Η ινδική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να καταδικάσει δημοσίως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ινδική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να καταδικάσει δημοσίως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ινδία έχει υιοθετήσει επικριτική στάση σε ό,τι αφορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε μια πηγή του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αντιπολίτευση στην Ινδία αύξησε σήμερα τις πιέσεις στην κυβέρνηση να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια ημέρα μετά τον θάνατο ενός ινδού φοιτητή, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμού στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ινδία δεν έχει ακόμη καταδικάσει δημοσίως την Ρωσία, η οποία την προμηθεύει όπλα και αντίθετα έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκαλώντας τον εκνευρισμό των άλλων συμμάχων της, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Χιλιάδες ινδοί φοιτητές παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτόν γίνονται εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να εντείνει την πίεση προς την Ρωσία για να διευκολύνει τις προσπάθειες απομάκρυνσής τους.

"Η κυβέρνηση της Ινδίας πρέπει να σταματήσει την ενέρεγεια της λεκτικής ισορροπίας και να απαιτήσει σθεναρά από τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τον βομβαρδισμό σε πόλεις κλειδιά της Ουκρανίας", ανέφερε στο Twitter ο Π.Τσινταμπαράμ, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσσου.

Η Ινδία απείχε στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα παρότι τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει διακριτικά στάση.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι "τόνισε την σπουδαιότητα του να γίνονται σεβαστές η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των εθνών" στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ανέφερε αργά χθες το βράδυ το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον η Ινδία έχει υιοθετήσει επικριτική στάση σε ό,τι αφορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε μια πηγή του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία στήριζε διεθνώς επί μακρόν την Ινδία σε κρίσιμα ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κασμίρ, της διαφιλονικούμενης περιοχής ανάμεσα στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα, ενώ παρείχε και τον μεγαλύτερο όγκο του στρατιωτικού της εξοπλισμού.

Το Νέο Δελχί επιχειρεί εδώ και δεκαετίες να περιορίσει την εξάρτησή του από τα όπλα ρωσικής κατασκευής, ενώ διατηρεί τη σχέση του με την Μόσχα αρκετά στενή συντασσόμενο περισσότερο με την αντίπαλη ασιατική δύναμη, την Κίνα.

"Η Ινδία νιώθει όλο και πιο άβολα με την θέση που έχει πάρει η Ρωσία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσει δημοσίως", λέει ο Χαρς Παντ, ένας αναλυτής γεωπολιτικών και αμυντικών ζητημάτων στο Observer Research Foundation που εδρεύει στο Νέο Δελχί.

Περίπου το 60% από το στρατιωτικό υλικό της Ινδίας είναι ακόμη ρωσικής κατασκευής, είπε ο Παντ, και μια σχέση με τη Μόσχα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του εξοπλισμού και την προμήθεια ανταλλακτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ινδία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider