Με ταχύτατους ρυθμούς οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς στις 12:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Χθες το βράδυ ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και με την επιφύλαξη πάντα της λεγόμενης ‘καραμπόλας’ , -που μπορεί να προκύψει τελευταία στιγμή κυρίως από αρνήσεις-, το ‘καπέλο του ανασχηματισμού κρύβει δύο μεγάλες αλλαγές και δύο εκπλήξεις: ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετακινείται από το υπουργείο στην Βουλή, σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μάλλον θα έχει περισσότερο χρόνο για την εκλογική του περιφέρεια , τις Κυκλάδες αφού θα συνεχίσει ως απλός στρατιώτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης.
Αν και πολλοί στοιχημάτιζαν για το αντίθετο, τελικά φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραμένει στην θέση του. Το θέμα του υπουργείου Υγείας ήταν αυτό που απασχόλησε περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, τον στενό πυρήνα του Μαξίμου καθώς υπήρχαν εισηγήσεις τόσο για αλλαγή ηγεσίας στο συγκεκριμένο υπουργείο, όσο και για το αντίθετο. Φαίνεται όμως ότι έδαφος κερδίζουν οι δεύτεροι, κυρίως με το επιχείρημα ότι η αλλαγή του κ. Κικίλια θα έδινε ευθέως σήμα στον πολιτικό αντίπαλο ότι περίπου ‘απέτυχε’ στον τομέα αυτό που όμως είναι και ο κεντρικός των τελευταίων μηνών- άρα το πρόσωπο, ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με τον τομέα διαχείρισης της πανδημίας και τον συμπαρασύρει. Η εν λόγω πολιτική εκτίμηση φαίνεται πως διασώζει , τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον δημοφιλή ψηλό της κυβέρνησης, παρ’ ότι υπήρξαν εισηγήσεις για ανανέωση του κρίσιμου τομέα.
Δια πυρός και σιδήρου περνά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καθώς παρά τα ουκ ολίγα πυρά που δέχεται , επίσης φαίνεται ότι παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα. Έχει ενδιαφέρον ότι η κριτική που δέχεται η κ. Κεραμέως είναι ότι δεν είναι αρκετά σκληρή με τους «γαλάζιους», και όχι μόνο, συνδικαλιστές στον χώρο της εκπαίδευσης , ότι δεν προωθεί όσο πρέπει βασικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας κυρίως στα πανεπιστήμια, διστάζει να συγκρουστεί και δεν προχώρησε τολμηρά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης σε αλλαγές με την ώθηση που είχε τότε ακόμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις κάλπες. Ένα παράδειγμα ατολμίας που τις χρεώνουν οι άσπονδοι φίλοι της είναι το ότι κράτησε το νόμο Γαβρόγλου με τον οποίο η κυβέρνηση Συριζα στο παρά –πέντε των εκλογών ίδρυσε δεκάδες νέα ΑΕΙ, απλώς μετονομάζοντας τα ΤΕΙ. Παρ’ όλα αυτά, άνευ απροόπτου η υπουργός σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει στο πόστο της.
Την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου φαίνεται ότι αφήνει ο Σπήλιος Λιβανός καθώς ο ψίθυρος από το Μαξίμου τον θέλει να αναλαμβάνει θέση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην θέση του Μάκη Βορίδη, που ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών.
Αμετακίνητο έως τελευταία στιγμή παραμένει το οικονομικό επιτελείο καθώς Χρήστος Σταϊκούρας συνεχίζει αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά στον δρόμο να δίνει την μάχη για την ανάπτυξη , με τον Θόδωρο Σκυλακάκη στην θέση του αναπληρωτή υπουργού, τον κ. Γιώργο Ζαββό στον τομέα των τραπεζών και των Απόστολο Βεσυρόπουλο στα έσοδα.
Στους αμετακίνητους επίσης περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραμανλής. Ερωτηματικό για τον Κωστή Χατζηδάκη, όχι για το εάν θα παραμείνει, αλλά σε ποιόν τομέα θα μετακινηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που μπορεί να είναι και τομέας-έκπληξη, (ενδεχομένως να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εργασίας).
Αλλαγές όμως φαίνεται ότι θα φέρει η μέρα στο επικοινωνιακό επιτελείο με τον Στέλιο Πέτσα να αφήνει την ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου στον φωτογενή και χαμηλών τόνων Χρήστο Ταραντίλη βουλευτή Επικρατείας και προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η «συνταγή» πάντως , αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής παραμένει η ίδια: είτε Πέτσας, είτε Ταραντίλης κλήθηκαν και θα κληθούν για ταχύρρυθμα στον χώρο των ΜΜΕ καθώς δεν προέρχονται από αυτόν. «Θα μάθει» ήταν μάλιστα το σχόλιο του συνομιλητή μας όταν του επισημάναμε αυτή την λεπτομέρεια.