Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην Αττική: Από σκληρό lockdown «τύπου Μαρτίου» για 2-3 εβδομάδες, έως «χειρουργικές» παρεμβάσεις για καλύτερη εφαρμογή όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί. Κυβερνητικές πηγές μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με την συμμετοχή των κ.κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, του προέδρου ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα και του Σωτήρη Τσιόδρα, υπογραμμίζουν ότι είναι σε αναμονή της εισήγησης που θα κάνει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ενώ υπενθυμίζουν ότι ένα «ολικό» lockdown θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την χώρα. Τα όποια μέτρα αποφασιστούν, είτε μόνο για αλλαγές στα sms , είτε για κατά τόπους πρόσθετους περιορισμούς θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα και αναμένεται να ισχύσουν από αύριο Πέμπτη.
Το σενάριο που έπεσε στο τραπέζι από χθες είναι ο καθολικός περιορισμός των μετακινήσεων και αλλαγές σε ότι αφορά την χρήση ορισμένων κωδικών στα sms, ωστόσο υπάρχουν μέλη της Επιτροπής που υπογραμμίζουν ότι στη φάση αυτή , είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή τέτοιου τύπου μέτρων και εισηγούνται lokcdown «τύπου Μαρτίου»: Αναστολή για όλο τον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα με τηλεργασία και ανοιχτά μόνο καταστήματα με είδη τροφίμων και φαρμακεία.
Οι αλλαγές στα sms
Τα σενάρια που εξετάζονται για καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων έχουν ως στόχο να περιορίσουν την κατάχρηση των sms που αυξάνει την κινητικότητα. Αυτά είναι:
-Sms 6 που αφορά μετακίνηση για σωματική άσκηση και βόλτα με να γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια και χωρίς τη χρήση ΙΧ ή μοτοσυκλέτας.
-Sms 2 που αφορά τη μετακίνηση σε καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, δεν αποκλείεται να μπει περιορισμός χιλιομετρικής απόσταση, μόνο στον Δήμο που είναι δηλωμένο το κινητό τηλέφωνο.
-Sms 4 που αφορά βοήθεια σε άτομα που χρήζουν ανάγκη: Δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιος περιπτώσεις ο αστυνομικός να συνοδεύει το άτομο προκειμένου να διαπιστώνει ότι μεταβαίνει όντως σε πρόσωπο που χρειάζεται βοήθεια.
Oπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, «δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα», αποκλείοντας «σκληρό» lokcdown. Η ίδια τόνισε ότι το νέο «πακέτο» μέτρων είναι μόνο στην κατεύθυνση αλλαγών με την χρήση sms, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος να στείλει «6» και να μετακινείται ελεύθερα με το αυτοκίνητο και η καλύτερη επιτήρηση τους, ώστε να μην χρησιμοποιούνται κωδικοί (π.χ. 4) για επισκέψεις σε σπίτια.
Επί της ουσίας όμως, οι κυβερνητικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, και δύο στοιχεία: Την «αντοχή» των νοσοκομείων της Αττικής η οποία είναι οριακά, αλλά και της οικονομίας η οποία πρέπει να στηρίξει τα μέτρα.
Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης
«Να κλείσουν τα παράθυρα» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (Παραπολιτικά fm). Με δεδομένο, όπως είπε ότι «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», το σημαντικό είναι «να κλείσουμε τα όποια "παράθυρα" υπάρχουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η κινητικότητα που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας». Ο κ. Γεραπετρίτης σε ότι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις σημείωσε ότι θα αξιολογηθούν περιοχές που βρίσκονται σε ηπιότερο καθεστώς και στις οποίες εμφανίζεται δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, με άλλα λόγια θα μπουν περισσότερες περιοχές στο "κόκκινο". Ενώ για περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως η Αττική, η Αχαΐα και λίγες ακόμη περιοχές, εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα».
Γέμισαν τα νοσοκομεία
Από πλευράς κυβέρνησης τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια του lockdown στην Αττική, δηλαδή σε διάστημα 18 ημερών, οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί από τις 1.673 στις 2.064 και οι κλίνες εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς του κορονοϊού ανήλθαν από 229 σε 312. Αυτό δείχνει την μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid ασθενών, προκειμένου να μετατραπούν ισάριθμα κρεβάτια εντατικής του ΕΣΥ σε κλίνες Covid.
«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία».