Για τα νέα προγράμματα σπουδών, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα του 32ου Greek Economic Summit (GES2021).
Με τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, αλλάζει «η ουσία της εκπαίδευσης, η σχολική ύλη, τι και πώς μαθαίνουμε» εξήγησε η κ. Κεραμέως. Εκσυγχρονίζεται το περιεχόμενο, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα και τη διαθεματικότητα, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της βιωματικής προσέγγισης, ενώ εισάγεται οριζοντίως η ψηφιακή διάσταση, περιέγραψε η κ. Κεραμέως. Πρόσθεσε πως για το σκοπό αυτό θα διατεθούν περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται πιλοτική εφαρμογή των νέων προγράμματα σπουδών, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή τους.
«Πάνω από το 99% των σχολείων έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης», επισήμανε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας τόνισε, πως «ο χαρακτήρας της αξιολόγησης είναι καθαρά βελτιωτικός και δεν συνδέεται με τη χρηματοδότηση των σχολείων». Στην αξιολόγηση καταγράφεται «τι καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι εφαρμόζονται στα σχολεία, το κλίμα μεταξύ μαθητών-καθηγητών, οι δράσεις εξωστρέφειας κλπ», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Σχετικά με την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, η κ. Κεραμέως υποστήριξε, πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά δεν έχουν ακόμα τον ρόλο που τους αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη».
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε διατάξεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια, όπως η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, το διπλό πρόγραμμα σπουδών κά.
Για πρώτη φορά λειτουργεί αγγλόφωνη Ιατρική στο ΑΠΘ, όπου για τις 60 θέσεις προσήλθαν πάνω από 1.000 ενδιαφερόμενοι, είπε η κ. Κεραμέως. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από συνεργασίες, που έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ