Τον ερχόμενο Μάιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία στην ενέργεια, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις των ηγετών της Ένωσης μετά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την στάση που θα διαμορφώσουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο για την ενέργεια μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα». «Πρέπει να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση μας ώστε να δρούμε όσο καλύτερα μπορούμε για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Βέλγος αξιωματούχος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει παρουσιαστεί μια πρόταση ώστε η ΕΕ να απεξαρτηθεί πλήρως από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα της Ρωσίας έως το 2027.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως η Κομισιόν «πολύ σύντομα» θα διαμορφώσει γνώμη για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει στο να διπλασιάζει τη στρατιωτική βοήθεια της στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν ανέφερε «είμαστε έτοιμοι για περισσότερες κυρώσεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».
Ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στην Ουκρανία, λέγοντας «το μονοπάτι της Ευρώπης είναι ανοιχτό για αυτούς» και προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία να ξαναχτίσει ότι η Ρωσία καταστρέψει κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τους οικονομικούς της κανόνες και να ετοιμάσει μια ενιαία απάντηση που θα την ενισχύσουν απέναντι στην κρίση της Ουκρανία.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κολοσσιαίες προκλήσεις, στην άμυνα, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Πρέπει να βρούμε λύσεις για το που μπορούμε να βρούμε τους πόρους για αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω, καθώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση.
Υπάρχει η πεποίθηση πως η Κομισιόν πρέπει να αναθεωρήσει προσωρινά τους κανόνες που είχαμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Ντράγκι.