αντί να κάνουν διάλογο με τη χώρα μας και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε χώρες που δεν έχουν σχέση με την περιοχή κι αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αποικιοκρατικής λογικής και επιβολής. H ψυχική σύνθεση της Γαλλίας δείχνει πως αναλαμβάνει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της συμμαχίας του κακού», είπε ο Χαμί Ακσόι.
«Η Ελληνική πλευρά θα κάνει αυτό που πρέπει»
Η Αθήνα δεν μπήκε στον πειρασμό να απαντήσει στην Τουρκική προκλητικότητα - άλλωστε η πενταμερής καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας ήταν από μόνη της ένα ηχηρό ράπισμα στις Τουρκικές θέσεις. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε πάντως χθες πως «άλλοι παίζουν το παιχνίδι της κανονιοφόρου στη Μεσόγειο και με τις προκλητικές τους ενέργειες διασαλεύουν την σταθερότητα στην περιοχή», ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «Η Ελληνική πλευρά θα κάνει αυτό που πρέπει. Για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τελεία και παύλα».
Σήμερα πάντως ο Υπουργός εξωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η Άγκυρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα με αιχμή την καταβύθιση της οικονομίας και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν θα επεδίωκε την εξαγωγή της κρίσης στο πεδίο των εξωτερικών.
Αρχικά, στο Συριακό, όπου το ερώτημα αφορά το πόσο θα μπορεί η χώρα να διατηρεί μια στρατιωτική παρουσία και να αυξάνει την επιρροή της. Δευτερευόντως στα ζητήματα της Λιβύης, όπου η Άγκυρα μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο διεμήνυσε πως θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις τους εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της στη Λιβύη. Και τρίτον στα ζητήματα του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο φαίνεται πως οι προκλήσεις θα συνεχιστούν, με αιχμή τις υπερπτήσεις στα νησιά αλλά και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Στη ΝΑ Μεσόγειο παραμένει ισχυρή η πιθανότητα παρουσίας ενός Τουρκικού γεωτρύπανου στους χώρους της Κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή που οι γαλλοιταλικές και αμερικανικές κοινοπραξίες έχουν παγώσει τα προγράμματα εξορύξεων, λόγω του κορονοϊού αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.
Πηγή: Reader.gr