Αποστολή στο Στρασβούργο
Στο αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως χρειάζεται η συνοχή της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα και στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η ΕΕ έχει κάνει πολλά αλλά χρειάζεται να κάνει ακόμα περισσότερα, σημειώνοντας την ανάγκη για να μπει τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση που έχει η Ένωση από τη Ρωσία.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως άμεσα θα ληφθούν νέες οικονομικές κυρώσεις σε 160 Ρώσους που συνδέονται με τον Πούτιν. Πρόκειται για κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων. Στη νέα λίστα από την ΕΕ περιλαμβάνονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας.
Στη συνέχεια, ο Ισπανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις από τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχουν έρθει ακόμα συμπληρώνοντας ότι αυτές θα θα χρειαστούν ισχυρή απόκριση από την ΕΕ.
«Θα πληρώσουμε τίμημα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του πολέμου και θα διαμορφώσουν την πολιτική της ΕΕ. Από την ενεργειακή κρίση και την προσφυγική κρίση» τόνισε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η Ένωση πρέπει να τερματίσει την ενεργειακή σύνδεση της με τη Ρωσία.
Επιμένοντας σε αυτό, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφέρθηκε στην κρίση του 2014 στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας. «Λέγαμε πως πρέπει να σταματήσουμε την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο το 2014, αλλά δεν το κάναμε. Έστω και τώρα, πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που έχουμε με τη ρωσική οικονομία, να σταματήσουμε να δίνουμε στον Πούτιν χρήματα για τον πόλεμο του.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν ένα τίμημα, που απαιτείται για την οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή όπως είναι ο επανακαθορισμός του ενεργειακού μοντέλου της ΕΕ.
Επιπλέον, ο ίδιος στάθηκε σε χώρες που δεν καταδίκασαν ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας σε επίπεδο ΟΗΕ, εστιάζοντας σε χώρες της Αφρικής που κράτησαν μια περισσότερο ουδέτερη στάση. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις με χώρες που δεν καταδίκασαν ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή, ιδιαίτερα στις χώρες της Αφρικής, ώστε να δρούμε με τον ίδιο τρόπο σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτή στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Μπορέλ.