Εκφράζοντας την βαθιά του οδύνη για τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται για 16η ημέρα η ρωσική εισβολή ξεκίνησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη χθες και σήμερα στις Βερσαλλίες, κοντά στην γαλλική πρωτεύουσα.
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».
Παράλληλα, επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε:
«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» πρόσθεσε.
Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.
Το σχέδιο των έξι σημείων
Όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε προτάσεις από την Κομισιόν έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, ότι χρειάζεται «πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη».
Όσον αφορά το ευρωομόλογο, αφού επισήμανε πως η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως «έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε». «Εάν φανταζόμαστε ακόμη ένα Ταμείο Ανάκαμψης νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά» είπε χαρακτηριστικά.
«Άμεση η ανάγκη για αμυντική αναβάθμιση της ΕΕ»
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά στην άμυνα, «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».
Χαρακτήρισε σημαντικό πως «μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ανέφερε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση μου ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος», γιατί, όπως τόνισε «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».
Είπε επίσης πως πιθανώς θα υπάρξει στη Ρώμη συνάντηση των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
«Θα δείξουμε αλληλεγγύη στη νέα προσφυγική κρίση»
Αναφορικά με τη νέα προσφυγική κρίση που προκαλείται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και στα πλαίσια αυτά συνεργάζεται με χώρες υποδοχής ώστε να φιλοξενήσει όσους επιλέξουν τη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από τα ην Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου»
Σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».
Αναφερόμενος στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως μέσα σε λίγες ημέρες η ΕΕ συμφώνησε και επέβαλε το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της επισημαίνοντας: «Μιλάμε για μία ευθεία επίθεση κατά μιας δημοκρατικής χώρας μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα ήταν αδιανόητο να μην αντιδράσει». Προσέθεσε πως «εάν κρίνουμε πως θα πρέπει να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις θα το κάνουμε».
Όσον αφορά τη στάση της χώρας μας τόνισε: «Κάναμε το σωστό στην Ελλάδα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν και με αμυντικό υλικό την Ουκρανία».
Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας
«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές».
Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει σημαντικές ενισχύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πριν την κρίση στην Ουκρανία, «για λόγους απολύτως κατανοητούς», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό να δρομολογήσουμε και κοινά ευρωπαϊκά projects, λόγου χάρη για την κυβερνόαμυνα» και επισήμανε: «Στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της στήριξης ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αμυντικές μας δαπάνες. Ουδέποτε οι αμυντικές μας δαπάνες ήταν εις βάρος του κυβερνητικού μας προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».