Σήμερα στην Βουλή τα 12 ν.μ. - Νευρική κρίση στην Τουρκία για δηλώσεις Δένδια

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα στην Βουλή τα 12 ν.μ. - Νευρική κρίση στην Τουρκία για δηλώσεις Δένδια

Υπό την σκιά της νευρικής κρίσης που προκάλεσε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η χθεσινή αναφορά του Νίκου Δένδια στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λοζάνης σε ότι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, και την υπενθύμιση περί άσκησης του δικαιώματος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα ανατολικά της Κρήτης, ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Η άσκηση πλήρους εθνικής κυριαρχίας που μεγαλώνει την Ελλάδα κατά 13.000 τ. χμλ για πρώτη φορά από το 1947 αποτελεί ιστορική στιγμή για το Κοινοβούλιο στο οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και η κ. Φώφη Γεννηματά του Κινήματος Αλλαγής.

Εν τω μεταξύ η αποφασιστική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια όπως την μετέδιδε το insider.gr κατά την διάρκεια της συμβολικής κοπή πίτας των Ιμβρίων , για τις πρωτοβουλίες και την σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης στην κοινότητα, μαζί με την υπόμνηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν να σεβαστεί τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο «άναψε φωτιές» στο τουρκικό ΥΠΕΞ που απάντησε σε υψηλούς τόνους αργά το βράδυ με ανακοίνωση.

Μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία με ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται (!) την μειονότητα στην Θράκη . Ενώ με εξίσου προκλητικό τρόπο υποστηρίζει ότι στην Τουρκία «έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

Τι είπε ο Ν. Δένδιας για Κρήτη

«Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.

Όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση διατυπώσεων μεταξύ της διατύπωσης του κ. Πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δυο επάλληλα επίπεδα του ιδίου πράγματος.

Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι ως προς την αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία.

Βεβαίως, καταλαβαίνω ποιο είναι το συμφέρον του να εμφανιστεί ως απόκλιση. Το καταλαβαίνω πολύ καλά. Το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπάρχει απόκλιση. Θα κάνω και μια τελική τοποθέτηση ως προς αυτό.

Όσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του Πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο Πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Βεβαίως όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματός μας. Η Ιταλία γνώριζε. Της το είχαμε πει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Δεν σημαίνει ότι το διαπραγματευτήκαμε μαζί τους. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν του έκανε σαφή δήλωση όταν δέχτηκε κριτική από την αλβανική αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμά μας. Όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να μας ρωτήσει και καλώς. Αν μας είχε ενημερώσει δεν το ξέρω, γιατί δεν ήμουν εγώ τότε ο αρμόδιος Υπουργός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider