Τον Νοέμβριο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια για τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης.
Στις 26 Αυγούστου, κατά τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ως το Ταίναρο, στο πλαίσιο και της συνεννόησης με την Ιταλία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν συμφωνήσει για ΑΟΖ μετά του Αγίου Πνεύματος, σηματοδοτώντας έτσι το σπάσιμο ενός κύκλου στασιμότητας στο μέτωπο της ελληνικής διπλωματίας.
Και μπορεί η Αθήνα να αντεπιτίθεται στο διπλωματικό πεδίο, όπως έγινε χθες με τις επιστολές του υπουργείου Εξωτερικών σε μια σειρά διεθνών οργανισμών, αλλά και στις ΗΠΑ, με καταγγελίες για την τουρκική παραβατικότητα, μετά και την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να επεκτείνει μονομερώς τις περιοχές ευθύνης της έρευνας και διάσωσης, δεν μένουν, όμως, στην άκρη οι κινήσεις κατοχύρωσης της ελληνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, το πιθανότερο εντός του Νοεμβρίου, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Αυτές τις μέρες, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ είχε προηγηθεί όλη η σχετική προεργασία με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης, κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η εκτίμηση αρμόδιας κυβερνητικής πηγής είναι πως η υπόθεση θα έχει φύγει από το Συμβούλιο Επικρατείας τις επόμενες μέρες και άρα θα δρομολογηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Μείζονος σημασίας, όμως, είναι το τι θα γίνει με τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ έχει γίνει μια πρώτη προεργασία. Βεβαίως, ο χρόνος και ο τρόπος των ανακοινώσεων είναι προνομία του πρωθυπουργού, ενώ, όπως έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός για ένα ζήτημα «σκληρής κυριαρχίας», όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη, δεν χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση, πολλώ δε κατά τον τρόπο που γίνεται ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρική εκτίμηση πηγής με γνώση των διεργασιών, όμως, είναι πως η όποια κίνηση νοτίως της Κρήτης θα έπεται της κατάθεσης του νομοθετήματος για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ενώ είναι σαφές πως ο σχεδιασμός είναι δυναμικός, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης με την Τουρκία στο πεδίο.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr