Τη βεβαιότητα του για την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από την κρίση του κορονοϊού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης προς τους επενδυτές ήταν το «τώρα είναι είναι ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα
Οι προοπτικές της οικονομία διαγράφονται εξαιρετικά θετικές και οι συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για το άλμα προόδου ώστε η Ελλάδα να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο η χώρα τοποθετείται στο διεθνή επενδυτικό χάρτη».
Αναλυτικά, ξεκινώντας την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκης ανέφερε για την πορεία του ΑΕΠ πως 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος που άφησε ο κορονοϊός σε επίπεδα και όρους ανάπτυξης.
«Οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.
Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τον νέο αναπτυξιακό άλμα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μπροστά της 3 προκλήσεις για το μέλλον:
1. Μία πολιτική με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει την μακροοικονομική ισορροπία
2. Διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. «Ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία θα πατήσουμε γκάζι»
3. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση και συζητάμε πλέον για το πώς θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
«Πρέπει να θεραπεύουμε το μεγάλο ασθενή της Ελλάδας, δηλαδή το μεγάλο χάσμα επενδύσεων που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πρώιμοι δείκτες της μεταποίησης και της επενδυτικής δραστηριότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μέσα στην κρίση γεννήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας με περισσότερα κεφαλαία, ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικά κίνητρα για ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων με μια μαγιά νέων ανθρώπων… Έχουμε δώσει κίνητρα για να στηρίξουμε την καινοτομία και την έρευνα. Δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος. Προχωρούμε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πάρκου τεχνολογίας στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ για νέες καινοτόμες δραστηριότητες».
Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη ενασχόλησης των νέων με την επιχειρηματικότητα.
Αναφερόμενος στην καινοτομία και την επιβράβευση της, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος».
Σε σχόλιο για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις επιχειρήσεις για την επανακατάρτιση των νέων εργαζομένων, γεγονός που προβλέπεται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
O κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την κατάρτιση. Μεγάλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η απομάκρυνση από ένα στερεότυπο που λέει ότι χρειάζεται ένα πτυχίο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, τα οποία είναι απολύτως καθοριστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας.
Μιλώντας για την «πράσινη οικονομία» και τη σύνδεση των επιχειρήσεων με την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικοί οι στόχοι που έχει θέση η Κομισιόν ώστε η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για το πέρασμα στην ψηφιακή οικονομία, υπογραμμίζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του κράτους, ενώ στάθηκε και στα χρήματα που προβλέπονται για την ψηφιακή οικονομία στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία για το ψηφιακό κράτος να πάει χαμένη» τόνισε.
Σε αναφορά του για τη βιομηχανία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης για μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αίτημα για το οποίο η κυβέρνηση «έχει τον τρόπο να πείσει τους εταίρους μας», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των νέων και την κάρτα των 150 ευρώ προς τους πολίτες ηλικίας 18-25 ετών, λέγοντας πως «πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να συνταχθούν με το μέτρο της κυβέρνησης, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους εργαζόμενους τους για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού».