Μητσοτάκης: Προς μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – Στήριξη στους πιο αδύναμους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Προς μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – Στήριξη στους πιο αδύναμους
«Είχα δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Την κάνουμε για το 2021, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να την κάνουμε και μόνιμη», ανέφερε σχετικά με την εισφοράς αλληλεγγύης.

Πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα διαθέτει το δημοσιονομικό χώρο ώστε να μπορέσει να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης μετά το 2021 εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στα Νέα.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως ο πυρήνας του προγράμματός της Νέας Δημοκρατίας, που διαπνεόταν από τη σταδιακή μείωση φόρων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική, όχι απλά ισχύει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί.

«Είχα δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Την κάνουμε για το 2021, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να την κάνουμε και μόνιμη», ανέφερε σχετικά με την εισφοράς αλληλεγγύης. Ο ίδιος τόνισε πως η δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση είναι ότι διαχειρίζεται πολλές, πολυεπίπεδες και ταυτόχρονες κρίσεις. «Δεν είναι κρίσεις οι οποίες έρχονταν η μία μετά την άλλη, ούτε σε μόνο ένα μέτωπο. Αλλά είναι παράλληλες και ταυτόχρονες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το χρέος το δικό μας είναι σε αυτή την κρίση το κράτος να κάνει αισθητή την παρουσία του και να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό. Και θα εξακολουθούμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική δημοσιονομική σταθερότητα, να είμαστε κοντά σε εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη», σημείωσε σχετικά.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση διαθέτει ένα «όπλο» που δεν το είχε όταν εκπονούσε το προεκλογικό της πρόγραμμα, ήτοι τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και τις διαδικασίες που τους συνοδεύουν. «Για πρώτη φορά, δεν υφίσταται ερώτημα από πού θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις και οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε. Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσει πρέπει πρώτα να εγκριθεί έως το τέλος του έτους απ’ όλα τα μέλη της ΕΕ και από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια. «Και πρέπει να υπάρξει μια τελική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Δεν μπορώ να φανταστώ όμως πώς αυτό το τελευταίο ζήτημα μπορεί να εμποδίσει συνολικά τη λειτουργία του Ταμείου», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη με επενδύσεις που πολύ δύσκολα στο παρελθόν θα κατάφερνε να προσελκύσει. «Αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα: Την επένδυση της Microsoft, που εκτός απ’ τον οικονομικό της αντίκτυπο έχει και τεράστια συμβολική και επικοινωνιακή σημασία. Αλλά κι αυτήν του Ελληνικού. Όπου η πρόταση για την άδεια του καζίνο ήταν πέντε φορές πάνω από την ελάχιστη τιμή προσφοράς», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider