Περισσότερη πίεση στην Κίνα θέλει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο «ξεκαθάρισμα» της θέσης της απέναντι στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει στοιχίσει χιλιάδες απώλειες εδώ και πέντε εβδομάδες, αναφέρουν πηγές του CNBC.
Την Παρασκευή πρόκειται να λάβει χώρα μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου κατά την οποία η ηγεσία της ΕΕ σχεδιάζει να ξεδιπλώσει την στρατηγική της, καθώς υπάρχει ανησυχία μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κίνα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι κινεζικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσουν πλήρως την επίθεση, ενώ στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει τις καταγγελίες της Μόσχας για απειλητική επέκταση του ΝΑΤΟ.
Δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνταν Αμερικανούς αξιωματούχους το προηγούμενο διάστημα, ανέφεραν επίσης ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, το Κρεμλίνο και το Πεκίνο το έχουν διαψεύσει.
Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνομιλούν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κεκιάνγκ και στη συνέχεια με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ.
Ο στόχος της τηλεσυνόδου κορυφής είναι «να διασφαλίσει, κατά κάποιο τρόπο, την ουδετερότητα της Κίνας, ώστε να μην βοηθήσει τη Ρωσία», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι οικονομικοί δεσμοί ΕΕ-Κίνας και οι πρόσφατες εμπορικές διαφορές ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά «η εστίαση είναι σίγουρα στη Ρωσία».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια «καθοριστική στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας». «Εάν η Κίνα ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία, προφανώς θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της με την ΕΕ», προσέθεσε.
Ένας τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής είχε αρχικά σκοπό να ανακοινώσει «μικρές πρωτοβουλίες». «Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «το βασικό μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Κίνα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εύα Μαρία Λίμετς είπε στο CNBC ότι εάν η Κίνα βοηθούσε τη Ρωσία στην εισβολή στην Ουκρανία, τότε η Δύση θα έπρεπε να συζητήσει και κυρώσεις κατά του Πεκίνου.
Επιπλέον, διάφοροι αρχηγοί κρατών στην ΕΕ προέτρεψαν την Κίνα την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος