Ο τηλεοπτικός σχολιαστής, συγγραφέας και εσχάτως πολιτικό πρόσωπο, Ερίκ Ζεμούρ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις που από τον μήνα Σεπτέμβριο το θεωρούσαν αναμενόμενο. Το βασικό μήνυμα του Ζεμούρ είναι η άρνηση των υπαρχουσών πολιτικών επιλογών στη Γαλλία και η κεντρική του ρητορική βασίζεται στο ότι υπάρχει κίνδυνος εξισλαμισμού, τον οποίο μία στιβαρή γάλλο-κεντρική πολιτική πρέπει να σταματήσει.
«Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές για να μην υποστούν βαρβαρότητα τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μην είναι καλυμμένα τα κορίτσια μας… για να κληρονομήσουν μια Γαλλία όπως ήταν γνωστή στους προγόνους μας», είπε στο 10λεπτο βίντεο που ανάρτησε στο Twitter και το Facebook o Ζεμούρ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.
"Ο διανοούμενος Τραμπ";
Οι ακροδεξιές απόψεις του Ζεμούρ και η τηλεοπτική του δημοφιλία, μαζί με τον συχνά καυστικό του λόγο, του έχουν δώσει το προσωνύμιο "ο διανοούμενος Τραμπ". Όπως και ο Αμερικανός ομόλογός του, ο Ζεμούρ "παίζει" με τα όρια των εννοιών και του "πολιτικού καθωσπρεπισμού" διευρύνοντάς τα. Θυμίζουμε ότι ο Ζεμούρ έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποκίνηση μίσους, για υποκίνηση διχασμών και για ενθάρρυνση των διακρίσεων κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας.
Η σύγκριση όμως με τον Τραμπ τελειώνει κυρίως στην επιφάνεια του λόγου του Ζεμούρ. Στο πολιτικό επίπεδο, το αντίστοιχο μήνυμα "make France great again" δεν συνοδεύεται από ένα αναλυτικό πρόγραμμα επιθετικής οικονομικής πολιτικής και για μία χώρα όπως η Γαλλία, η οποία έχει μακρά παράδοση στον γκωλισμό, η ισλαμοφοβική και αντιμεταναστευτική ρητορεία δεν μπορεί να ξεπεράσει το "ταβάνι" που έχουν θέσει οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Μακρόν και η Λεπέν.
Αυτή η απουσία οικονομικής πολιτικής και η αντικατάσταση της από την ισχυρή εικόνα πρέπει να μας κάνει να δούμε τον Ζεμούρ περισσότερο από τον Γάλλο Μπερλουσκόνι παρά ως Τράμπ.
Ενάντια στον "καθωσπρεπισμό" της Λεπέν
Το βασικό εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Ζεμούρ είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την πολιτική της Μαρίν Λεπέν. Μην ξεχνάμε τα τελευταία χρόνια, η Λεπέν έχει υπεραμυνθεί μιας πολιτικής στροφής προς mainstream, υιοθετώντας μια πιο πραγματιστική προσέγγιση για το ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει πολιτικό κενό δεξιά της Μαρίν Λεπέν στο οποίο προσβλέπει ο Ζεμούρ. Το κοινό αυτό βλέπει με καλό μάτι το ρητορικό ταλέντο του Ζεμούρ και μέσω της υπέρ-έκθεσης που έχει ο τελευταίος στα μέσα ενημέρωσης να αισθάνονται πιο οικεία μαζί του.
Το πρόβλημα είναι στον Μακρόν
Κάτι επιπλέον που θα τροφοδοτούσε σημαντικά τη δημοσκοπική άνοδο του Ζεμούρ τους επόμενους μήνες, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μακρόν θα επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα της Γαλλίας. Στην μετά-Μέρκελ εποχή, ο Μακρόν δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αναλάβει το τιμόνι της ΕΕ και με δεδομένη την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες πλέον, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα " υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών" σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του Μακρόν εξέλαβε ως προδοσία την AUKUS, ενώ η εξέγερση στις Αντίλλες ραγίζει την εικόνα της Μεγάλης Γαλλίας, η οποία μπορεί να παίζει ρόλο υπερπόντια.
Συνεπώς, με δεδομένη την καθήλωση της Λεπέν το επόμενο διάστημα, ο Μακρόν θα βλέπει με άγχος το "φαινόμενο Ζεμούρ".