Όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σταδιακά αποχωρούν από το Αφγανιστάν και έχουν μείνει "κενές θέσεις" στην υπεράσπιση στρατηγικών στόχων από την επέλαση των Ταλιμπάν. Η Τουρκία αποφάσισε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να εδραιώσει τη θέση της στη Μ. Ανατολή, ότι μπορεί να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θεωρείται ο πιο σημαντικός στόχος της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν με τεράστια σημασία για το εσωτερικό αλλά και τις αψιμαχίες μεταξύ κυβερνητικού στρατού και των Ταλιμπάν.
Παρόλο που οι επίσημες συζητήσεις για την πρόταση αυτή της Τουρκίας έχουν μεταφερθεί στο διεθνές παρασκήνιο, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να διαμηνύσουν με κάθε επίσημο κι ανεπίσημο τρόπο ότι οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα ξένου κράτους συνεχίσει να υπάρχει στο Αφγανιστάν μετά τον Σεπτέμβριο θα αντιμετωπιστεί ως δύναμη κατοχής.
Σηκώνει η Τουρκία τις απειλές των Ταλιμπάν;
Με την τρομακτική επέλαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν εκπαιδευτεί μετά 20 έτη σε πολεμικές επιχειρήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, είναι αμφίβολο αν μπορεί η Τουρκία να διασφαλίσει επί μακρού την ακεραιότητα του αεροδρομίου της Καμπούλ, χωρίς να έχει η ίδια προβλήματα., παρόλο που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ετοιμοπόλεμες. Στην πραγματικότητα, τα χέρια της Τουρκίας είναι δεμένα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή και η πολεμική αντιπαράθεση θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος αλά και κόστος στο ηθικό των ενόπλων δυνάμεων.
Η τουρκική οικονομία είναι πολύ ασταθής για να επεκταθεί πολεμικά σε μια ακόμα επιχείρηση μετά τη Λιβύη. Το οικονομικό αποτύπωμα μιας (αποτυχημένης) αναμέτρησης με τους Ταλιμπάν θα ενισχύσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και θα πυροδοτήσει μια περιορισμένη φυγή κεφαλαίων ή καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων.
Στροφή προς τη Δύση;
Στο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να διαπραγματευτεί την αγορά των S400 από τη Ρωσία από καλύτερες θέσεις. Εξ ου και η βιασύνη να προχωρήσει στην υποκατάσταση της αμερικανικής παρουσίας στην Καμπούλ. Τελικός στόχος είναι να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα είναι τώρα έτοιμη να αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους δυτικούς εταίρους της, στέλνοντας ένα μήνυμα στη Δύση ότι θέλει να συνεργαστεί περισσότερο σε θέματα ασφάλειας.
Όπως στην επέτειο των πέντε χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία ως νίκη της δημοκρατίας, έτσι και στην περίπτωση αυτή, ο Ερντογάν επιδιώκει να ξαναγράψει την εμπλοκή του στο Αφγανιστάν ως "στροφή προς τη Δύση" επιδιώκοντας να αποσπάσει πολλά ανταλλάγματα. Πιθανά ως και οικονομική βοήθεια για την τουρκική οικονομία, σε περίπτωση που "κατά την άσκηση των καθηκόντων" χάσει από τους Ταλιμπάν. Αυτό που, ίσως, δεν διαβλέπει ο Ερντογάν είναι ότι η δυνατότητα ων ανταλλαγμάτων για το Αφγανιστάν έχει τελειώσει οριστικά.