Με οικονομικές κυρώσεις στις τράπεζες της Ρωσίας, μεταξύ άλλων, απάντησαν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμα του, προειδοποιώντας τη Μόσχα για επιπλέον οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας.
Στο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος ενέκρινε τη μετακίνηση Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία για να διασφαλιστεί η αμυντική επάρκεια της Ευρώπης.
Για τα οικονομικά μέτρα προς τη Μόσχα, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται assets ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».
Ακόμα, η Ουάσινγκτον θα «περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα των Ρώσων για συναλλαγές σε δολάρια».
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως οι κυρώσεις θα περιορίσουν πάνω από το 50% των εισαγωγών της Ρωσίας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Στο μέτωπο της ενέργειας και εν μέσω των ανησυχιών για νέες αυξήσεις στις τιμές λόγω της θέσης που έχει η Ρωσία στην αγορά, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των στρατηγικών διαθεσίμων τους σε πετρέλαιο που παρέχουν στην αγορά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.
Σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «αυτό παραμένει μια επιλογή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζουμε».
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, το ύψος των νέων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία ανέρχεται στα 1,4 τρισ. δολάρια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη εποχή για την Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τους πολίτες της Ουκρανίας».
Μιλώντας για τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν υποτιμώ τον Πούτιν. Πιστεύω πως έχει πολύ μεγαλύτερες βλέψεις από το να σταματήσει στην Ουκρανία».
Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ έκανε λόγο και για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.