Τη Δευτέρα η κινέζικη κυβέρνηση βρέθηκε κατηγορούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς. Η κατηγορία αφορά μια σειρά από κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις με κυριότερη αυτή στον διακομιστή email της Microsoft που αποκαλύφθηκε στις αρχές Μαρτίου 2021.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης καταγγελίας βρίσκεται στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το οποίο για πρώτη φορά μπαίνει στον «χορό» των διεθνών καταγγελιών, που ως τώρα αναλάμβανε κυρίως η Κομισιόν για την Ε.Ε. και τα αντίστοιχα υπουργεία στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια των δηλώσεων Μπάιντεν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου και φανέρωσε τη στρατηγική μεγαλύτερης συσπείρωσης των συμμάχων κρατών του ΝΑΤΟ ενάντια στην επεκτατική στρατηγική της Κίνας γενικά, αλλά και στις κακόβουλες δραστηριότητες της Κίνας στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει τα εξής: «Σήμερα, χώρες σε όλο τον κόσμο καθιστούν σαφές ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο της ΛΔΚ τις φέρνουν μαζί για να καταγγείλουν αυτές τις δραστηριότητες, να προωθήσουν την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια στο διαδίκτυο και να δράσουν για να διακόψουν τις απειλές για τις οικονομίες μας και την εθνική μας ασφάλεια».
Τι στοχεύουν οι ΗΠΑ με αυτή την κατηγορία;
Η Microsoft στη δική της ανακοίνωση ήταν προσεκτικότερη, κάνοντας λόγο για ομάδα κυβερνοτρομοκρατών που επιτέθηκε με υποστήριξη από το Πεκίνο, για να χτυπήσει τους διακομιστές (Exchange servers) του Microsoft Outlook και άλλων όμοιων υπηρεσιών. Παρά το γεγονός αυτό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κατηγορούν όχι κάποια απροσδιόριστη ομάδα, αλλά την κινέζικη κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σαν αποτέλεσμα της κατηγορίας για την επίθεση στη Microsoft, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις και ανακοίνωσε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων χάκερς οι οποίοι συνδέονται με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας και οι οποίοι φέρεται να στόχευαν ξένες κυβερνήσεις και οντότητες σε βασικούς τομείς, όπως ναυτιλία, αεροπορία, άμυνα, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι χάκερς επιδίωξαν την κλοπή της έρευνας εμβολίων για τον ιό Έμπολα και με αυτό θέλουν να αποδείξουν ότι η Κίνα παραβιάζει συστηματικά τις διεθνείς συμφωνίες για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Κάποιοι αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτό το σχέδιο την ανάγκη να «ισοφαρίσουν» οι ΗΠΑ το τεράστιο κόστος αποκατάστασης των ζημιών που επέφερε στον ιδιωτικό τομέα η κυβερνοεπίθεση στη Microsoft. Άλλοι θεωρούν ότι κατηγορώντας επίσημα την Κίνα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ελπίζουν να ενισχύσουν τη συλλογική ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να προτείνουν μια κοινή προσέγγιση με τους συμμάχους τους και να καθορίσουν «σαφείς οδηγίες για το πώς συμπεριφέρονται τα υπεύθυνα κράτη στον κυβερνοχώρο», όπως λέει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Με λίγα λόγια, το δεύτερο σενάριο, επιβεβαιώνει αυτό που έχουν ήδη πει ο Πούτιν κι ο Λαβρόφ, ότι η Δύση δημιουργεί ένα πλαίσιο κανόνων καθ’ οδόν το οποίο αλλάζει συνεχώς, καταργώντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση ευθύνης στη Κίνα για την επίθεση στη Microsoft σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της πολιτικής στον κυβερνοχώρο. Η επίθεση στους exchange servers και ένα θέμα ransomware το οποίο ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση, δεν συνιστούν μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης, αλλά αποτελούν κι ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για όλες τις πλευρές. Ειδικά για τις ΗΠΑ που έχουν τις περισσότερες εταιρείες από όλους στον κόσμο, με υπερ-εξειδίκευση σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου και νέφους (cloud).
Άλλοι αναλυτές βλέπουν σε αυτή την όξυνση μια θετική πλευρά. Ο κυβερνοχώρος, σε αντίθεση με τα οπλικά συστήματα και τα χημικά όπλα, δεν έχει περάσει το στάδιο να ορίζεται σαφώς από διεθνείς συμφωνίες και αντίστοιχα κυβερνητικά πρωτόκολλα. Μια επερχόμενη συμμαχία που θα κληθεί να θέσει διεθνείς κανόνες για τη σταθεροποίηση του κυβερνοχώρου, πιθανότατα θα αποδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολικότερη ασφάλεια και για έναν πιο ασφαλή ψηφιακό κόσμο για όλους.