Την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από την ΕΕ της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκφράζει η ελληνική πλευρά. Ήταν στις 12 Ιανουαρίου όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε στην Ουρσουλα φο ντερ Λάιεν την επιστολή με ζητώντας την ταχύτερη υιοθέτηση ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει σε λίγο ( 15:27) συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley, στην οποία θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση από την ΕΕ της πρότασής του για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας ήρθε με ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο twitter στο οποίο σημειώνει "Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού είναι σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτόν", ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε retweet την ανάρτηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Με το πιστοποιητικό θα διευκολύνεται η μετακίνηση πολιτών μεταξύ χωρών της ΕΕ.
Το διάστημα από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αυτό τόσο σε τηλεδιασκέψεις με ηγέτες της ΕΕ, όσο και διμερείς επαφές του κ. Μητσοτάκη όπως για παράδειγμα στο ταξίδι του στο Ισραήλ, αλλά και στο γκρουπ των χωρών για τη αντιμετώπιση του κορονοϊού (μεταξύ των οποίων Αυστρία, Δανία, Τσεχία, Αυστραλία) και «έχτισε» επιχειρήματα για την αναγκαιότητά του.
Στην πορεία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Πορτογαλία υιοθέτησαν την ανάγκη υλοποίησής του , καθώς θεωρείται «κλειδί» για την ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας φέτος το καλοκαίρι.
Από ελληνικής πλευράς μάλιστα είχε διαμηνυθεί ότι ακόμα κι αν τελικά η ΕΕ δεν υιοθετούσε την πρόταση, η χώρα θα προχωρούσε σε διμερή εφαρμογή προκειμένου να σωθεί το φετινό καλοκαίρι από πλευράς εσόδων και απασχόλησης.
Στις αιτιάσεις κυρίως από γερμανικής και γαλλικής πλευράς για πολίτες «δυο ταχυτήτων» και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την στιγμή που το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο για όλους όσους θέλουν να το κάνουν, το επιχείρημα ήταν ότι εκτός του πιστοποιητικού θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί και με αρνητικό τεστ , όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ουσιαστικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δίνει την δυνατότητα ταχύτερης μετακίνησης στα αεροδρόμια (fast lane) , αλλά και έναν ακόμα τρόπο εισόδου στην χώρα , πέρα από το αρνητικό τεστ, χωρίς την ανάγκη της καραντίνας.
Η επιστολή Μητσοτάκη