Το απόγευμα της Τρίτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους του για τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Εννέα αντιπρόεδροι εξελέγησαν στην πρώτη ψηφοφορία και τρεις στη δεύτερη. Οι δύο τελευταίες έδρες καλύφθηκαν κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
Το απόγευμα της Τρίτης, το Κοινοβούλιο εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους του για τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Εννέα αντιπρόεδροι εξελέγησαν στην πρώτη ψηφοφορία και τρεις στη δεύτερη. Οι δύο τελευταίες έδρες καλύφθηκαν κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
Αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 691
Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680
Εκλογικό όριο (απόλυτη πλειοψηφία): 341
Τους περισσότερους ψήφους μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροέδρων κατά τον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ο Othmar KARAS (ΕΛΚ, Αυστρία) με 536 ενώ ακολουθούν Pina PICIERNO (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 527, Pedro SILVA PEREIRA (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) 517, Ewa KOPACZ (ΕΛΚ, Πολωνία) 467, Εύα ΚΑΪΛΗ (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) 454, Evelyn REGNER (Σοσιαλιστές, Αυστρία) 434, Rainer WIELAND (ΕΛΚ, Γερμανία) 432, Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία) 426, Dita CHARANZOVÁ (Renew, Τσεχία) 406.
Συνολικά από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας αναδείχθηκαν 9 αντιπρόεδροι. O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έλαβε 299 ψήφους στον πρώτο γύρο.
Αποτέλεσμα δεύτερης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 698
Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 7
Έγκυρες ψήφοι: 691
Εκλογικό όριο (απόλυτη πλειοψηφία): 346
Στον δεύτερο γύρο αναδείχτηκαν άλλοι 3 αντιπρόεδροι: Michal ŠIMEČKA (Renew, Σλοβακία) 494, Nicola BEER (Renew, Γερμανία) 410, Roberts ZůLE (Συντηρητικοί, Λετονία) 403.
Αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 670
Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 12
Έγκυρες ψήφοι: 658
Στην τρίτη ψηφοφορία, αναδείχτηκαν οι Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 492, Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 384.
Οι ψήφοι των απορριφθέντων υποψηφίων:
Fabio Massimo CASTALDO (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) 247
Mara BIZZOTTO (ID, Ιταλία) 193
Ο Marcel KOLAJA (Πράσινοι, Τσεχία) απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από τον τρίτο γύρο ψηφοφορίας.
Εκλογική διαδικασία
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων υποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το αξίωμα του προέδρου, δηλαδή είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών που φθάνει το χαμηλό ελάχιστο όριο (1/20 των ευρωβουλευτών).
Οι 14 αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, διεξάγεται δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους. Εάν απαιτείται τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του Προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν αρκεί η απλή πλειοψηφία (άρθρο 17). Οι κοσμήτορες εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 18).
Ρόλος των Αντιπροέδρων
Οι 14 Αντιπρόεδροι και οι πέντε Κοσμήτορες, μαζί με τον Πρόεδρο, αποτελούν το Προεδρείο του Κοινοβουλίου. Το Προεδρείο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Εκτός από τον ρόλο τους στο Προεδρείο, οι Αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο. Οι Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και είναι συμβουλευτικά μέλη του Προεδρείου.
Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου.